Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σημεία αντίστασης των τραπεζικών μετοχών και πως θα μπορούσαν να διασπαστούν;

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σημεία αντίστασης των τραπεζικών μετοχών και πως θα μπορούσαν να διασπαστούν;
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιχαρακωθεί και κινούνται σχεδόν αδιάφορα, πλην ορισμένων αναλαμπών, δεν ενθουσιάζουν, ούτε προετοιμάζουν ράλι.
Σχετικά Άρθρα

Το τελευταίο διάστημα και παρ΄ ότι μειώνουν τα NPEs επιθετικά, πέρασαν τα stress tests, βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους και δεν κρύβουν ζοφερές – αρνητικές εκπλήξεις… οι μετοχές των τραπεζών έχουν εγκλωβιστεί.
Παρομοίως έχει εγκλωβιστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Εάν δούμε την συμπεριφορά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μεταξύ 12 Απριλίου 2021 και 13 Αυγούστου 2021 δηλαδή διάστημα 4 μηνών έχει εγκλωβιστεί πέριξ των 900 μονάδων.
Ούτε διορθώνει ουσιωδώς – αν και αυτό συνέβη προσωρινά πρόσφατα στις 830 μονάδες – αλλά ούτε και ανακάμπτει ουσιωδώς.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιχαρακωθεί και κινούνται σχεδόν αδιάφορα, πλην ορισμένων αναλαμπών, δεν ενθουσιάζουν, ούτε προετοιμάζουν ράλι.

Τα βασικά σημεία αντίστασης

Εθνική βασικό σημείο αντίστασης 2,50 ευρώ
Eurobank βασικό σημείο αντίστασης στο 0,80 ευρώ
Πειραιώς βασικό σημείο αντίστασης στο 1,50 ευρώ
Alpha bank βασικό σημείο αντίστασης στο 1,15 ευρώ

Πως μπορούν να διασπάσουν τα βασικά σημεία αντίστασης οι τραπεζικές μετοχές;

Για να μπορέσουν να διασπάσουν κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης θα πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις και να βοηθήσει η ειδησεογραφία.

1)Από το μέτωπο της οικονομίας, περιμένουμε κάπως πιο αισιόδοξες ειδήσεις επειδή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2021 που θα συγκριθεί με το καταστροφικό β΄ τρίμηνο του 2020, οπότε θα δούμε μεγάλη ανάκαμψη που δεν θα αντικατοπτρίζει ωστόσο την πραγματικότητα είναι λογιστική απεικόνιση περισσότερο παρά πραγματική δυναμική.

2)Οι οίκοι αξιολόγησης θα επαναξιολογήσουν την ελληνική οικονομία
17 Σεπτεμβρίου 2021 η DBRS
22 Οκτωβρίου 2021 η standard and Poor’s
19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s
Γενικά δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση πλην των προοπτικών από ουδέτερες σε σταθερές.

3)Οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τα αποτελέσματα β΄ τρίμηνου 2021, τις ανακοινώσεις τους και θα εστιάσουμε όχι στο γ΄ τρίμηνο αλλά στην καθοδήγηση που θα δώσουν για το 2022.

4)Θα υπάρξουν placement δηλαδή διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους επενδυτές ξένους και έλληνες από το β΄ τρίμηνο του 2022.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Οι κινήσεις αυτές θα πάρουν χρόνο αλλά θα παρουσιαστεί ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο τα placement θα επιδράσουν βραχυπρόθεσμα αρνητικά στις μετοχές γιατί η διάθεση μετοχών με discount θα έχει επίπτωση στις αποτιμήσεις.
Μπορεί η έλευση νέων επενδυτών να σηματοδοτεί ιδιωτικοποίηση αλλά οι τράπεζες στην Ελλάδα λειτουργούν ως ιδιωτικές.
Αυτή η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι και τόσο ισχυρή.

5)Οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν πραγματικά κέρδη μετά την εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι θα καταγράφουν κέρδη 500 εκατ η Eurobank, 500 εκατ η Εθνική τράπεζα 450 με 550 εκατ η Alpha bank και 400 εκατ η Πειραιώς.
Ενδιαφέρουσα και αυτή η εξέλιξη αλλά οι τράπεζες εκ των πραγμάτων κέρδη πρέπει να επιτυγχάνουν όπως το πράττουν όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη.

6)Θα αποτιμήσουν καλύτερα τα νέα δάνεια που χορηγούν αλλά και τα ακίνητα που κατέχουν.
Η προσέγγιση αυτή έχει ένα ενδιαφέρον αλλά η αποτίμηση όλων αυτών αλληλοεπιδρά και με άλλους παράγοντες και η μεταβλητότητα είναι υψηλή.

7)Οι τράπεζες θα δώσουν μερίσματα μετά από 12 -13 χρόνια αποχής το 2023.
Η εξέλιξη αυτή έχει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά μάλιστα μετά από μια σοκαριστική αποχή 12-13 ετών από την διανομή μερισμάτων θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και η δυνατότητα για επαναγορά ιδίων μετοχών.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα… αλλά αφορά την χρήση 2022 δηλαδή το 2023.

8)Οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ηλεκτρονική τραπεζική ενώ θα μειώσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους τους.
Έχουν υπολογίσει ότι μια τράπεζα χρειάζεται 5 με 5,5 χιλιάδες εργαζομένους οπότε τα περιθώρια για εθελούσιες εξόδους είναι μεγάλα σχεδόν 5 με 6 χιλιάδες άτομα να αποχωρήσουν από το τραπεζικό σύστημα.

9)Θα ξεκινήσει νέος αναπτυξιακός γύρος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μειώσουν και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ανέρχεται σε 14,5 δισεκ. σε σύνολο 21 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων.

10)Στρατηγικοί επενδυτές όπως το Fairfax με ποσοστό 33% στην Eurobank πάνω από 1 ευρώ την μετοχή θα αρχίσει να μειώνει την στρατηγική του θέση.
Η αγορά το αναμένει αυτό, το Fairfax δεν θα βιαστεί βέβαια, όσο βλέπει ότι η Eurobank ανακάμπτει και καταγράφει ισχυρά κέρδη… ωστόσο νομοτελειακά σε 12-16 μήνες από σήμερα θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης