Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είδους επενδυτές προσελκύει η Ελλάδα; - Αλχημιστές που σε εξευτελιστικές τιμές θα καρπωθούν τις μελλοντικές υπεραξίες

Τι είδους επενδυτές προσελκύει η Ελλάδα; - Αλχημιστές που σε εξευτελιστικές τιμές θα καρπωθούν τις μελλοντικές υπεραξίες
Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει προσελκύσει πραγματικούς επενδυτές που θα επενδύσουν στην υπεραξία των ελληνικών assets, απλώς προσελκύει επενδυτές που με λίγα προσπαθούν να πάρουν την μελλοντική ελληνική υπεραξία.
Σχετικά Άρθρα

Τι είδους επενδυτές προσελκύει η Ελλάδα;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε τρία παραδείγματα, την περίπτωση του Paulson στην Πειραιώς και στην Alpha bank, την περίπτωση του ολλανδικού fund Reggeborgh στον Ελλάκτωρ και βεβαίως του αμερικανικού CVC το οποίο πρόσφατα αγόρασε την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική.
Προφανώς εάν δει κανείς την ουσία της υπόθεσης όλοι οι επενδυτές είναι δυνητικοί πωλητές, κάποια στιγμή θα πωλήσουν τις συμμετοχές τους ειδικά όταν είναι funds με πολυσχιδείς επενδύσεις ή είναι private equity fund.
Τις τρεις αυτές περιπτώσεις τις ομαδοποιούμε από την μια ο Paulson και η Reggeborgh που χρησιμοποίησαν αλχημείες και τεχνάσματα για να μεθοδεύσουν τον έλεγχο της Πειραιώς και του Ελλάκτωρ και από την άλλη το CVC Partners το οποίο κινήθηκε πιο θεσμικά καθώς διαπραγματεύτηκε με την MIG για την Vivartia και την Εθνική τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Προφανώς και οι επενδύσεις του CVC συνολικού ύψους 900 εκατ ευρώ στους κλάδους υγείας, ασφαλειών και εστίασης είναι πιο θεσμικές σε σχέση με τις δολοπλοκίες του Paulson και της Reggeborgh.

Τι επένδυσαν οι τρεις αυτοί ξένοι επενδυτές;

Εάν αθροίσουμε τι επένδυσαν ή τι θα επενδύσουν οι τρεις αυτοί ξένοι επενδυτές καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα

1)Το CVC επένδυσε περίπου 900 εκατ ευρώ αγοράζοντας ιδιωτικά νοσκομεία, την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική.

2)Ο Paulson επένδυσε 500 εκατ στην Πειραιώς συν τα 260 εκατ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου συνολικά 760 εκατ ευρώ.
Μαζί με τα κεφάλαια που επένδυσε στην Alpha bank περίπου 235 εκατ και 20 εκατ στην ΕΥΔΑΠ προκύπτει μια σωρευτική επένδυση περί το 1 δισεκ. ευρώ.
Το 1 δισεκ. ευρώ αντιστοιχεί στο 11% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων που διαθέτει το family office Paulson.

3)To ολλανδικό fund – family office και αυτό – Reggeborgh έχει επενδύσει περίπου 80 εκατ και θα συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ με μια επένδυση από 40 έως 50 εκατ.
Άθροισμα 120 με 130 εκατ θα έχει επενδύσει στον Ελλάκτωρ.

Το άθροισμα αυτών των τριών επενδύσεων είναι
CVC 900 εκατ
Paulson 1 δισεκ.
Reggeborgh 130 εκατ
Συνολικό άθροισμα περίπου 2 δισεκ. ευρώ από αυτούς τους τρεις επενδυτές.

Υπάρχουν χαοτικές διαφορές

Η Ελλάδα προσελκύει σήμερα επενδυτές που επιχειρούν με δολοπλοκίες και διάφορα τεχνάσματα να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων εις βάρος ενίοτε του δημοσίου συμφέροντος, προσελκύει funds για την διαχείριση προβληματικών δανείων.
Τρεις επενδυτές η doValue, η Cepal με την DK και η Intrum ουσιαστικά ελέγχουν πάνω από 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια, διαχειρίζονται δηλαδή τρία funds με ελληνικές ωστόσο διοικήσεις σχεδόν το 65% των ενήμερων δανείων στην Ελλάδα που θα ανέλθουν προσεχώς στα 110 δισεκ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι πενιχρά από την διαχείριση των NPEs, σε καμία περίπτωση δεν ενθουσιάζουν οι αποδόσεις.
Ωστόσο η μόνη εξαίρεση σε αυτό το σύνθετο πάζλ επενδυτών είναι το CVC το οποίο έχει κινηθεί πιο θεσμικά από τον οποιαδήποτε άλλο επενδυτή στην Ελλάδα, ωστόσο κατάφερε και αγόρασε πάμφθηνα τα ελληνικά assets.

Κοινό γνώρισμα οι ξένοι αγοράζουν πάμφθηνα

Μια τράπεζα όπως η Πειραιώς με 72 δισεκ. ενεργητικό μπορεί να ελέγχεται από ένα family office που επένδυσε 830 εκατ ευρώ;
Το CVC αγόρασε την Vivartia κάτω από 200 εκατ όταν η MIG για να την αγοράσει είχε επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η Reggeborgh επίσης ένα family office με καλές πολιτικές διασυνδέσεις τόσο τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, όσο και τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και το δικηγορικό του γραφείο κατάφερε με απίστευτες αλχημείες, με κρυφά ποσοστά που ήταν παρκαρισμένα στην Κύπρο και άλλες ασύμβατες πρακτικές να ελέγξει τον Ελλάκτωρ, εκβιάζοντας την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία αποχώρησε, οδηγώντας τον Γ. Περιστέρη τον βασικό μέτοχο και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δανειστεί και να κλείσει συμφωνίες με Λάτση και Μαρινάκη για να διασφαλίσει την πορεία του ομίλου.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Συμπέρασμα

Οι ξένοι αγοράζουν σχεδόν σε εξευτελιστικές τιμές την Ελλάδα και τα περιουσιακά της στοιχεία, οπότε οι αναφορές περί ψήφου εμπιστοσύνης μάλλον είναι πολιτικές υπερβολές χωρίς ουσία, παρά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει προσελκύσει πραγματικούς επενδυτές που θα επενδύσουν στην υπεραξία των ελληνικών assets, απλώς προσελκύει επενδυτές που με λίγα προσπαθούν να πάρουν την μελλοντική ελληνική υπεραξία.

www.babnkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης