Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Attica Bank – Λάθος η ΑΜΚ των 240 εκατ., απαιτούνται 450 – 500 εκατ. – Τι λέει η DGComp

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Attica Bank – Λάθος η ΑΜΚ των 240 εκατ., απαιτούνται 450 – 500 εκατ. – Τι λέει η DGComp

Έχει οριοθετηθεί χωρίς καμία τεκμηρίωση το ύψος της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank στα 240 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στην Attica Bank, όπου οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου παρατείνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η βασική στρατηγική που ακολουθείται έως σήμερα είναι λανθασμένη, καθώς έχει οριοθετηθεί χωρίς καμία τεκμηρίωση το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στα 240 εκατ. ευρώ.
Η ενημέρωση που έχουν λάβει οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Bain Capital και η Ellington, είναι ότι από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις θα εγγραφούν άλλα 240 εκατ. ζημίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Attica Bank, κατά δήλωση της, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, με βάση τα IFRS9 και όχι 186 εκατ. που αναφέρει στις ανακοινώσεις της.
Οπότε με την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ άπαξ και θα εμφανίσει ζημία 240 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις θα συνεχίσει επί της ουσίας να έχει μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η αύξηση κεφαλαίου να είναι της τάξεως των 450 – 500 εκατ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το μείζονος σημασίας κεφαλαιακό πρόβλημα της Attica Bank.

Σε τι αντιδρούν οι ενδιαφερόμενοι

Τόσο η Bain Capital που συμμετέχει στη διαδικασία διεκδίκησης της Attica Bank, όσο και η Ellington θέτουν το εξής θέμα: ζητούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει όλη τη ζημιά της Attica Bank και μετά να εμφανιστούν ως «σωτήρες» της τράπεζας καταβάλλοντας νέα κεφάλαια.
Δηλαδή ζητούν ο Έλληνας φορολογούμενος να αναλάβει όλη τη ζημιά της Attica Bank, που υπολογίζεται σε 550 – 600 εκατ. και εν συνεχεία να έρθει ένα διεθνές fund και με 100 – 150 εκατ. να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία θα είναι «καθαρή».
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 68,2% της Attica Bank.

Που εμπλέκεται η DGComp, ESM και SSΜ

Η DGComp είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιολογεί θέματα κρατικής βοήθειας (state aid).
Ο ESM είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, στον οποίο υπάγεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο SSM είναι ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, που ενώ δεν εποπτεύει την Attica Bank την παρακολουθεί ως τραπεζική αρχή.
Το πρόβλημα λοιπόν με όλους αυτούς τους θεσμούς είναι ότι θεωρούν μόνο τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΣΜΕΔΕ ως κρατική βοήθεια.
Επομένως πρέπει να συμμετάσχει και ένας ιδιώτης επενδυτής με 20 – 30 εκατ. για να δικαιολογήσει τα προσχήματα.
Ωστόσο τόσο η Bain Capital όσο και η Ellington δεν θέλουν να επενδύσουν 20 – 30 εκατ. εάν δεν έχουν τη διαβεβαίωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι θα καλύψει και τις τωρινές και τις μελλοντικές ζημιές της Attica Bank.
Δηλαδή ζητούν άλλος να καλύψει τις ζημιές και να εμφανιστούν αυτοί εκ του ασφαλούς επενδυτές.
Αυτό βέβαια δεν ονομάζεται επένδυση, αλλά κάτι άλλο…
Η Attica Bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, χωρίς κεφάλαια και με χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο.
Όποιος την πάρει θα το μετανιώσει πικρά που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τόσα χρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης