Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Εθνικής τράπεζας και ΤΧΣ αλλά ο νέος Πρόεδρος θα εκτονώσει την κατάσταση

Υπάρχει υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Εθνικής τράπεζας και ΤΧΣ αλλά ο νέος Πρόεδρος θα εκτονώσει την κατάσταση
Η διοίκηση της Εθνικής είναι αδιαμφισβήτητη αλλά υπάρχει και ένας βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% που θέλει ενημέρωση και ενίοτε προτείνει ή παρουσιάζει την άποψη του.
Σχετικά Άρθρα

Ενώ στο προσκήνιο οι σχέσεις της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνονται… ήρεμες, στο παρασκήνιο υπάρχει ένταση.
Μάλιστα μέλη του ΤΧΣ έχουν έρθει σε σύγκρουση με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι επί διοίκησης Ξηρουχάκη ως CEO του ΤΧΣ οι σχέσεις με τις τράπεζες έχουν βελτιωθεί αισθητά συγκρινόμενες με την προηγούμενη διοίκηση Czurda όπου η ένταση και οι δολοπλοκίες ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Τώρα υπάρχει περισσότερο διαφάνεια και πιο σαφή στρατηγική σε σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο ακόμη υποβόσκει μια ένταση μεταξύ του βασικού μετόχου με ποσοστό 40,3% του ΤΧΣ δηλαδή και της Εθνικής τράπεζας.
Σε ορισμένα θέματα δεν έχει υπάρξει… καλή συνεργασία π.χ. στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην επιλογή νέου Προέδρου αλλά και στην πώληση της τιτλοποίησης Frontier ενώ εντάσεις είχαν υπάρξει και με τον πρώην Πρόεδρο της Εθνικής Κώστα Μιχαηλίδη.
Υπάρχει λοιπόν κάποιας κλίμακας ένταση, που μπορεί κανείς να μην την επιβεβαιώνει αλλά είναι υπαρκτή.
Από την πλευρά της Εθνικής θα ήθελαν το ΤΧΣ να διαθέσει όσο το δυνατό πιο άμεσα μέρος των μετοχών που κατέχει από το 40,3% π.χ. placement 20% αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό ότι θα συμβεί το 2021 μάλλον μετατίθεται για τα μέσα του 2022.

Υπάρχει μηχανισμός εκτόνωσης;

Φαίνεται ότι μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει μηχανισμός εκτόνωσης και ονομάζεται Χαρδούβελης ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Το ΤΧΣ υποστήριξε την υποψηφιότητα Χαρδούβελη, υπάρχει καλό κλίμα και προφανώς θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς έχει προσπαθήσει πολύ ώστε να επαναφέρει την Εθνική στο επίκεντρο επιτυχώς με την μεγάλη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου που έδωσε bonus στην τράπεζα σχεδόν 2,2 με 2,4 δισεκ. έκτακτα έσοδα.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας κρίνεται θετικό αν και η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής αξίζει για υψηλότερα, ωστόσο λόγω της προσμονής για το placement… που δεν θα γίνει άμεσα, η μετοχή έχει καθηλωθεί στην ζώνη των 2,40 ευρώ.

Συμπέρασμα

Η διοίκηση της Εθνικής είναι αδιαμφισβήτητη αλλά υπάρχει και ένας βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% που θέλει ενημέρωση και ενίοτε προτείνει ή παρουσιάζει την άποψη του.
Πάντως φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή.
Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι επί ημερών του νέου CEO του Ταμείου Η. Ξηρουχάκη οι σχέσεις με τις τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης