Χρηματιστήριο

Capital Economics: Η εξάρτηση της Ελλάδας από τους πιστωτές θα συνεχιστεί για χρόνια - Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι πληγές της ύφεσης δύσκολα επουλώνονται - Επιβεβλημένη η νέα αναδιάρθρωση του χρέους το 2014

Capital Economics: Η εξάρτηση της Ελλάδας από τους πιστωτές θα συνεχιστεί για χρόνια - Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι πληγές της ύφεσης δύσκολα επουλώνονται - Επιβεβλημένη η νέα αναδιάρθρωση του χρέους το 2014
Συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται η Capital Economics, υποστηρίζοντας πως παρά τη βελτίωση των προοπτικών για την οικονομία, η χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει ακόμη, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.
"Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, ωστόσο η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει", επισημαίνει η Capital Economics, σε νέα 27σέλιδη έκθεσής της "Growth prospects improve, but crisis unresolved", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως τονίζει, οι ενδείξεις για σταδιακή αποκλιμάκωση της ελληνικής κρίσης ολοένα και αυξάνονται, ωστόσο είναι κοινός τόπος πως η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη στην εξωτερική βοήθεια για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Έχει πράγματι σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος κρίνεται εφικτός. Αν η Ελλάδα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η άνοδος του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστά μια άκρως υγιή, αλλά και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Εκείνο που ανησυχεί όμως τους αναλυτές της Capital Economics είναι η πορεία της ύφεσης, η οποία παρά τη σταδιακή μείωση, είναι ακόμη παρούσα, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών, όσο και από τα χαμηλά επίπεδα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα. "Οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών θα συνεχίσουν να μειώνονται ραγδαία", υποστηρίζουν.
"Μπορεί η εξαγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταγράφει ισχυροποίηση, ωστόσο ακόμη παραμένει αδύναμη να στηρίξει από μόνη της την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφικτές. Η ανάκαμψη μέσω επενδύσεων μοιάζει απίθανη... για την ώρα", σημειώνει επίσης η Capital Economics.
"Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η Ευρωζώνη όμως έχει δεσμευθεί πως θα στηρίξει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης - και κατ' επέκταση μείωσης - του χρέους της...", τονίζει.
"Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κρίνεται επιβεβλημένη εντός του 2014", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης