Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα αύξησης η Alpha bank 22/6, καθορίζει και το εύρος τιμής – Στις 24/6 συνεδριάζει το ΤΧΣ

Ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα αύξησης η Alpha bank 22/6, καθορίζει και το εύρος τιμής – Στις 24/6 συνεδριάζει το ΤΧΣ
Η Alpha bank θα ήθελε η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ να είναι πέριξ του 1 ευρώ - Τα τρία σενάρια που εξετάζονται 
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στις 28 Ιουνίου 2021 αναμένεται να οριστεί η record date (ημερομηνία καταγραφής) για την δημόσια προσφορά της αύξησης κεφαλαίου περίπου 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, ενώ στις 24 Ιουνίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αποφασίσει για την συμμετοχή στην αύξηση και κατά το πιθανότερο θα συμμετάσχει πλήρως με το 10,95% που κατέχει επενδύοντας 88 εκατ ευρώ.

Τι δείχνει το σκιώδες βιβλίο προσφορών;

Η Alpha bank άνοιξε το σκιώδες βιβλίο προσφορών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ ευρώ από τις 18 Ιουνίου 2021, ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία κατά την οποία διερευνάται η αγορά και ειδικά οι ξένοι επενδυτές ώστε να καθοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Από το σκιώδες βιβλίο προσφορών προκύπτουν ορισμένα στοιχεία τα οποία η Alpha bank θα αξιοποιήσει ώστε να καθορίσει εύρος τιμών στην αύξηση κεφαλαίου ή ακόμη και τιμή στην αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχουν εισηγήσεις αντί για εύρος να δοθεί μια συγκεκριμένη τιμή, προκαθορισμένη στους επενδυτές αλλά ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.
Στις 22 Ιουνίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank και έλαβε τις τελικές αποφάσεις.
Όπως έχει αναφερθεί τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση ως παλαιός μέτοχος θα είναι η 28 Ιουνίου 2021.
Το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό τρεις ημέρες 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021 δηλαδή από Τετάρτη έως Παρασκευή.

Που θα μπορούσε να καθοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου;

Υπάρχουν τρεις σχολές σκέψεις για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου
1)Η Alpha bank από το σκιώδες βιβλίο προσφορών, την ανεπίσημη προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει να καθορίσει ένα εύρος με βάση την χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή που εκτιμάει ότι μπορεί να επιτύχει
2)Να καθορίσει η Alpha bank μια συγκεκριμένη τιμή, να ορίσει δηλαδή όχι εύρος αλλά συγκεκριμένη τιμή και να ενημερώσει τους επενδυτές, ότι αυτή είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται το ρίσκο καθώς θα μειωθεί ο συντελεστής υπερκάλυψης, απλά η Alpha bank θα κλειδώσει το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ ευρώ.
3)Να καθοριστεί η τιμή της αύξησης με βάση την χρηματιστηριακή τιμή είτε με όρους market price, είτε με ένα οριακό discount.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Alpha bank θα ήθελε τιμή αύξησης 1 ευρώ.
Υπάρχουν κάποιοι επενδυτές που προσφέρουν κεφάλαια χαμηλότερα στο 0,90 ή 0,80 ευρώ ειδικά κάποιοι ξένοι.
Η Alpha bank θα επιμείνει στον στόχο για 1 ευρώ…ωστόσο δεν φαίνεται να ασπάζεται την άποψη ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο 0,80 ευρώ, δεν υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές των 0,80 ευρώ στην Alpha bank, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν και με βάση την συμπεριφορά της χρηματιστηριακής τιμής που εσχάτως κινείται στα 1,10 ευρώ.
Από πλευράς μετόχων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει πλήρως με 10,95% ή περίπου 88 εκατ ευρώ, ενώ και ο Paulson θα συμμετάσχει με ποσοστό 5,6% ή 45 εκατ ευρώ.
Ωστόσο όπως έχει καταστεί σαφές ο Paulson θα εξελιχθεί σε δυνητικό πωλητή στην Alpha bank θα αποχωρήσει σε βάθος μηνών.
Υπάρχει πλήθος επενδυτών που έχει δείξει ενδιαφέρον ενώ έχουν εμφανιστεί και νέοι επενδυτές εκ των οποίων 2-3 πολύ ισχυρά ονόματα που δεν έχουν πραγματοποιήσει άλλες επενδύσεις σε άλλες τράπεζες.
alpha_capitalllbn_3.png



Η ανακοίνωση 22/6 της Alpha Bank

Τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα ενόψει της ΑΜΚ έως του ποσού των 800 εκ. ευρώ, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. η Alpha Services and Holdings, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank.
Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021.
Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.
Στο ίδιο ενημερωτικό υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή.
(Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου).
Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται πως στόχος της Διοίκησης είναι η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς και του book building να ξεκινήσουν το ταχύτερο εντός της προσεχούς εργάσιμης εβδομάδας, που ξεκινά από την Δευτέρα 28 Ιουνίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης