Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η Attica bank παραπλανούσε τους επενδυτές – Είχε χρεοκοπήσει με 206 εκατ κεφάλαια - Ενεργοποιείται το DTC

Πως η Attica bank παραπλανούσε τους επενδυτές – Είχε χρεοκοπήσει με 206 εκατ κεφάλαια - Ενεργοποιείται το DTC
Η περίπτωση της Attica bank είναι το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας αποτυχίας διοικήσεων και κυβερνήσεων κακοδιαχείρισης μιας τράπεζας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Attica bank παραπλανούσε το επενδυτικό κοινό όλα αυτά τα χρόνια και οι υποχρεωτικές αποκαλύψεις στις οποίες προέβη λόγω της ένταξης τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.
Οι επενδυτές αγνοούν την πραγματικότητα και ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε στις 28 Απριλίου 2021 η μετοχή βρέθηκε στο +30% με 132 εκατ ευρώ αποτίμηση ή 0,2830 ευρώ ανά μετοχή, πλησίασε δηλαδή την ονομαστική αξία της.
Ωστόσο στις 29 Απριλίου 2021 και ώρα 10:37 η μετοχή τέθηκε σε αναστολή και ορθώς μετά τα όσα συνέβησαν και επανήλθε εκ νέου στις 15:50 η διαπραγμάτευση μαζί με ανακοίνωση ότι θα ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTC (αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις), ενώ όπως ανακοίνωσε και η Attica Bank μπορεί να υποστούν dilution οι μέτοχοι.
Η Attica bank με 132 εκατ ευρώ συνολική αποτίμηση στο χρηματιστήριο και 206,8 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώθηκαν δραματικά κατά 288 εκατ μέσα σε ένα χρόνο… η σχέση τιμής προς λογιστική αξία P/BV δίνει απόδοση 0,64 που την καθιστούν ακραία πανάκριβη.
Καμία ελληνική τράπεζα δεν αποτιμάται P/BV 0,64 ειδικά μάλιστα όταν η Attica bank και με όρους κερδοφορίας είναι εντυπωσιακά απαξιωμένη αφού τα προ προβλέψεων έσοδα PPI ανήλθαν σε 72 χιλιάδες ευρώ προσέξτε όχι 72 εκατ αλλά... 72.000 ευρώ.

H Attica bank έχασε 288 εκατ κεφάλαια και από 494,08 εκατ μειώθηκαν στα 206,68 εκατ

Η Attica bank αποκάλυψε το πρόβλημα… υποχρεωτικά.
Για να ενταχθεί στον Ηρακλή 2 και να λάβει κρατικές εγγυήσεις η Attica bank έπρεπε να πάρει ζημίες τις οποίες έκρυβε και όλα αυτά τα χρόνια παραπλανούσε το επενδυτικό κοινό.
To bankingnews με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα προειδοποιούσε από τον Ιούλιο του 2017 ότι η Attica bank δεν έχει αποκαλύψει την αλήθεια, μάλιστα οι αναφορές ότι οι κρυφές ζημίες φθάνουν από 200 έως 300 εκατ έχουν παρουσιαστεί 12 φορές στο bankingnews.
Η Attica bank ουσιαστικά βρίσκεται σε καθεστώς default δηλαδή χρεοκοπίας αφού τα κεφάλαια από 494,08 εκατ στο τέλος του 2019 ή 453,99 εκατ στο τέλος 9μήνου 2020… μειώθηκαν δραματικά στο δ΄ τρίμηνο του 2020 στα 206,68 εκατ ευρώ.
Η Attica bank από 12,55% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μειώνεται στο 5,7% η τράπεζα είναι ουσιαστικά ανεπαρκής και άλλοτε θα οδηγείτο σε resolution δηλαδή εξυγίανση και ενεργοποίηση του bail in.

Πως η Attica bank παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό;

Η Attica bank προέβη σε μια καταστροφική συμφωνία με την Aldridge μια ανύπαρκτη εταιρία τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017.
Είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι η Attica bank ενταφιάζεται αλλά η διοίκηση της τράπεζας πήρε 70 εκατ ευρώ και αυτά μέτρησαν τα οποία είχε ανάγκη για να κρατηθεί στην ζωή.
Η Aldridge που μετονομάστηκε DDM και δανείστηκε από την Wellington υποχρέωσε την Attica bank σε μια λεόντειο – καταστροφική συμφωνία για την τιτλοποίηση Artemis των 1,33 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ενώ η Attica bank εξέδωσε 525 εκατ senior ομόλογο και 806 εκατ junior μηδενικής αξίας, έκρυψε από το επενδυτικό κοινό την συμφωνία με την Aldridge…

Τι περιλάμβανε η συμφωνία;

Η Aldridge θα λαμβάνει κάθε χρόνο πληρωμές 2,5% επί της συνολικής ακαθάριστης αξίας της τιτλοποίησης, το 2,5% δηλαδή θα λαμβάνει 33 με 34 εκατ ευρώ κάθε χρόνο προμήθειες από την Attica bank.
Δηλαδή σε δύο χρόνια η Aldridge πήρε πίσω τα χρήματα τα 70 εκατ που κατέβαλλε για να πάρει την τιτλοποίηση.
Η αξία της τιτλοποίησης όμως είχε δραματικά επιδεινωθεί, η Attica bank δημιούργησε μια τιτλοποίηση που από παντού… έμπαζε νερά μέχρι ότου… ένα site… προφανώς το bankingnews… προέβη σε μια αποκάλυψη το 2017…
Η συμφωνία με την Aldridge κρύβει μια ζημία άνω των 300 εκατ και εάν δεν αλλάξει ο κίνδυνος κατάρρευσης της Attica bank ήταν δραματικά υψηλός.
Μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια ώστε η Attica bank να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας γιατί με μαθηματική ακρίβεια, οδηγείτο στα βράχια… στα οποία ήδη βρίσκεται η Attica bank.
Η διοίκηση της Attica bank πρέπει να απολογηθεί στους επενδυτές και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί τόσο καιρό έκρυβε το πρόβλημα… σε γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συγκάλυψε το πρόβλημα γιατί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε διορίσει και υποστηρίξει τον Θεόδωρο Πανταλάκη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank.
Πρέπει κάποια στιγμή να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία στην ασυδοσία.
Ο Στουρνάρας της ΤτΕ είδε πρόσφατα τον Μητσοτάκη και μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν και η Attica bank;
Γιατί όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κρατούν στην ζωή την Attica bank όταν άλλες τράπεζες Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκλεισαν και διασπάστηκαν σε good και bad bank;
Κατά την άποψη μας είναι πρόσχημα ότι διαθέτει δύο ταμεία τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ μετόχους
Το ΕΦΚΑ κατέχει το 32,34% της Attica bank και το ΤΜΕΔΕ το 46,32%.
Δηλαδή δύο Ταμεία ελέγχουν το 78,6% της τράπεζας.
Οι λόγοι είναι βαθύτεροι και δυστυχώς… δυστοπικοί.

Υπάρχουν και χειρότερα;

Η Attica bank οδηγήθηκε στην υποχρεωτική αποκάλυψη του προβλήματος γιατί εάν δεν αποκάλυπτε το πρόβλημα η Attica bank δεν θα μπορούσε να πάρει βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης για την ένταξη της τιτλοποίησης προβληματικών ανοιγμάτων NPEs στον Ηρακλή 2.
Προσοχή έπρεπε να αποκαλύψει το πρόβλημα αλλά ερωτάμε, η Attica bank έχει αποκαλύψει όντως όλο το πρόβλημα;
Το συγκλονιστικό δεν είναι μόνο η κατάρρευση των κεφαλαίων της Attica bank από 494 εκατ σε 206,68 εκατ και την ανάλογη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 12,55% σε 5,7%.
Αλλά το γεγονός ότι τα κεφάλαια δραματικά συρρικνώθηκαν στα 206,68 εκατ ευρώ και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις διαμορφώνονται σε 421 εκατ ευρώ δηλαδή αναλογούν στο 204%!!!!!!!!! των κεφαλαίων…

Μετά τα χειρότερα… υπάρχουν και τα χείριστα

Εάν δει κανείς τον ισολογισμό της Attica bank θα υποστεί επενδυτικό σοκ…όχι με την θετική πλευρά αλλά δυστυχώς με την τραγική.
Η Attica bank υποχρεώθηκε να αποκαλύψει το πρόβλημα και διενήργησε προβλέψεις 286,032 εκατ ευρώ στην χρήση 2020, οδηγώντας την Attica bank σε ζημία 306,41 εκατ ευρώ.
Ωστόσο ποιες είναι οι επιδόσεις της Attica bank πριν τις προβλέψεις;
Είστε έτοιμοι να διαβάσετε κάτι σοκαριστικό;
Η Attica bank παράγει έσοδα και έχει έξοδα και το αποτέλεσμα αυτών σε προ προβλέψεων βάση αυτό που ονομάζουμε PPI προ προβλέψεων έσοδα είναι ένας πολύ ουσιώδης δείκτης αξιολόγησης για τις τράπεζες…
Τα προ προβλέψεων έσοδα της Attica bank το 2020 ήταν 72.000 ευρώ προσέξτε όχι 72 εκατ αλλά 72.000 ευρώ με 69,19 εκατ έσοδα και 69,122 εκατ έξοδα πάντα πριν από τις προβλέψεις.
Με όρους κεφαλαίων η Attica bank είναι default δηλαδή χρεοκοπία.
Με όρους απόδοσης ισολογισμού η Attica bank είναι default δηλαδή χρεοκοπία.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Προφανώς με το λογιστικό τέχνασμα να μειωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό θα πουν ότι τα 206,68 εκατ κεφάλαια επαρκούν όταν η Attica bank προσπαθούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ανεπιτυχώς και όταν αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή εδώ και 4-5 χρόνια επίσης ανεπιτυχώς.
Δυστυχώς υπήρξε ένα site που όλα αυτά τα έχει αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια το bankingnews…που είχε αποκαλύψει και πριν 4 χρόνια στο σκάνδαλο της Attica bank.

Η περίπτωση της Attica bank είναι το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας αποτυχίας διοικήσεων και κυβερνήσεων κακοδιαχείρισης μιας τράπεζας.

H Attica bank πρέπει να ενσωματωθεί σε κάποια άλλη τράπεζα Εθνική ή Πειραιώς και να απορροφηθεί με σχέση ανταλλαγής.
Θα είναι διαρκές έγκλημα εάν παραμείνει αυτόνομη μια τράπεζα που η ορατότητα για το μέλλον της είναι ξεκάθαρα θολή.

Attica bank ένα διαχρονικό σκάνδαλο… ένα πρόβλημα που θα παραμείνει πρόβλημα

Μετά από 23 χρόνια στο τραπεζικό ρεπορτάζ… πολλά άλλαξαν.
Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν ότι η Attica bank ήταν πάντα ο βαριά ασθενής του συστήματος.
Προβληματική τράπεζα, παραμάγαζο κυβερνήσεων, συνδικαλιστών, επιχειρηματιών που είχαν όσμωση με την κυβέρνηση και η Attica bank… ήταν ο χρηματοδότης πολλών φίλων των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Επί 23 χρόνια αυτά αποκαλύπτουμε, πόσες διοικήσεις έχουν περάσει, τα ίδια λέγαμε επί 23 χρόνια.
Πριν πολλά χρόνια είχαμε θέσει σε διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank την εξής ερώτηση «εάν σε ρωτούσαμε πόσο μπουρδέλο τράπεζα διοικείς τι απάντηση θα έδινες; - Η ερώτηση δεν τον σόκαρε καθόλου…και η απάντηση του δεν μας σόκαρε καθόλου… μεγάλο μπουρδέλο μας απάντησε»
Όταν έδινε δάνεια στον Λαυρεντιάδη η Attica bank, όταν έδινε στον Καλογρίτσα για να θυμηθούμε τους τελευταίους αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες που βολεύτηκαν στην Attica bank.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ήρθε με καλές προθέσεις αλλά δεν πέτυχε και το ξέρει… κάποια στιγμή μάλιστα ήθελε να σηκωθεί να φύγει αλλά τελικά δεν έφυγε.
Η Attica bank για πολλά χρόνια ήταν ένα στημένο παραμάγαζο όπου η κομπίνα πήγαινε σύννεφο, τα δάνεια δίδονταν χωρίς κριτήρια… ήταν το μαγαζί όχι γωνία αλλά το μαγαζί για τις περίεργες δουλειές.
Προφανώς υπήρξαν και κάποιοι που προσπάθησαν και ο Πανταλάκης προσπάθησε να βάλει τάξη στην Attica bank αλλά ήταν χαώδη τα προβλήματα.
Ο Πανταλάκης έχει ευθύνη ως προς το σκέλος της μη ανάδειξης των προβλημάτων, με την Aldridge και την τιτλοποίηση Artemis 1,33 δισεκ. ευρώ πήγε να κρύψει το πρόβλημα και να κερδίσει χρόνο, αυτό ήταν πολύ μεγάλο του λάθος.
Αλλά η ώρα της αλήθειας πάντα έρχεται και η ώρα του λογαριασμού επίσης πάντα έρχεται.
Στην ζωή πάντα στο τέλος πληρώνουμε τον λογαριασμό.
Η Attica bank… μπήκε στον Ηρακλή για να διασωθεί.
Με βάση την μυθολογία ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους… μάλλον έκανε 13 καθώς διασώζει και την Attica bank που μάλλον προσομοιάζει με την κόπρο του Αυγεία.

Ηθικό συμπέρασμα

Για την Attica bank όσο βοήθεια και να δοθεί… συνεχίζει να έχει αβέβαιο μέλλον.
Δεν έπρεπε να ονομάζεται Attica bank αλλά Problem bank.. και θα παραμείνει πρόβλημα… με προ προβλέψεων έσοδα (PPI) 72.000 ευρώ (προσοχή χιλιάδες όχι εκατομμύρια)… βρε αθεόφοβοι την οργή της λογικής δεν την φοβάστε.
Μετά τις τεράστιες ζημίες που ανακοίνωσε η Attica Bank για τη χρήση 2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTC (αναβαλόμενη φορολογική απαίτηση) και ουσιαστικά η τράπεζα να κρατικοποιηθεί ή σε άλλη περίπτωση να πουληθεί με σχέση ανταλλαγής σε Πειραιώς ή Εθνική Τράπεζα.
Όμως με πρόσχημα τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ το problem bank θα παραμείνει εν ζωή....

Πιθανή η απομάκρυνση Πανταλάκη από την Attica Bank – Θα ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTC

Ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα διαδραματιζόμενα στην Attica Bank, μετά τις ζημιές – σοκ που αποκάλυψε και οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της διαπραγμάτευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα κάποιοι δεν αποκλείουν να ζητηθεί η απομάκρυνση διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη από τη διοίκηση της Attica Bank, ωστόσο ακόμη αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Εν τω μεταξύ οι ζημίες ύψους 306,4 εκατ. ευρώ που μείωσαν τα κεφάλαια στα 206,68 εκατ. οδηγεί στην ενεργοποίηση του νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC).
Το DTA της Attica Bank διαμορφώνεται στα 421 εκατ. ευρώ και αναλογούν στο 204% των ιδίων κεφαλαίων.
Εξέλιξη προφανώς… πρωτοφανή.
Για τις ζημίες ύψους 306,4 εκατ. ευρώ ο αρνητικός φόρος που προκύπτει 20,6 εκατ. ευρώ, άρα κατ’ ουσίαν αυτό το ποσό θα ενεργοποιήσει το νόμο περί DTC.

Attica Bank: Ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC με έκδοση warrants - Πιθανό το dilution στους μετόχους

Tην ενεργοποίηση του νόμου για το DTC με την έκδοση warrants επιβεβαίωσε η Attica Bank, με πιθανό dilution στους μετόχους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σε απάντηση της από 29.4.2021 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 28ης Απριλίου 2021 που αφορούσε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα αποτελέσματα 12μηνου 2020 και της σχετικής δήλωσης της διοίκησης της, διευκρινίζει τα εξής αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 (“DTC”).

Ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC

Στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, η Attica Bank προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013(“DTC”).
Με τον μηχανισμό DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμεςαπαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούςτίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής -‘warrants’) στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πιθανό dilution

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (‘call option’) των δικαιωμάτων μετατροπής αυτών, σε περίπτωση δε μη ενάσκησης, αυτά δύνανται να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (‘dilution’) των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC απαιτεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι ειδικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μηχανισμού DTC ρυθμίζονται στο ανωτέρω άρθρο 27Α του Ν.4172/2013, ενώ προβλέπεται και η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της Τράπεζας υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες του μηχανισμού DTC και τις προθεσμίες ενάσκησης των σχετικών δικαιωμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης