Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 1000 μονάδες εντός 5-6 εβδομάδων – Οριοθετείται η ανοδική δυναμική της αγοράς παρά την αφύπνιση των τραπεζών

Οι 1000 μονάδες εντός 5-6 εβδομάδων – Οριοθετείται η ανοδική δυναμική της αγοράς παρά την αφύπνιση των τραπεζών
Υπό αυτό το πρίσμα των 4 αυτών βασικών παραμέτρων το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιχειρήσει σε ορίζοντα εντός 5-6 εβδομάδων να κινηθεί προς τις 1000 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

Η αφύπνιση των τραπεζών, η επιτυχία στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς έστω και με τους όρους που πραγματοποιήθηκε, η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s σε ΒΒ, η αναβάθμιση της Eurobank στους δείκτες της MSCI στις 11 Μαίου αλλά και η κινητοποίηση πολλών ξένων για τις ελληνικές τράπεζες… θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθει ο στόχος των 1000 μονάδων εντός 5-6 εβδομάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα προηγηθεί η διάσπαση των κρίσιμων τεχνικά 950 μονάδων

Υπάρχουν λόγοι για την άνοδο;

1)Διεθνώς και ειδικά στην Wall Street δεν υπάρχει διάθεση για διόρθωση τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί στην Wall Street σε επαναγορές ιδίων μετοχών buybacks 6,3 τρισεκ. δολάρια ή 31 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Το ισχυρό κίνητρο των αγορών είναι 30 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικά κίνητρα που αύξησαν το όριο αποτίμησης των βασικών χρηματιστηρίων στα 50 τρισεκ. δολάρια.
Το P/E δηλαδή ο δείκτης χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη στην Wall Street έχει φθάσει στις 29 φορές που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών… τουλάχιστον των 100 τελευταίων ετών που ο μέσος όρος είναι 15 φορές το P/E.
Οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τον ρυθμό αγορών ομολόγων και άλλων assets από 8,5 τρισεκ. το 2020 σε 2,4 τρισεκ. το 2021 και μόλις 400 δισεκ. το 2022.

2)Με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς πολλοί ξένοι άρχισαν να ερευνούν τις ελληνικές τράπεζες με μεγαλύτερη προσοχή.
Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε προσεχώς αύξηση των επενδυτικών κινήσεων από ξένους θεσμικούς στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πολλά γιατί ήδη οι τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά.

3)Η μη αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από την Standard and Poor’s θα επιδράσει στην αγορά.
Αν και η βαθμολογία της Ελλάδος ήταν ΒΒ από την Fitch ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η μη αναμενόμενη αναβάθμιση δεν είχε προεξοφληθεί.

4)Στις 11 Μαίου θα αναβαθμιστεί η Eurobank στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International – MSCI – εξέλιξη που θα επιφέρει εισροές 180 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι υποψήφια είναι και η Εθνική τράπεζα αλλά έως τις 23 Απριλίου δεν αναβαθμιζόταν.

Υπό αυτό το πρίσμα των 4 αυτών βασικών παραμέτρων το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιχειρήσει σε ορίζοντα εντός 5-6 εβδομάδων να κινηθεί προς τις 1000 μονάδες οριοθετώντας τα ανοδικά περιθώρια της αγοράς.
Οι τράπεζες θα αποτελέσουν σηματωρό, ξεκάθαρα γιατί βραχυπρόθεσμα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον ειδικά η Alpha bank ωστόσο μην λησμονούμε ότι οι τράπεζες διαθέτουν 20,8 δισεκ. κεφάλαια ουσιαστικά έχασαν 8 δισεκ κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο και διαθέτουν και 15,3 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αποτελεί αρνητική εξέλιξη χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης