Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με μπαλώματα μέσω SPV, κρυμμένες ζημίες 300 εκατ της Artemis και ανύπαρκτες ΑΜΚ… φορτώνουν στον Ηρακλή ΙΙ την Attica bank

Με μπαλώματα μέσω SPV, κρυμμένες ζημίες 300 εκατ της Artemis και ανύπαρκτες ΑΜΚ… φορτώνουν στον Ηρακλή ΙΙ την Attica bank
Το ελληνικό δημόσιο φορτώνεται το πρόβλημα στην περίπτωση της Attica bank
Σχετικά Άρθρα

Με λογιστικά τεχνάσματα, προφανώς με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτεύουσας αρχής, η Attica bank προσπαθεί να διασωθεί μέσω του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής 2.
Η Attica bank ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση Omega η οποία περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Artemis και την εντάσσει στον Ηρακλή 2 δηλαδή το κράτος αναλαμβάνει τον κίνδυνο του κύριου – senior ομολόγου και μέσω αυτής της διαδικασίας θα αυξήσει κατά 2% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που έχει υποχωρήσει στο 12,55% κάτω από τον ελάχιστο συνολικό δείκτη SREP 14,21%.

Ας δούμε ορισμένες πικρές αλήθειες για την Attica bank

Η Attica bank συντηρείται στην ζωή για δύο λόγους

1)Επειδή το ΕΦΚΑ κατέχει το 32,34% της Attica bank και το ΤΜΕΔΕ το 46,32%.
Δηλαδή δύο Ταμεία ελέγχουν το 78,6% της τράπεζας.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια η Attica bank ανακοινώνει σχέδια μείωσης των ποσοστών του δημοσίου και των Ταμείων από το μετοχικό κεφάλαιο και προκαλεί απορία πως αντί για μείωση επέρχεται αύξηση…
Να σημειωθεί ότι σωρευτικά σε κεφάλαια που έχουν χαθεί από αυξήσεις κεφαλαίου και ζημίες προσεγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ.

2)Η Attica bank και η διοίκηση της τράπεζας τελεί υπό την προστασία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ έχει δημοσίως υποστηρίξει τον Θεόδωρο Πανταλάκη τον CEO της Attica bank οπότε εάν αποτύχει το διαρκές πείραμα Attica bank θα φορτωθεί την αποτυχία ο Στουρνάρας.

Το ελληνικό δημόσιο φορτώνεται το πρόβλημα

Η Attica bank εδώ και 3 χρόνια έχει ανακοινώσει δύο σχέδια.

  • Να βρει στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα έχει αναθέσει σε δύο συμβούλους την UBS και την Euroxx να διεξάγουν έρευνα διεθνώς.
  • Να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 50 εκατ ευρώ.

Καμία από αυτές τις δύο παρεμβάσεις δεν τελεσφόρησε.
Η προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου στέφθηκε με απόλυτη… αποτυχία.
Κανείς ενδιαφερόμενος.
Η δε.. αύξηση κεφαλαίου προσκρούει και δικαιολογημένα στους βασικούς μετόχους – οι οποίοι έπρεπε να έχουν μειώσει τα ποσοστά τους εδώ και χρόνια –
Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος – και δικαιολογημένα – ο φυσικός προϊστάμενος του Ταμείου των Μηχανικών ΤΜΕΔΕ διαφωνεί σε συμμετοχή σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

Υπάρχει σοβαρό κεφαλαιακό ζήτημα

Η Attica bank δηλώνει ότι δεν πληρεί τα κριτήρια του ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP στο 14,21% καθώς ο συνολικός δείκτης έχει μειωθεί στο 12,55%.
Τα κεφάλαια συνεχώς μειώνονται σε απόλυτα μεγέθη στα 453,99 εκατ από 494 εκατ το 2019 με το DTA δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογία 449 εκατ ευρώ.
Το DTA προς ίδια κεφάλαια στο 99%....
Για να μπαλώσουν το πρόβλημα στην Attica bank… η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε να ενταχθεί η τιτλοποίηση Ωμέγα – που περιλαμβάνει και την Artemis – στον Ηρακλή 2…
Η Artemis κρύβει ένα ένοχο μυστικό, δηλαδή μια ζημία που κινείται μεταξύ 200 και 300 εκατ ευρώ.
Η ζημία αυτή εάν εμφανιστεί θα τινάξει στον αέρα την Attica bank.
Για να καλύψουν την ζημία – η οποία σημειωτέον συνεχίζει να απειλεί τον ισολογισμό καθώς με τα SPV τις εταιρίες ειδικού σκοπού που δημιουργεί το πρόβλημα παραμένει στον ισολογισμό – αποφάσισαν να φορτώσουν στον Ηρακλή 2… την τιτλοποίηση.

Κρυμμένη ζημία 200-300 εκατ ευρώ

Η Attica bank κρύβει τα προβλήματα της στα SPV, η τιτλοποίηση Artemis ήταν επιεικώς αποτυχημένη και χρειάστηκαν ετεροχρονισμένες διορθώσεις στην πορεία για να μπαλωθεί το πρόβλημα.
Υπάρχει κρυμμένη ζημία από 200 έως 300 εκατ στην τιτλοποίηση Artemis 1,3 δισεκ. ευρώ την οποία έχει συγκαλύψει η Attica bank.
Μεταφέροντας τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 που παρέχει κρατικές εγγυήσεις, ουσιαστικά μεταφέρουν το πρόβλημα στον έλληνα φορολογούμενο.
Μια ακόμη επιτυχημένη απόπειρα διάσωσης μιας τράπεζας που έχει έσοδα και έξοδα… πανομοιότητα.
Το ελληνικό δημόσιο φορτώνεται το πρόβλημα, μέσω των παρεχόμενων εγγυήσεων και ο Ηρακλής 2 καλείται να φορτωθεί την ζημία.
Μετά την ζημία 3 δισεκ. ευρώ στην Πειραιώς για το ελληνικό δημόσιο έχουμε και την Attica bank που από την πίσω πόρτα φορτώνουν το πρόβλημα στο κράτος.

Να παρουσιάσει η Attica bank την αλήθεια για την τιτλοποίηση Artemis πριν φορτώσει το πρόβλημα στον Ηρακλή 2

Ένα αποτυχημένο επαναλαμβανόμενο πείραμα

Η Attica bank αναφέρει ότι μετά τις λογιστικές αλχημείες μέσω SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού που ουσιαστικά βγάζουν μη βγάζοντας τον κίνδυνο από τον ισολογισμό, θα έχει δείκτη NPEs 1% και δηλώνει ότι βρίσκεται κάτω του μέσου όρου στην Ευρώπη στο 3,5%.
Όμως η διοίκηση της Attica bank έχει κρύψει καλά το πρόβλημα της.

Κεφάλαια 453,99 εκατ ή 250 ή 150 εκατ ευρώ;

Ποια είναι η πραγματική κεφαλαιακή βάση της Attica bank;
Με συνεχείς τιτλοποιήσεις, με SPV, με αποτυχημένες απόπειρες για αύξηση κεφαλαίου και αποτυχημένες απόπειρες για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου τα ερωτηματικά για την κεφαλαιακή επάρκεια της Attica bank είναι πολλά.
Τα κεφάλαια είναι 453,99 εκατ που αναφέρει ή 250 ή 150 εκατ με βάση την κρυμμένη ζημία της τιτλοποίησης Artemis;

Επιχειρηματικό μοντέλο μηδενικής απόδοσης

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank, αφήνοντας στην άκρη – που δεν αφήνονται – τα ζητήματα με τα NPEs είναι μηδενικής απόδοσης.
Η τράπεζα έχει 55 εκατ έσοδα και 49 εκατ έξοδα και σωρευμένες ζημίες 128 εκατ ευρώ.
Με τέτοιο μοντέλο παραγωγής εσόδων και ισολογισμού η Attica bank θα φυτοζωεί.
Με λογιστικά τρικ μέσω της μείωσης του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού η Attica bank θα αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας από 12,55% σε 14,6% και θα βρεθεί πάνω από τον ελάχιστο SREP 14,21%...
Ούτε καν για buffer ή αντικυκλικό κεφάλαιο.
Σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνουν όλα αυτά που διαδραματίζονται στην Attica bank…
Κάποια στιγμή είχε εξεταστεί η λύση να «φορτώσουν την Attica bank στην Εθνική τράπεζα» και προφανώς είχε αρνηθεί.
Η ουσία είναι όμως μία… μέσω Ηρακλή φορτώνουν τις κρυμμένες ζημίες της Attica bank στον έλληνα φορολογούμενο…

Υποσημείωση

Αυτό θα χαρακτηριστεί από ορισμένους αδαείς... εξυγίανση.
Εμείς που ξέρουμε δεν ξεγελιόμαστε… δεν είναι εξυγίανση η αποτυχία διαχείρισης των προβλημάτων και επειδή απέτυχαν, φορτώνουν το πρόβλημα στον έλληνα φορολογούμενο…

Υποσημείωση 2

Ο γνωστός – άγνωστος εμπλέκεται και στην Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης