Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαιολογείται η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την οικονομία; - Οι τραπεζίτες αναλύουν τις αμφίρροπες δυνάμεις

Δικαιολογείται η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την οικονομία; - Οι τραπεζίτες αναλύουν τις αμφίρροπες δυνάμεις
Ένα φαινόμενο που θα δούμε όσο εισερχόμαστε στην φάση της κανονικότητας είναι οι χρεοκοπίες zombies εταιριών…
Σχετικά Άρθρα

Το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση καλλιεργείται μια υπερ- αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς από την βαθειά ύφεση του 2020 στο -8,2% το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,5% με 4%, ο τουρισμός θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη και η επανεκκίνηση της οικονομίας – άρα και της κανονικότητας – θα αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία και την κοινωνική συμπεριφορά.

Η άποψη αυτή είναι ρεαλιστική;


Το ερώτημα αυτό θέσαμε σε κορυφαία τραπεζικά στελέχη τα οποία σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι θετικοί για την Ελλάδα.
Όμως οι τραπεζίτες διαχωρίζουν την πορεία της οικονομίας από την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί ακραίες αποτιμήσεις ειδικά στην Wall και μια διόρθωση αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί στον ορίζοντα.

Οι αμφίρροπες δυνάμεις

Οι έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας σε βάθος 24 μηνών ή και 48 μηνών θα είναι σε μέσους όρους περίπου ή πάνω από 3% με 3,5% όπερ σημαίνει 14% με 16% αύξηση του ΑΕΠ…
Αύξηση 16% του ΑΕΠ σημαίνει περίπου αύξηση του εθνικού πλούτου σχεδόν 30 δισεκ. ευρώ.
Από την μια πλευρά, τα κεφάλαια από το Ταμείο ανάκαμψης και ο Τουρισμός και από την άλλη τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η επιστροφή από το 2023 στα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς την υποστήριξη της ΕΚΤ και των δημοσιονομικών κινήτρων.
Αυτές οι αμφίρροπες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
Το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε με όρους 2020 και 2021 στα 30 δισεκ. όσα είναι και τα κεφάλαια που θα λάβει στην 5ετία η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της διετίας αναλογεί στο κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα σχεδόν 85%.

Υπάρχει αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός

Η αισιοδοξία ότι ήρθε η κανονικότητα άρα όλα θα βελτιωθούν ως δια μαγείας, δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις τράπεζες για τις οποίες η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση της εξυγίανση τους.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι συρρικνωμένες σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και η αύξηση ενεργητικού και παθητικού που παρατηρείται είναι απότοκος των σχεδόν 45-50 δισεκ. που έχουν λάβει ως ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Συν τοις άλλοις οι ισολογισμοί σε πραγματικούς όρους μειώνονται λόγω των τιτλοποιήσεων των δανείων.
Οι τράπεζες βρίσκονται στην τελική φάση της εξυγίανσης τους και αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τέλη του 2022.
Για την ώρα λοιπόν οι τράπεζες θα είναι προσεκτικές στην χορήγηση δανείων, δύσκολα θα χορηγήσουν πάνω από 2,5 δισεκ. δάνεια η κάθε μια χώρα κρατική εγγύηση.

Στην εξίσωση το ζήτημα του χρέους δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί

Στην εξίσωση το ζήτημα του χρέους δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί καθώς σε πραγματικούς όρους – και χωρίς τα repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός – το χρέος βρίσκεται στα 345 δισεκ. σταθερά επιδεινούμενο την τελευταία 10ετία παρά το PSI+.
Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται στο 0,18% στην 5ετία αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει ρεαλιστικές επιδόσεις, η ΕΚΤ έχει κατασκευάσει ένα τεχνητό κόσμο αποτιμήσεων, δεν δικαιολογείται η Ελλάδα με 345 δισεκ. χρέος να έχει αποδόσεις 0,18% και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές.

Συμπέρασμα

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει ένα σκηνικό αισιοδοξίας – που χρειάζεται η οικονομία – για να τονώσει το ηθικό των επενδυτών και της κοινωνίας.
Όμως απαιτείται προσοχή για να μην καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες…
Ένα φαινόμενο που θα δούμε όσο εισερχόμαστε στην φάση της κανονικότητας είναι οι χρεοκοπίες zombies εταιριών…
Όσο αποσύρονται τα μέτρα και η ρευστότητα που κρατούν στην ζωή ημιθανείς εταιρίες… τόσο οι χρεοκοπίες θα αυξάνονται.
Το φαινόμενο αυτό είναι καμουφλαρισμένο… αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθει στην επιφάνεια.
Συνήθως οι χρεοκοπίες εμφανίζονται… καθυστερημένα με ετεροχρονισμό φάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης