Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, αρνητικά νέα για τα έσοδα χάνουν 500 εκατ τον χρόνο – Ποιος ο στόχος για τις μετοχές το 2022;

Οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, αρνητικά νέα για τα έσοδα χάνουν 500 εκατ τον χρόνο – Ποιος ο στόχος για τις μετοχές το 2022;
Θα παρατηρηθεί δηλαδή το φαινόμενο όσο μειώνονται τα προβληματικά δάνεια να μειώνονται και τα έντοκα έσοδα και αυτό έχει εξήγηση με τους λογιστικοποιημένους τόκους
Σχετικά Άρθρα

Τα κέρδη αποτελούν τον αδύναμο κρίκο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά την θεαματική μείωση των NPEs και την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα… τα κέρδη θα συνεχίσουν να αποτελούν αίνιγμα για τα επόμενα χρόνια.
Ενώ η μείωση των NPEs σε ποσοστά κάτω του 10% (NPEs ratio) αποτελεί μεγάλη εξυγίανση για τις ελληνικές τράπεζες και από 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα που είχαν πριν 4-6 χρόνια στο τέλος του 2021 θα τα έχουν μειώσει κάτω από 15 δισεκ…. δημιουργεί πρόβλημα στα κέρδη των τραπεζών.
Οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους από προβληματικά δάνεια που δεν εισπράττουν, κοινώς έσοδα εκ τόκων από προβληματικά δάνεια που δεν καταβάλλονταν εμφανίζονταν λογιστικά ως καταβεβλημένοι τόκοι…
Με τις τιτλοποιήσεις NPEs θα καταγραφεί μεγάλη μείωση των εσόδων από τόκους.
Οι τράπεζες είχαν 60 δισεκ. εκ των οποίων το 50% ήταν οι προβλέψεις σε μέσους όρους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες κέρδιζαν τόκους 600-700 εκατ ετησίως που δεν εισπράχθηκαν… ποτέ.
Θα πρέπει να αφαιρέσουμε ωστόσο έσοδα από τόκους λόγω των κύριων ομολόγων που εκδίδουν και θα διακρατούν οι τράπεζες… υπολογίζεται ότι τελικώς ο συμψηφισμός τόκων που εμφανίζονταν λογιστικά αλλά δεν ήταν πραγματικοί και τόκων από τα κύρια ομόλογα των τιτλοποιήσεων που διακρατούν… θα χάσουν περίπου 500 εκατ τόκους ετησίως.
Θα παρατηρηθεί δηλαδή το φαινόμενο όσο μειώνονται τα προβληματικά δάνεια να μειώνονται και τα έντοκα έσοδα και αυτό έχει εξήγηση με τους λογιστικοποιημένους τόκους.

Οι προβλέψεις για το 2022

Για το 2022 εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν καθαρά μετά φόρων κέρδη
Eurobank 500 εκατ
Εθνική 400 εκατ
Πειραιώς 300 εκατ
Alpha bank 450 με 470 εκατ
Το άθροισμα 1,66 δισεκ. ευρώ κέρδη από τις ελληνικές τράπεζες το 2022.
Αν και δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την σχετικά αισιόδοξη προσέγγιση αυτό σημαίνει ότι με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στα 9 δισεκ. ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εμφανίζει P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη 5,5 ή οι τράπεζες αποτιμώνται 5,5 φορές τα κέρδη τους.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2022 θα διαπραγματεύονται 8 ή 9 φορές τα κέρδη τους

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι με βάση τα ιστορικά στοιχεία το P/E 23 της Wall Street μπορεί να θεωρείται παραλογισμός και φούσκα αποτιμήσεων αλλά το 8-12 P/E αντιστοιχεί στον μέσο όρο των ιστορικών στοιχείων.
Εάν οι τράπεζες εμφανίσουν P/E π.χ. 8 αυτό θα σημάνει 8 Χ 1,66 δισεκ. τα κέρδη του 2022 = 13 με 13,5 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν την εξής κεφαλαιοποίηση το 2022

  • Eurobank 4 δισεκ. από 3 δισεκ. ή 1,10 ευρώ ανά μετοχή
  • Εθνική 3,2 δισεκ. από 2,33 δισεκ. ή 3,5 ευρώ ανά μετοχή
  • Alpha bank 3,5 δισεκ. από 2 δισεκ. ή 2,3 ευρώ ανά μετοχή
  • Πειραιώς 2,4 δισεκ. από 1,6 δισεκ. ή 2 ευρώ ανά μετοχή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης