Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα 9μήνου 2021 των τραπεζών – Θετικές εκπλήξεις από όλους αλλά ειδικά από Eurobank, Εθνική

Μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα 9μήνου 2021 των τραπεζών – Θετικές εκπλήξεις από όλους αλλά ειδικά από Eurobank, Εθνική
Θα ξεχωρίσουν λόγω της κερδοφορίας η Eurobank και η Εθνική τράπεζα ενώ βελτίωση παρά τις ζημίες από την εξυγίανση των προβληματικών τους ανοιγμάτων θα εμφανίσουν και η Πειραιώς και Alpha bank
Σχετικά Άρθρα

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών για το 9μηνο του 2021 ξεκινούν.
Πειραιώς 19 Νοεμβρίου 2021 πριν το άνοιγμα της αγοράς
Eurobank 25 Νοεμβρίου 2021 με το κλείσιμο της αγοράς
Εθνική τράπεζα 26 Νοεμβρίου 2021 με το κλείσιμο της αγοράς
Alpha bank 30 Νοεμβρίου 2021 με το κλείσιμο της αγοράς…

Τα βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των τραπεζών στο 9μηνο του 2021 είναι ότι σε γενικές γραμμές οι τάσεις του β΄ τριμήνου θα διατηρηθούν.
Θα ξεχωρίσουν λόγω της κερδοφορίας η Eurobank και η Εθνική τράπεζα ενώ βελτίωση παρά τις ζημίες από την εξυγίανση των προβληματικών τους ανοιγμάτων θα εμφανίσουν και η Πειραιώς και Alpha bank.
Από την Eurobank και Εθνική τράπεζα αναμένουμε αρκετά αξιόλογες επιδόσεις ενώ θα εφιστούσαμε την προσοχή και στην Πειραιώς η οποία… φαίνεται να βελτιώνεται πιο γρήγορα του αναμενόμενου.

Ποια τα δεδομένα;

Ισχυρά κέρδη και deals στα ακίνητα

Η Eurobank θα επιτύχει κέρδη στο 9μηνο του 2021 περί τα 320 με 330 εκατ ευρώ από 190 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2021.
Για το 2021 η Eurobank θα κλείσει με κέρδη 470 εκατ ευρώ ίσως πλησιάσει και τα 490 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι θα εγγράψει στα κεφάλαια και 350 εκατ από την πώληση των POS, ίσως στο δ΄ τρίμηνο του 2021 οπότε η Eurobank θα έχει συγκεντρώσει περίπου 840 εκατ ευρώ δηλαδή… σαν μια αύξηση κεφαλαίου.
Με 5,45 δισεκ. κεφάλαια, για τους επόμενους 14 μήνες δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου.
Ήδη η αποτίμηση της Eurobank στα 3,58 δισεκ. ή 0,96-0,97 ευρώ ανά μετοχή αντικατοπτρίζει αυτή την μεγάλη βελτίωση.
Για την οικονομική χρήση 2022 θα διανείμει και μέρισμα 150 εκατ μάλλον τον Μάρτιο του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank ετοιμάζει μεγάλο deal στα ακίνητα, πέραν της Grivalia υιοθετώντας ένα παραπλήσιο πλάνο με της Alpha bank, εξέλιξη που αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στον ισολογισμό.
Η Eurobank με τις επιδόσεις του 9μήνου 2021 δικαιολογεί τις χρηματιστηριακές τις αποτιμήσεις αλλά πλέον θεωρείται ακριβή πάνω από το 1 ευρώ.

Πειραιώς ζημιές μεν… αλλά μεγάλη βελτίωση στα προ προβλέψεων έσοδα…

Η Πειραιώς μεταφέρει ζημίες από την πολιτική εξυγίανσης που ακολουθεί για να μειώσει τα NPEs.
Το 2021 θα εμφανίσει μεγάλες ζημίες οι οποίες ωστόσο είναι γνωστές στην αγορά.
Θα δίναμε βαρύτητα στο core PPI δηλαδή στα προ προβλέψεων έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 280 εκατ στο γ΄ τρίμηνο του 2021.
Η Πειραιώς δείχνει σημάδια ότι βελτιώνεται πιο γρήγορα και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά.
Θα δίναμε βαρύτητα σε αυτό το σκέλος.

Εθνική τράπεζα στόχος κέρδη για το 2021 περί τα 850 εκατ

Για το 9μηνο του 2021 η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη περί τα 675 εκατ ευρώ – θα επανέλθουμε για να δώσουμε ακριβή εκτίμηση κερδοφορίας -.
Με 5,5 δισεκ. κεφάλαια και έχοντας μεγάλη υποστήριξη από τα έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου 2021 η Εθνική θα καταγράψει κέρδη 850 εκατ στην χρήση 2021.
Να σημειωθεί ότι οι μεταβολές στις τιμές των ομολόγων – καθώς κατέχει σχεδόν 9 δισεκ. χαρτοφυλάκιο – δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα καθώς τους τίτλους τους διακρατά έως την λήξη.

Βελτίωση και από την Alpha bank στο 9μηνο 2021

Οι ζημίες – όπως και στην Πειραιώς – είναι γνωστές στην αγορά καθώς η Alpha bank συνεχίζει την πολιτική εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.
Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση για την Alpha bank που την επαναλαμβάνουμε….
Η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει επιφυλάξει την καλύτερη υποδοχή για την μετοχή της Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Παραμένει οριακά υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου στα 1,11 ευρώ με αποτίμηση 2,60 δισεκ. παρ΄ ότι μπήκε εκτάκτως στον δείκτη MSCI standard.
Προφανώς και η στάση της αγοράς σχετίζεται με το γεγονός ότι η Alpha bank συνεχίζει ακόμη να εξυγιαίνει τον ισολογισμό της, θα εμφανίσει σημαντικές ζημίες το 2021 αλλά από το 2022 θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην εικόνα της τράπεζας.
Η χρηματιστηριακή στασιμότητα της Alpha bank κεντρίζει το ενδιαφέρον γιατί η μετοχή δεν ανακάμπτει;
χρηματιστηριακή αγορά, δεν έχει ακόμη ενσωματώσει πλήρως, το πλάνο της Alpha bank καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών για το κόστος υπολείπεται κατά 60 εκατ των στόχων της διοίκησης.

Ακόμη και με την σημερινή αποτίμηση των κερδών από την αγορά ο λόγος P/E με βάση τα κέρδη του 2023 είναι 6,4 δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία είναι 6,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023.
Η διαφορά στις εκτιμήσεις μπορεί να προσθέσει 275 εκατ ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της Alpha bank ή +11% στην μετοχή ή περίπου 2,8 δισεκ. από 2,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Τι δείχνουν ορισμένα στοιχεία;

Η συμφωνία με την Nexi για τα POS που έχει ήδη κλείσει πέρα από τα 307 εκατ κέρδους και τα 60 εκατ earn outs θα αποφέρει και μείωση κόστους κατά 32 εκατ επί το πλείστον το 2022.
Το χαμηλότερο κόστος, οι προμήθειες και τα έσοδα από την συμμετοχή στην νέα δομή που πρώτη η Alpha bank δοκιμάζει στην Ελλάδα στον τραπεζικό κλάδο θα αντισταθμίσει την όποια άμεση απώλεια εσόδων.
To VES που ολοκλήρωσε η Alpha bank πρόσφατα εκτιμάται ότι θα αποφέρει λόγο παραπάνω από 20 εκατ το 2022 με την τράπεζα να έχει πλέον τον χαμηλότερο αριθμό υπαλλήλων στην Ελλάδα.
Άμεσα με την μείωση του προσωπικού και έμμεσα με την δημιουργία χώρου για την πρόσληψη του σωστού προσωπικού, το VES συνεισφέρει στον στόχο του πλάνου μετασχηματισμού όπου η Alpha bank στοχεύει σε μείωση κόστους 61 εκατ ευρώ.

Στο πεδίο των προβληματικών δανείων, η επίσπευση του Sky για το 2021 και η πρόσφατη ολοκλήρωση του Cosmos καθώς και η πρόοδος του Project Skyline για τα ακίνητα φέρνουν μπροστά ένα μεγάλο ποσοστό από την μείωση στο κόστος από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Ο συνολικός στόχος είναι για μείωση 103 εκατ ευρώ και σχετικά έξοδα, ξεκινώντας όμως από τα επίπεδα του 2021 και άρα η βελτίωση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2020.
Με το 85% της μείωσης των προβληματικών δανείων να κλείνει μέσα στο 2021 η Alpha bank θα έχει κλειδώσει μια μείωση της τάξης των 85 εκατ ευρώ.

Οι πωλήσεις σε Αλβανία και Λονδίνο θα επιδράσουν θετικά στο κόστος.
Υπολογίζεται ότι το κόστος στην δραστηριότητα στην Αλβανία είναι 20 εκατ και στο Λονδίνο 10 εκατ άρα συνολικό όφελος 30 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει κοντά στα 170 εκατ σε οφέλη και η παράμετρος αυτής δεν έχει υπολογιστεί από την αγορά.
Εάν ληφθεί επίσης υπόψη ότι το κατώτερο όριο στα κεφάλαια της Alpha bank λόγω εξυγίανσης είναι αποσαφηνισμένο και λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτει την χαμηλότερη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση σε σχέση με τα κεφάλαια της… η Alpha bank λογικά θα πρέπει να ξεκολλήσει χρηματιστηριακά… άπαξ και δεν κρύβει καμία αρνητική έκπληξη…

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης