Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι έως 120% στις τράπεζες, τα άλλα blue chips και το rotation χαρτοφυλακίων – Ποιοι τίτλοι έχουν μείνει πίσω

Το ράλι έως 120% στις τράπεζες, τα άλλα blue chips και το rotation χαρτοφυλακίων – Ποιοι τίτλοι έχουν μείνει πίσω
Πιθανό το rotation χαρτοφυλακίων και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στα blue chips μετά το ράλι έως 120% των τραπεζών - Υπάρχουν μετοχές που έχουν μείνει πίσωΦο
Εντυπωσιακό ράλι έως και 120% καταγράφεται στις τράπεζες στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις από 21 Απριλίου, ενώ στα warrants υπάρχουν κέρδη έως 140%, πιστοποιώντας τα επιθετικογενή χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων τίτλων.
Αντιθέτως, σαφώς μικρότερη είναι η κίνηση των μη τραπεζικών μετοχών παρ’ ότι κάποιες εξ αυτών έχουν σημαντικά κέρδη, που φτάνουν έως και το 40% το ίδιο διάστημα.
Βεβαίως, η πιο συντηρητική κίνηση των μη τραπεζικών μετοχών είναι εύλογη, καθώς όχι μόνο δεν είχαν λιώσει σε καμιά περίπτωση όπως οι τράπεζες, αλλά – αρκετές εξ αυτών – κινούνταν με κέρδη τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015.
Το ερώτημα βεβαίως τώρα είναι αν θα υπάρξουν κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και rotation, ήτοι μια μετατόπιση της κερδισμένης ρευστότητας από τις τραπεζικές μετοχές στα blue chips.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο – σε παρόμοιες ανοδικές εξάρσεις της αγοράς – οι μη τραπεζικές μετοχές όχι μόνο να αποτελούν επενδυτικά καταφύγια στις ιδιαίτερα πιεστικές συγκυρίες, αλλά να αποτελούν και καλές εναλλακτικές τοποθετήσεις, μετά την κόπωση των τραπεζικών τίτλων.

Χαρτιά τάσης οι τράπεζες, πιο ορθολογικές συμπεριφορές από τα άλλα blue chips

Φυσικά, ο τραπεζικός κλάδος είναι το απόλυτο φετίχ της αγοράς, όπως εγκαίρως είχαμε σημειώσει πριν τις 21 Απριλίου, όταν ο κλάδος είχε κυριολεκτικά βυθιστεί στην ολική απαξίωση. Οι τράπεζες, όταν έρθει (αν έρθει) η συμφωνία θα συνεχίσουν να έχουν το γενικό πρόσταγμα της αγοράς, καθώς αυτές «εκπροσωπούν» την οικονομία, από αυτές περνά η όποια βελτίωση, αυτές καθρεφτίζουν την κατάσταση στα δημοσιονομικά.
Παράλληλα, στο ακραία τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο στις τράπεζες (και στα warrants) έχει μαζευτεί όλο το κερδοσκοπικό – τυχοδιωκτικό χρήμα, το οποίο ποντάρει σε σαφώς πιο γρήγορες και πιο ισχυρές αποδόσεις.
Οι τράπεζες είναι περισσότερο χαρτιά… τάσης πλέον, τόσο στις πτωτικές, όσο και στις ανοδικές συγκυρίες…
Αντιθέτως, οι τοποθετήσεις στα blue chips είναι σαφώς περισσότερο… οθρολογικές, πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σαφώς πιο συντηρητικών χαρτοφυλακίων, που κοιτάζουν και τα θεμελιώδη των εταιρειών.

Μετοχές που έμειναν πίσω και άλλες με ράλι έως 40%

Πάντως, υπάρχουν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Folli Folliie, Jumbo, Grivalia Properties και Μέτκα που έχουν μείνει χαρακτηριστικά πίσω στο πρόσφατο ράλι της αγοράς.
Αντιθέτως, ξεχωρίζουν οι αποδόσεις μετοχών όπως MIG +40%, ΔΕΗ +36%, Ελλάκτωρ +37,32%, ΕΥΔΑΠ +32,53%, ΓΕΚ Τέρνα +36,60%, ΟΛΠ +30,77%,  Τέρνα Ενεργειακή +28,32%, ΕΛΠΕ +25%, ΕΧΑΕ +23,38% και Μυτιληναίος +20%.
Σημαντικά είναι τα επιμέρους κέρδη και στο χώρο του Mid Cap όπου η Σιδενόρ – λόγω του κλεισίματος του arbitrage και τη σχέση ανταλλαγής με τη Viohalco – έχει άνοδο 95% το 11ήμερο, άριστη είναι η αντίδραση της Fourlis +40%, της J&P Άβαξ +30,44% και Intracom +28%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 19,41% το τελευταίο 11ήμερο, ο FTSE 25 κερδίζει 21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ιλιγγιώδη άνοδο 60%, φεύγοντας από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του.
Απόλυτη πρωταγωνίστρια η Πειραιώς που κερδίζει 120% από τα ιστορικά χαμηλά της, η Eurobank κερδίζει 73%, η Alpha Bank +59% και η Εθνική +36%.
Η φαινομενική υστέρηση της Εθνικής οφείλεται στο γεγονός όταν ήταν και η μόνη μετοχή που δεν είχε λιώσει – ανάλογα με τον υπόλοιπο κλάδο – κρατώντας τα προσχήματα στην αγορά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης