Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπεύθυνος για το φιάσκο στην Attica bank ο Στουρνάρας (ΤτΕ) – Πρωτοφανές το διοικητικό χάος, ενώ η τράπεζα χρειάζεται 150 εκατ κεφάλαια

Υπεύθυνος για το φιάσκο στην Attica bank ο Στουρνάρας (ΤτΕ) – Πρωτοφανές το διοικητικό χάος, ενώ η τράπεζα χρειάζεται 150 εκατ κεφάλαια
Κάτι δεν πάει καλά και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα μέτρα της για την Attica Bank, έχει μέτοχο τον ΕΦΚΑ μπορεί να πάρει αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα
Οι διαδραματιζόμενες εξελίξεις στην Attica bank δεν έχουν προηγούμενο.
Η μια διοικητική κρίση διαδέχεται την άλλη.
Για την νέα διοικητική κρίση και την αποπομπή Κώστα Μητρόπουλου από την θέση του Προέδρου.... το bankingnews έγκαιρα παρουσίασε τα γεγονότα τα οποία χρήζουν μεγάλης προσοχής και προφανώς εδώ χρειάζεται παρέμβαση από το ελληνικό δημόσιο και την κυβέρνηση.
Η Attica bank είναι 3 πράγματα
1)Το παιχνίδι εποπτείας της ΤτΕ και προσωπικά του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
2)Η Attica bank όλο εξυγιαίνεται, όλο ενισχύεται και στο τέλος πάλι κεφάλαια χρειάζεται
3)Η Attica bank πνέει θα λοίσθια, με ανύπαρκτο επιχειρηματικό μοντέλο και με βασικούς μετόχους που νομοτελειακά – ειδικά το ΤΜΣΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών έχουν χάσει τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει.

Η διοικητική κρίση, η παραίτηση Μητρόπουλου και οι τεράστιες ευθύνες Στουρνάρα

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου της Attica bank Κώστα Μητρόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank Θεόδωρο Πανταλάκη για την ανυπαρξία στρατηγικής και για την ανάγκη για κεφάλαια, οδήγησαν στην ίδια επαναλαμβανόμενη τοξική εικόνα.
Να παρεμβαίνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, να διασώζει τον Πανταλάκη που είναι προσωπική του επιλογή, να παρατείται ο Πρόεδρος Κώστας Μητρόπουλος και η κατάσταση στην τράπεζα να παραμένει χαοτική.
Να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος στην Attica Bank στο παρελθόν, ήταν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, διαφώνησε με τον Πανταλάκη για την στρατηγική της τράπεζας, έστειλε πόρισμα εσωτερικού ελέγχου στην δικαιοσύνη για το πώς χρηματοδοτούσε η Attica bank τις επιχειρήσεις Καλογρίτσα 119 εκατ δάνεια με μόλις 3,5 εκατ εξασφαλίσεις… και η κατάληξη ήταν ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ να ζητήσει την παραίτηση Ρουμελιώτη, ο οποίος ήταν πρώην Υπουργός και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.
Εν συνεχεία προτάθηκε ο Κώστας Μητρόπουλος ο οποίος ήταν και Πρόεδρος στην PQH η οποία διαχειρίζεται και τις bad bank τις παλαιές κακές τράπεζες Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Την PQH την ελέγχει η ΤτΕ και στην πράξη αποτελεί ένα από τα πιο αποτυχημένα μοντέλα διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Ο Μητρόπουλος Πρόεδρος, ο Πανταλάκης Διευθύνων Σύμβουλος και ο Βαρθολομαίος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και στην μέση ο Μακέδος ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.
Ξανά Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ήρθαν σε ρήξη και η Attica Bank πάλι με εντολή Στουρνάρα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Κώστα Μητρόπουλου ενώ… ουδεμία ευθύνη φέρει για το χάος που επικρατεί διοικητικά στην Attica bank o Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης.
Στην Attica bank κατά ένα παράξενο τρόπο ευθύνονται όλοι οι άλλοι αλλά ποτέ ο διευθύνων σύμβουλος.

Προσωπική ευθύνη και αποτυχία Στουρνάρα

Η Attica bank έχει αλλάξει δύο Προέδρους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εγείρεται μείζον θέμα, έχει ευθύνη για το διοικητικό χάος ο Πανταλάκης;
Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει η ΤτΕ και καλύπτει συνεχώς τον διευθύνοντα σύμβουλο αδειάζοντας τους Προέδρους;
Είναι προφανές ότι ο Στουρνάρας φέρει προσωπική ευθύνη για το συνεχές φιάσκο, τον συνεχή διασυρμό στην Attica Bank.
Η Attica bank καρκινοβατεί, έχει ξεκινήσει διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς αποτέλεσμα ενώ η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια… χθες.
Ο Στουρνάρας έχει προσωπική ευθύνη για αυτή την αποτυχία... για μια ακόμη αποτυχία.

Μπορεί ο Μακέδος να είναι Πρόεδρος της Attica bank;

Και ενώ το φιάσκο επαναλαμβάνεται το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank αποφάσισε Πρόεδρος της Attica bank να οριστεί – προσωρινά – ο Κωνσταντίνος Μακέδος Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου Μηχανικών.
Χωρίς καμία τραπεζική γνώση ή κατάρτιση, όντας Πρόεδρος ενός Ταμείου που παρέχει πιστώσεις και εγγυήσεις σε μηχανικούς και κατασκευαστές, εξελέγη Πρόεδρος στην Attica Bank.
Μπορεί Πρόεδρος Ταμείου, που είναι και ο βασικός μέτοχος της Attica bank να είναι Πρόεδρος… της τράπεζας και ταυτόχρονα να είναι και επικεφαλής ιδιωτικής εταιρίας Μελετών για έργα, ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ να χορηγεί πιστώσεις και να παρέχει εγγυήσεις και η Attica bank να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα;
Προφανώς και εγείρεται θέμα θεσμικότητας και καταλληλότητας.
Ο Μακέδος δεν κρίνεται ως Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ αλλά ως επιλογή για Πρόεδρος της Τράπεζας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την θέση αυτή.
Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι ο Μακέδος ως Πρόεδρος θα είναι μεταβατικός.

Τα ερωτήματα στην Attica bank

1)Με 462 εκατ κεφάλαια η Attica bank εκ των οποίων 99,8 εακτ ευρώ tier 2 και DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 448 εκατ πόσα κεφάλαια χρειάζεται η τράπεζα;
Χρειάζεται 50 εκατ ή 150 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια;

2)Μπορεί η διοίκηση της Attica bank να μας ενημερώσει πόσες προμήθειες έχει πάρει από την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων και τις δύο τιτλοποιήσεις ειδικά αυτή των 1,35 δισεκ. ευρώ;

3)Ισχύει ότι το πρόγραμμα Artemis δημιουργεί τεράστια κεφαλαιακή ζημία που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί;
Πολλοί παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στο θέμα αυτό και θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσει η διοίκηση της Attica bank τι συμβαίνει με την τιτλοποίηση Artemis.

4)Μετά από τόσα χρόνια παραμονής η διοίκηση της Attica bank και τις αναφορές ότι έχει εκμηδενίσει τα προβληματικά δάνεια μπορεί να μας ενημερώσει
Α)Γιατί η τράπεζα για μια ακόμη φορά είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής;
Β)Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank πέραν από το να παράγει επαναλαμβανόμενες ζημίες
Γ)Από τα έσοδα της Attica bank αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, το επιχειρηματικό μοντέλο δεν αποδίδει.

5)Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί και με την Attica bank μια τράπεζα που ταλανίζεται από σωρευμένα προβλήματα και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν χάσει τα χρήματα που έχουν επενδύσει δηλαδή ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ ενώ εντυπωσιάζει ο όγκος των σωρευμένων ζημιών που έχει το Ταμείο των Μηχανικών τόσα χρόνια από την Attica bank.
Θα μπορούσε να μας αναφέρει το ΤΣΜΕΔΕ να μας ενημερώσει πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει έως τώρα στην Attica bank και τι απόδοση έχουν τα κεφάλαια αυτά;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει απέναντι στην υπόθεση Attica bank μόνο και μόνο επειδή ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ κάνει τα στραβά μάτια και η εποπτική αρχή είναι ανύπαρκτη.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει απέναντι στην υπόθεση της Attica bank μόνο εάν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την τράπεζα για να χρηματοδοτεί επιχειρηματίες τύπου Καλογρίτσα που πήραν 119 εκατ δάνεια με πραγματικές εξασφαλίσεις 3,5 εκατ ευρώ.

Κάτι δεν πάει καλά και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα μέτρα της για την Attica Bank, έχει μέτοχο τον ΕΦΚΑ μπορεί να πάρει αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης