Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά τις ζημίες ρεκόρ του 2010 διαφαίνεται βελτίωση στα αποτελέσματα της Emporiki bank το 2011 – Έρχεται και νέα αμκ

tags :
    Μετά τις ζημίες ρεκόρ του 2010 διαφαίνεται βελτίωση στα αποτελέσματα της Emporiki bank το 2011  – Έρχεται και νέα αμκ
Τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της θα εμφανίσει η Emporiki bank στην χρήση 2010 ύψους 1 δις ευρώ ωστόσο θα είναι και οι τελευταίες που εμφανίζονται αυτής της κλίμακας.
Σημειώνεται ότι το 2009 η τράπεζα είχε εμφανίσει ζημίες 582,6 εκατ ευρώ. Τα αποτελέσματα της Emporiki για την χρήση 2010 θα ανακοινωθούν 11 Φεβρουαρίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Με βάση αποχρώσες ενδείξεις το 2011 η Emporiki θα εμφανίσει σημαντική μείωση ζημιών ίσως να μην περιοριστούν στα 130 εκατ που αναφέρεται στο business plan αλλά είναι πολύ πιθανό να φθάσουν τα  350 εκατ ευρώ.
Όμως ακόμη και αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα θετική καθώς θα σημάνει την απαρχή της αναστροφής πορείας που αποδείχθηκε  πολύχρονη, περιπετειώδης και ζημιογόνος.
Τα πρώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.  
Ωστόσο η Emporiki θα υλοποιήσει νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 700 εκατ – 1 δις πιθανότατα μέσα στο 2011, καθώς τα κεφάλαια έχουν μειωθεί εκ νέου.
Αν πάντως αποφασισθεί νέα αύξηση κεφαλαίου τότε το πιθανότερο σενάριο θα είναι να είναι και η τελευταία αύξηση της τράπεζας στο χρηματιστήριο.
Η Credit Agricole ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 92% θα καλύψει και την νέα αύξηση κεφαλαίου που αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της Γαλλικής τράπεζας θα ξεπεράσει το 95% άρα εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα παραμονής στο ΧΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η τράπεζα άντλησε 989 εκατ ευρώ από αύξηση κεφαλαίου η οποία όμως ουσιαστικά δαπανήθηκε στην κάλυψη προβληματικών δανείων.
Συνολικά τα προβληματικά δάνεια διαμορφώνονται στα 2,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 22,6 δις ευρώ δάνεια δηλαδή το NPLs στο 11,5%.
Το δύο σημαντικά μείζονος σημασία ζητήματα στην Emporiki είναι τα προβληματικά δάνεια και οι προβλέψεις που έφθασαν το 1,1 δις ευρώ για το 2010.
Το πρόβλημα αυτό επιδρά άμεσα στα κεφάλαια.
Αν αξιολογηθεί από πού προέρχονται οι ζημίες προκύπτει ότι η λιανική τραπεζική είναι το μεγάλο αγκάθι της τράπεζας καθώς με βάση το 9μηνο οι προβλέψεις είχαν διαμορφωθεί στα 760 εκατ ευρώ. Οι προβλέψεις λιανικής στα 716 εκατ ευρώ.
Η επενδυτική τραπεζική εμφάνισε αξιόλογες αποδόσεις αλλά προφανώς οι τεράστιες ζημίες στην λιανική και δευτερευόντως στα επιχειρηματικά πλήττουν καίρια την τράπεζα.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά στα 12,2 δις και η τράπεζα υποχρεώνεται να εκδίδει μέσω της Credit Agricole ομολογιακά 2,69 δις ευρώ. Μόνο στο 9μηνο του 2010 εξέδωσε 1,448 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης