Τραπεζικά νέα

Εάν είχατε 100.000 ευρώ θα τα επενδύατε στην φούσκα της ΔΕΗ ή στις τράπεζες; - Αστεία αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο

Εάν είχατε 100.000 ευρώ θα τα επενδύατε στην φούσκα της ΔΕΗ ή στις τράπεζες; - Αστεία αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ερώτημα τι θα κάναμε εάν είχαμε 100.000 ευρώ… η απάντηση είναι προφανώς και δεν θα βάζαμε και τα 100.000 ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο καθημερινά διακινεί 20 εκατ τεμάχια με την αξία των συναλλαγών να είναι στα 60 με 80 εκατ εκ των οποίων τα 30 εκατ να αφορούν την ΔΕΗ η οποία έχει εξελιχθεί σε ακραία φούσκα καθώς οι αποτιμήσεις της δίνουν P/E 152 με βάση τα κέρδη του 2022.
Ωστόσο η ΔΕΗ επειδή θα ενταχθεί – μετά την αύξηση των 1,35 δισεκ. – στον δείκτη standard της MSCI ενισχύεται όχι γιατί ξαφνικά έγινε υγιής και κερδοφόρος εταιρία αλλά κυρίως γιατί λόγω της αναβάθμισης ξένοι επενδυτές τοποθετούνται…

Το ερώτημα είναι το εξής

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα επενδύατε στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Στην φούσκα της ΔΕΗ, στις τράπεζες;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες εταιρίες, π.χ. Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά σκοπίμως θα εστιάσουμε στην ΔΕΗ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και βεβαίως στις τράπεζες.
Προσωπικά δεν θα βάζαμε ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο – ακόμη – καθώς η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι αστεία, ρηχή, απαξιωμένη, με χαμηλά ποσοστά εμπορευσιμότητας και υψηλό ρίσκο.
Την ώρα που η Wall και η Τουρκία αλλά και σχεδόν όλες οι αγορές του πλανήτη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο πουθενά….

Η ΔΕΗ είναι φούσκα, παρουσιάζει σχέδια όπου το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο

Κατά την άποψη μας η ΔΕΗ είναι μια φούσκα.
Εξαρτάται από τον πολιτικό παράγοντα και οποιαδήποτε μεταβολή σε πολιτικό επίπεδο θα αλλάξει ή μπορεί να αλλάξει όλη την στρατηγική κατεύθυνση της ΔΕΗ.
Η μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε πράσινη είναι σαν τα πράσινα άλογα, ο μηχανισμός της ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί ακραίες αγκυλώσεις, η απόδοση των κεφαλαίων είναι μηδέν… και τα κέρδη άφαντα.
Οι ενασχολούμενοι με το χρηματιστήριο βλέπουν την άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ και… δεν ενθουσιάζονται γνωρίζουν τους λόγους MSCI αλλά να θυμάστε το φωτεινό παραμύθι… βρίθει από παραμύθια.
Η ΔΕΗ θα έχει αποτίμηση σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ… λυπούμαστε αλλά αυτή η αποτίμηση είναι ακραία πανάκριβη εάν αξιολογηθεί με βάση τον πολλαπλασιαστή κερδών και βεβαίως με βάση την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
Μια εταιρία είναι στο μηδέν… κερδοφορίας και έχει αποτίμηση 4 δισεκ.
Ήμαρτον.

Τράπεζες οι χαροκαμένες, αγαπημένες, υποβαθμισμένες, υποτιμημένες αλλά και πανάκριβες

Έχετε 100.000 ευρώ θα τα επενδύατε στις τράπεζες και εάν ναι σε ποια;
Για να απαντηθεί το ερώτημα θα πρέπει να δούμε δύο τρία στοιχεία.

  • Εθνική και Eurobank για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα πάνε σε αύξηση κεφαλαίου
  • Οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν κέρδη από 470 έως 520 εκατ η κάθε μια ετησίως.
  • Η Eurobank είναι η καλύτερη τράπεζα με όρους χρηματιστηριακούς και όρους κερδοφορίας.

Με αυτές τις παραδοχές που θα επενδύαμε τα 100.000 ευρώ;

Θεωρούμε πανάκριβη την Eurobank, προσέγγισε τα 3,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία που σημαίνει P/BV περίπου 0,68 έφθασε στο 0,70.
Η Eurobank είναι μακράν η ισχυρότερη τράπεζα αυτό δείχνει το χρηματιστήριο έχει ξεφύγει με 1 δισεκ. διαφορά από την δεύτερη την Alpha bank.
Με πλεονέκτημα την Grivalia και το εξωτερικό η Eurobank όντως εμφανίζει τα πιο προβλέψιμα αλλά και ποιο ποιοτικά κέρδη.
Το 2021 θα πετύχει κέρδη 475 εκατ και 350 εκατ από τα POS, το 2022 θα πετύχει κέρδη 530 εκατ και δυνητικά θα φθάσει έως τα 800 εκατ.
Το διάστημα 2021 με 2022 θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 1,35 δισεκ. σαν μια αύξηση κεφαλαίου ενώ με βάση τα κέρδη του 2022 θα διανείμει μέρισμα το 2023 περί τα 150 εκατ ευρώ συνολικά.
Η Eurobank είναι η ισχυρότερη και η καλύτερη αλλά είναι πανάκριβη.
Μια τοποθέτηση στην Eurobank θα είχε σκοπό την αμυντική θωράκιση του χαρτοφυλακίου όχι για να επιτευχθούν αποδόσεις.
Π.χ. εάν φθάσει στα 1,10 ευρώ η απόδοση είναι 13% που μπορεί να επιτευχθεί και σε μια συνεδρίαση.
Η Εθνική τράπεζα – σκοπίμως αναφέρουμε δεύτερη την Εθνική – βελτιώνεται ενώ για το 2021 θα πετύχει 860 με 900 εκατ κέρδη μαζί με τα πολλά έκτακτα και το 2022 θα εμφανίσει 470 εκατ κέρδη.
Επίσης σε δύο χρονιές θα συγκεντρώσει 1,35 δισεκ. ευρώ σαν μια αύξηση κεφαλαίου.
Η Εθνική όμως δεν έχει εξωτερικό, δεν έχει Grivalia και ενώ αρχίζει να ανακάμπτει στην Ελλάδα… έχει το 40,3% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που την καθηλώνει σε κάποιο βαθμό.
Η Εθνική θα περάσει στην δεύτερη θέση των αποτιμήσεων – δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα η Alpha bank βέβαια – αλλά πάνω από 3 ευρώ… δεν είναι και πολύ hot story.
Μόνο με αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI – όχι στις 11 Νοεμβρίου – θα μπορούσε να ξεκολλήσει η μετοχή της Εθνικής.

Alpha bank και Πειραιώς

Οι δύο τράπεζες Alpha και Πειραιώς έχουν ακόμη δρόμο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους αλλά πάνε καλά.
Όσο είναι ακόμη πίσω από Eurobank και Εθνική στα NPEs θα διαπραγματεύονται με discount στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου εάν πείσουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης τους και κερδοφορίας τους μπορεί να υλοποιηθεί.
Ναι είναι αλήθεια η Alpha κόλλησε στα 1,11 ευρώ και η Πειραιώς στα 1,45 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όμως η πιθανότητα να ανακάμψουν είναι μεγαλύτερη από το να παραμείνουν στάσιμες… θα δώσει ώθηση στις μετοχές τους.
Οπότε από πλευράς ρίσκου – απόδοσης θα άξιζαν για τοποθέτηση επειδή δεν έχουν… κινηθεί χρηματιστηριακά….

Στο ερώτημα τι θα κάναμε εάν είχαμε 100.000 ευρώ… η απάντηση είναι προφανώς και δεν θα βάζαμε και τα 100.000 ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μόνο ένα μικρό μέρος, όχι στην ΔΕΗ επειδή είναι φούσκα, στην Eurobank για άμυνα και για απόδοση σε Alpha bank και Πειραιώς.
Η Εθνική βρίσκεται στην μέση.
Εάν πιστεύετε ότι η απάντηση είναι δημοσίων σχέσεων… θα σας προτείναμε να βρείτε άλλα 300.000 ευρώ και με 400.000 ευρώ αγοράστε ένα σκάφος αναψυχής, δημιουργείστε μια ΝΕΠΑ και σε 8 με 10 εβδομάδες θα βγάλετε ότι θα σας δώσει το ελληνικό χρηματιστήριο στα επόμενα 5-6 χρόνια.

Αναγνώστη ποια είναι η άποψη σου συμφωνείς - διαφωνείς, εσύ τι θα έκανες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898