Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Πατέλης το δημόσιο συμφέρον… πουλήθηκε η Πειραιώς στον Paulson έναντι 265 εκατ ευρώ

Πως αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Πατέλης το δημόσιο συμφέρον… πουλήθηκε η Πειραιώς στον Paulson έναντι 265 εκατ ευρώ
Μια τράπεζα με 9,5 δισεκ. κεφάλαια που θα μειωθούν στα 4,5 δισεκ. λόγω εξυγίανσης, μια τράπεζα με 71,5 δισ ενεργητικό πουλήθηκε ουσιαστικά έναντι 265 εκατ στον Paulson.
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, η οποία θα είναι επιτυχής – μην ανησυχείτε θα υπερκαλυφθεί πλήρως και η τράπεζα θα συγκεντρώσει τα 1,38 δισεκ. ευρώ άνετα – ανέδειξε το πώς αντιλαμβάνονται δύο σημαντικοί παράγοντες τις επενδύσεις.
Από την μια έχουμε τον εγκέφαλο της όλης ιδέας τον Αλέξη Πατέλη οικονομολόγο και σύμβουλο του πρωθυπουργού - αν και ο πραγματικός εγκέφαλος της όλης ιδέας είναι Paulson που επιχείρησε να φέρει ακριβώς αυτή την πρόταση πριν την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ ευρώ σε μετοχές – και από την άλλη τους εκπροσώπους της Goldman Sachs που ανέλαβε μαζί με την UBS τον ρόλο του συμβούλου της Πειραιώς σε αυτή την αύξηση κεφαλαίου.
Για την Euroxx την ελληνική χρηματιστηριακή δεν θα πούμε πολλά καθώς η εμπλοκή της αποτιμάται στα 2 εκατ ευρώ με βάση τις προμήθειες και σίγουρα δεν θα πάρει την μερίδα του λέοντος.

Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν κατάφορα άδικη και είχε ένα στόχο να ευνοήσει τον Paulson.
Το πρώην αμερικανικό hedge fund το οποίο έχει μετατραπεί σε family office δηλαδή σε οικογενειακό γραφείο και διαχειρίζεται τα 8-9 δισεκ. που διαθέτει ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Ποιος είναι ο χαμένος είναι ξεκάθαρο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βεβαίως οι έλληνες μικρομέτοχοι που εξαϋλώθηκαν αλλά και συνολικά οι επενδυτές που αντιμετώπισαν dilution 95,2% ουσιαστικά μηδενισμό των παλαιών τους αξιών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Paulson είχε στην Ελλάδα υποστηρικτές και εκ των βασικών υποστηρικτών ήταν o οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Πρωτίστως να του δώσουμε συγχαρητήρια μόλις έχασε το ελληνικό δημόσιο πάνω από 2,5 με 2,8 δισεκ. ευρώ.
Εάν αυτό θεωρείται πολιτική εξυπηρέτησης δημόσιου συμφέροντος μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.
Πως επιτρέπει η κυβέρνηση, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τον Αλέξη Πατέλη ένας επενδυτής όπως ο Paulson να ελέγχει μια τράπεζα και προσέξτε η θεσμική του ιδιότητα του Paulson ως επενδυτή να είναι υποβαθμισμένη;
Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος άλλος επενδυτής ή άλλοι επενδυτές που θα μπορούσαν να αποκτήσουν στρατηγικά ποσοστά στην Πειραιώς;
Εμείς έχουμε αντιληφθεί πλήρως τι ακριβώς έχει συμβεί.
Η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν επιεικώς μέτρια για να μην γράψουμε κάτι άλλο.
Το ελληνικό κράτος, τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, αποδέχθηκε να χάσει… για να κερδίσει ένα family office… δηλαδή για να κατανοήσουμε ποια η συνεισφορά του Paulson στα ελληνικά επενδυτικά δρώμενα;

Ο Paulson για όσους σπεύσουν να αναφέρουν ότι έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισεκ. στην Ελλάδα, στην Πειραιώς, την Alpha bank και την ΕΥΔΑΠ… οπότε είναι στρατηγικός επενδυτής, θα τους απαντήσουμε… είναι εγκλωβισμένος επενδυτής όχι στρατηγικός επενδυτής.
Η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε ο Paulson να ανακτήσει τα χαμένα του κεφάλαια...
Για όσους σπεύσουν να αναφέρουν ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός ήταν απαίτηση του SSM.. προκαλούμε να δημοσιοποιήσει η εποπτική αρχή των τραπεζών ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ ο SSM την απόφαση του για να διαπιστωθεί εάν έχει δοθεί τέτοια εντολή.
Προσέξτε όχι εάν θα έπρεπε να εξυγιανθεί η Πειραιώς, που αυτό είναι προφανές, λόγω των 22,5 δισεκ. NPEs που διαθέτει στον ισολογισμό αλλά στο κατά πόσο ο Paulson έπρεπε να αποκτήσει τον έλεγχο της Πειραιώς.
Η άποψη…. κινδύνευε η Πειραιώς με resolution, οπότε τι να κάνουμε έπρεπε το δημόσιο να χάσει… για να κερδίσει ο Paulson είναι ένα κατασκευασμένο επιχείρημα που δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Ο ρόλος των συμβούλων

Το σχέδιο ενορχηστρώθηκε και με την συμμετοχή των συμβούλων της Goldman Sachs και της UBS…
Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs είναι σύμβουλος της Πειραιώς και σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου.
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα 61 εκατ fees – προμήθειες – για την αύξηση κεφαλαίου είναι ένα καλό κίνητρο.

Το bankingnews είναι υπέρ των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου γιατί ισχυροποιούν τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους.
Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών κεφαλαίων και της ενίσχυσης των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες.
Όχι όμως να δημιουργούμε περιβάλλον προνομιακής μεταχείρισης σε ειδικούς επενδυτές όπως ο Paulson για να ζημιωθούν όλοι οι άλλοι.
Ο Paulson θα κατέχει στην Πειραιώς μετά την αύξηση 232,7 εκατ μετοχές εκ των οποίων 2,32 εκατ πριν την αύξηση.
Στην αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. ευρώ θα επενδύσει 230,38 εκατ μετοχές Χ 1,15 ευρώ = 265 εκατ ευρώ.
Θα έχει επενδύσει λοιπόν ο Paulson 265 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η Πειραιώς πουλήθηκε έναντι 265 εκατ ευρώ στον Paulson.
Μια τράπεζα με 9,5 δισεκ. κεφάλαια που θα μειωθούν στα 4,5 δισεκ. λόγω εξυγίανσης, μια τράπεζα με 71,5 δισ ενεργητικό πουλήθηκε ουσιαστικά έναντι 265 εκατ στον Paulson.
Προσπαθήσαμε πολύ αλλά δεν κατανοούμε πως εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης