Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα βλέπει η Credit Suisse - Η Αθήνα δεν χρειάζεται ούτε νέα δάνεια, ούτε πρόσθετα μέτρα - Οι καταθέσεις επιστρέφουν - Μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα βλέπει η Credit Suisse - Η Αθήνα δεν χρειάζεται ούτε νέα δάνεια, ούτε πρόσθετα μέτρα - Οι καταθέσεις επιστρέφουν - Μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
"Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει", προβλέπει η Credit Suisse στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προειδοποιώντας ωστόσο πως σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα.
"Τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μπορεί να καθιστούν δύσκολη την ανεύρεση των θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν...", υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Europe's Recession Is Over, And Even Greece And Spain Are Getting Better", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως σημειώνει η Credit Suisse, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σωρευτικά σχεδόν κατά 25% από τα επίπεδα του 2007, ενώ η ανεργία στη χώρα έχει εκτοξευθεί στο 27%.
Εστιάζοντας ο οίκος στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31/7), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέου χρηματοδοτικού κενού ύψους 11 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2015. Αλλά η Credit Suisse διαμηνύει: Περισσότερα bailouts για την Ελλάδα σημαίνει πρόσθετα μέτρα για τους Έλληνες... Αλλά οι Έλληνες υποφέρουν ήδη, βιώνοντας έναν συνεχή οικονομικό πόνο τα τελευταία χρόνια. Νέα δάνεια για την Ελλάδα όμως δεν επιθυμούν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel δεν διαθέτει άλλη υπομονή ώστε να φέρει στο προσκήνιο μια νέα συζήτηση για ένα ακόμη δάνειο προς την Αθήνα.
Οι αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν πως κατά το επόμενο έτος, 2014, η ύφεση της ελληνικής θα σταματήσει. Το ελληνικό ΑΕΠ θα πάψει να συρρικνώνεται.
Ο οίκος όμως δεν σταματά εκεί. Αναγνωρίζει πως ίσως η ανεργία έχει "πιάσει ταβάνι" στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν περισσότερες προσλήψεις, παρά απολύσεις.  
Η Credit Suisse, στη νέα αυτή έκθεσή της, κάνει ειδική μνεία και στις καταθέσεις, διαπιστώντας πως επιστρέφουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις ελληνικές τράπεζες. Η επιστροφή των καταθέσεων, κατά τον οίκο, αποδίδεται στην εξής πραγματικότητα: Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αισθητά μειωθεί...
Αυτό όμως που, κατά την Credit Suisse, θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο τίποτα άλλο, είναι οι μεταρρυθμίσεις.
"Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αισθάνονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Το να νιώθεις καλά δεν σημαίνει πως έχεις ξεπεράσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά σίγουρα είναι μια αρχή", σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Όπως υποστηρίζει ο οίκος, ο πόνος δεν έχει ακόμη τελειώσει για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά η αιμορραγία περιορίζεται και σταδιακά μπορεί να σταματήσει. Όταν αυτό γίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, το outlook για το σύνολο της Ευρωζώνης θα καταστεί λαμπρό.
Kατά την Credit Suisse, η ύφεση στην Ευρωζώνη έφτασε ήδη στο τέλος της!

M.Φούντα
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:12 7 Αυγούστου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης