Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συνέβη στις 7 Ιουλίου 2016 που αφορά τον Paulson, την τράπεζα Πειραιώς και 43 βουλευτές της ΝΔ;

Τι συνέβη στις 7 Ιουλίου 2016 που αφορά τον Paulson, την τράπεζα Πειραιώς και 43 βουλευτές της ΝΔ;
Τι άλλαξε έκτοτε για τους 43 βουλευτές της ΝΔ, ο Paulson από κοράκι έγινε λευκό περιστέρι;
Σχετικά Άρθρα

Τι πραγματικά συνέβη στις 7 Ιουλίου 2016;
Τι το ιδιαίτερο έχει η 7η Ιουλίου 2016;
Εκείνη την ημέρα 43 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και ένας πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και πλήθος σημερινών υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ… κατέθεσαν επερώτηση στην Βουλή για τον αφελληνισμό του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μεταξύ άλλων ανέφεραν στην επερώτηση ένα «hedge fund θα πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς»
Το hedge fund ήταν το Paulson and Co του Paulson ο οποίος κατά μια τυχαία προφανώς σύμπτωση… επί κυβέρνησης ΝΔ καθίσταται ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς με 18,62%.
Στις 7 Ιουλίου 2016, οι 43 βουλευτές της ΝΔ θεωρούσαν τον Paulson «κοράκι» και μιλούσαν για αφαίμαξη της τράπεζας Πειραιώς και όχι πολλά χρόνια αργότερα… στις 23 Απριλίου του 2021… ο Paulson αποκτάει τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.

Τι άλλαξε έκτοτε για τους 43 βουλευτές της ΝΔ, ο Paulson από κοράκι έγινε λευκό περιστέρι;
Τι συνέβη έκτοτε ο Paulson από επενδυτής που σχεδιάζει την αφαίμαξη της Πειραιώς και είναι ευκαιριακός επενδυτής μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο επενδυτή με πατριωτικά χαρακτηριστικά;

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Πρωτίστως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Paulson.
Πιστεύουμε ότι όπως κάθε επενδυτής, τοποθετείται σε μια μετοχή ποντάροντας σε υπεραξίες.
Ωστόσο ο συγκεκριμένος επενδυτής μαζί με έλληνες συνεργούς μεθόδευσαν πριν χρόνια διαδικασίες, με ισχυρό lobby στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών για να ελέγξουν το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς με μεθόδους που δεν συνάδουν με τα επενδυτικά ήθη.

Ο Paulson έκτοτε μετατράπηκε από hedge fund σε ένα family office σε μια οικογενειακή επενδυτική επιχείρηση που διαχειρίζεται τα κεφάλαια της οικογένειας.
Ορισμένοι θέλουν να συγκρίνουν τον Paulson που ουσιαστικά με 267 εκατ ή 18,62% αποκτάει τον έλεγχο της Πειραιώς καθώς το ΤΧΣ από 61,35% θα υποχωρήσει στο 27% με το Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31%.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Paulson συνεχίζει να επενδύει στην Πειραιώς 500 εκατ που είχε επενδύσει στις παρελθούσες ανακεφαλαιοποιήσεις και 267 εκατ στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2021 συνολικά 767 εκατ ευρώ – 1 δισεκ. συνολικά μαζί με Alpha bank και ΕΥΔΑΠ – ενώ το Fairfax δεν έχει επενδύσει άμεσα κεφάλαια τελευταία, πλην την αύξηση κεφαλαίου σε είδος την Grivalia που απορροφήθηκε από την Eurobank.

Υπάρχει μια διαφορά, ο Paulson χρησιμοποίησε μεθόδους σφετερισμού, ώστε να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο, σε αντίθεση με το Fairfax που λειτούργησε πιο θεσμικά, επένδυσε στα ακίνητα στην Grivalia, επένδυσε στην Eurolife, αγόρασε ελληνικό χρέος, έφθασε να κατέχει έως 2 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.
Έδειξε ότι αναλαμβάνει ελληνικό ρίσκο.

Η ερώτηση μας προς τους 43 βουλευτές της ΝΔ είναι η εξής.
Το 2016 ο Paulson ήταν ο κακός… και το 2021 έγινε καλός;
Τα αναφέρουμε αυτά γιατί η ΝΔ του 2016 ήταν εναντίον του Paulson και η κυβέρνηση της ΝΔ του 2021 συναίνεσε ώστε ο Paulson να ελέγξει την Πειραιώς.

Τι ανέφερε η επερώτηση των 43 βουλευτών της ΝΔ για τον Paulson και την τράπεζα Πειραιώς

7 Ιουλίου 2016

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τον αφελληνισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας

Ερώτηση 43 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τον αφελληνισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αφελληνισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα, επιβεβαιώνουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος».

Και παρά την όποια εύλογη κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τόσο ο επιχειρηματικός, όσο και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχουν περιέλθει σε προβληματική κατάσταση.

Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική.
Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε επί Υπουργίας Βαρουφάκη μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή σας των capital controls.

Δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι (π.χ. εξαφανίζονταν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια στην Ελλάδα κ.λπ.), που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds.
Και το τονίζουμε αυτό: Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.

Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ταυτόχρονα, ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Δηλαδή – και επισήμως – έχουμε τον αποκλεισμό επιχειρηματιών και εν γένει ανθρώπων της αγοράς από τα Δ.Σ. των τραπεζών, γεγονός που θα απομακρύνει – πέρα πάσης αμφιβολίας – τις τράπεζες από τα πραγματικά τεκταινόμενα στην ελεύθερη αγορά και την πραγματική οικονομία.

Τώρα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες, που παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι έμπειροι, δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγματικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, και σ’ένα τρίτο επίπεδο, με το άρθρο 188 του προσφάτως ψηφισθέντος από την κυβέρνησή σας Νόμου 4389/2016, στην υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. μεταβιβάζονται – μεταξύ άλλων – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Δηλαδή, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται – πρακτικά – από μέλη εκτός Ελλάδος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανής:
Μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας.
Διότι είναι προφανές ότι από αυτήν την αλλαγή δεν δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι μόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα δάνεια».

Κίνδυνοι ενυπάρχουν και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, οι οποίοι – λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και υπό συνθήκες μάλιστα κρίσης ρευστότητας των στοιχείων ενεργητικού – μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους.
Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τόσο στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στα αγροτικά δάνεια, για τη λήψη των οποίων έχει μάλιστα υποθηκευτεί αγροτική γη.

Δημιουργείται, με άλλα λόγια, άμεσος κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των «κόκκινων δανείων» και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ποια είναι η άποψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις παραπάνω εξελίξεις.

Είναι, πλέον, εμφανές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «αλλάξει χέρια» και να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» - και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα για τον έλεγχό τους από distress funds;
  • Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για να προστατεύσει τον ελληνικό τραπεζικό χώρο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καραμανλής Αχιλλέα Κωνσταντίνος
Μηταράκης Αντωνίου Παναγιώτης (Νότης)
Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Ανδριανός Σωτηρίου Ιωάννης
Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Ασημακοπούλου Παναγιώτη Άννα-Μισέλ
Βεσυρόπουλος Φωτίου Απόστολος
Βλάσης Γεωργίου Κωνσταντίνος
Βλάχος Θεοδώρου Γεώργιος
Βορίδης Χρήστου Μαυρουδής (Μάκης)
Βρούτσης Βασιλείου Ιωάννης
Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων - Άδωνις
Γιακουμάτος Χαραλάμπους Γεράσιμος
Γιαννάκης Κωνσταντίνου Στέργιος
Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
Γκιουλέκας Πέτρου Κωνσταντίνος
Δένδιας Σπυρίδωνος Νικόλαος - Γεώργιος
Δήμας Σταύρου Χρίστος
Καββαδάς Ιωάννη Αθανάσιος
Κακλαμάνης Μιχαήλ Νικήτας
Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος
Καραγκούνης Ανδρέα Κωνσταντίνος
Κασαπίδης Δημοσθένη Γεώργιος
Κατσανιώτης Ιωάννη Ανδρέας
Κατσαφάδος Ιωάννη Κωνσταντίνος
Κέλλας Αχιλλέα Χρήστος
Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
Κικίλιας Παναγιώτη Βασίλειος
Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)
Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κουμουτσάκος Σπυρίδωνος Γεώργιος
Μεϊμαράκης Ιωάννη Ευάγγελος - Βασίλειος
Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
Μπούρας Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Πλακιωτάκης Ιωσήφ Ιωάννης
Σαμαράς Κωνσταντίνου Αντώνιος
Σταμάτης Ιωάννη Δημήτριος
Στύλιος Δημοσθένη Γεώργιος
Τασούλας Αναστασίου Κωνσταντίνος
Τζαβάρας Γεωργίου Κωνσταντίνος
Χαρακόπουλος Παντελή Μάξιμος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης