Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΑΜΚ 1 δισ στα 1 με 1,2 ευρώ της Πειραιώς πρέπει και θα πετύχει αλλά όχι… με κρατικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών

Η ΑΜΚ 1 δισ στα 1 με 1,2 ευρώ της Πειραιώς πρέπει και θα πετύχει αλλά όχι… με κρατικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών
Η αύξηση κεφαλαίου θα πετύχει 1.000% αλλά αυτό θα συμβεί με ένα μεγάλο χαμένο τους παλαιούς μετόχους, με ένα ακόμη μεγαλύτερο χαμένο το ΤΧΣ και με κερδισμένους τους ξένους.. και όλο αυτό θα ονομαστεί επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η Πειραιώς προσπαθεί να διαγράψει το παρελθόν, ένα παρελθόν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπου λόγω των υψηλών NPEs και των χαμηλών προβλέψεων (coverage ratio NPEs) υπήρχε έως και ο κίνδυνος της διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα… έτσι τουλάχιστον λέγεται σήμερα αλλά όταν το αναφέραμε στο παρελθόν ως bankingnews μας έλεγαν ότι είναι φαντασιώσεις και το διέψευδαν.
Το σενάριο αυτό, εξετάστηκε και απορρίφθηκε πριν περίπου 1,5 με 2 χρόνια αλλά σήμερα η Πειραιώς προσπαθεί με 2,6 δισεκ. κεφάλαια που θα αντλήσει εκ των οποίων 1 με 1,1 ή 1,2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση…και με τιμή αύξησης σε εύρος μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ.
Όλοι η κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 61,34%, οι ιδιώτες μέτοχοι, οι άλλες τράπεζες συνολικά η αγορά και οι επενδυτές πρέπει να θέλουν την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό είναι αλήθεια, όλοι πρέπει να θέλουν να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου και να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια.
Όμως στην προσπάθεια να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου έγιναν όχι ένα όχι δύο αλλά 9 παράταιρες κινήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αβεβαιότητα όχι για την επιτυχία της αύξησης αλλά για την σκοπιμότητα της αύξησης και της μεθόδου που τελικώς υιοθετήθηκε.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πετύχει 1000000000% αλλά αυτό θα συμβεί με ένα μεγάλο χαμένο τους παλαιούς μετόχους, με ένα ακόμη μεγαλύτερο χαμένο το ΤΧΣ και με κερδισμένους τους νέους μετόχους.

Ποιες είναι οι αλήθειες;

Αλήθεια πρώτη

Η Πειραιώς όλα αυτά τα χρόνια ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να μετατραπεί το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές, ότι μπορεί να πληρώνει τους τόκους τα 164 εκατ ετησίως που αναλογούσαν άπαξ και το Cocos έφερε επιτόκιο 8%.
Όλα αυτά τα επιχειρήματα εξαφανίστηκαν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.
Τι προέβλεψε ή τι δεν προέβλεψε σωστά η Πειραιώς ώστε να αλλάξει τόσο ριζικά την στρατηγική της και το Cocos να μετατραπεί σε μετοχές;

Αλήθεια δεύτερη

Η τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο διάστημα ανέφερε ότι δεν είναι στα σχέδια της η αύξηση κεφαλαίου και μπορεί με ίδια κεφάλαια και ίδιες δυνάμεις να αντιμετωπίσει τις ζημίες από τα προβληματικά δάνεια – NPEs.
Ξαφνικά προέκυψε το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου το οποίο προήλθε όταν η Πειραιώς σε συνεργασία με τον Paulson ανακοίνωσαν ένα κεφαλαιακό πλάνο με βάση το οποίο τα Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές – όπερ και εγένετο – και ανακοίνωσαν αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ την οποία θα κάλυπτε ο Paulson και φίλα προσκείμενοι μέτοχοι.
Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε αλλά το σχέδιο που πάει να υλοποιηθεί είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που απορρίφθηκε.
Η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος του 61,35% απέρριψε ένα σχέδιο και εγκρίνει ένα άλλο το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό που απορρίφθηκε.
Ποιος έχει καταλάβει ότι η πρόταση Πειραιώς και Paulson που απορρίφθηκε πριν λίγους μήνες από Κυβέρνηση και ΤΧΣ… είναι ακριβώς το ίδιο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί άμεσα;

Αλήθεια τρίτη

Γιατί η Πειραιώς ανακοίνωσε δημόσια προσφορά και όχι άσκηση δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου του 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ;
Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όχι αφηρημένη αλλά ξεκάθαρη.
Με άσκηση δικαιωμάτων, δεν μπορεί να ελεγχθεί η μετοχική σύνθεση ή τουλάχιστον είναι υπερβολικά δύσκολο.
Το επιχείρημα ότι με άσκηση δικαιωμάτων θα πουλούσε δικαιώματα το ΤΧΣ και θα δημιουργούσε εμπόδια στην υλοποίηση της αύξησης αποτελεί ένα επιχείρημα που η τεκμηρίωση του είναι έωλη.
Υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση με ένα στόχο, ο μετοχικός έλεγχος της Πειραιώς.

Αλήθεια τέταρτη

Το ελληνικό δημόσιο δεν επένδυσε μόνο 3 δισεκ. το 2015, περίπου 675 εκατ αύξηση το 2015 και Cocos περί τα 2,040 δισεκ. ευρώ ή 2,3 δισεκ. μαζί με μη καταβληθέντες τόκους, άθροισμα όλων αυτών 3 δισεκ.
Επένδυσε και 8,5 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις καθώς τόσες θα λάβει συνολικά η Πειραιώς για να μπορέσει να υλοποιήσει τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.
Εάν δεν υπήρχαν κρατικές εγγυήσεις καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να εκδώσει κύριο ομόλογο – senior bond – και αυτό να είναι αξιόπιστο και φερέγγυο, θα κατέρρεε η αγορά.
Η κρατική εγγύηση είναι μηχανισμός ασφαλείας αλλά ειδικά για την Πειραιώς είναι μια σοβαρή βοήθεια στην προσπάθεια που καταβάλλει για να εξυγιανθεί.
Δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιοι να περιθωριοποιείται τόσο πολύ με τις ευλογίες του ελληνικού δημοσίου.

Αλήθεια πέμπτη

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο.
Ουσιαστικά όλο το μετοχικό κεφάλαιο 4,9 δισεκ. μηδενίστηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών.
Ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αποδέχθηκε να πάρει όλο το down side όλη την ζημία καθώς η αξία των 831 εκατ μετοχών έχουν μηδενιστεί… με στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη.
Ουσιαστικά λέει στους επενδυτές, μην ανησυχείτε το δημόσιο θα φορτωθεί όλη την ζημία και εσείς θα πάρετε όλο το κέρδος καθώς μετά την αύξηση κεφαλαίου θα σημειωθεί ράλι και η Πειραιώς από 0,05 P/BV θα έχει αποτίμηση εκκίνησης 0,27 P/BV.
Αυτή την διαφορά θα την κερδίσουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές.

Αλήθεια έκτη

Ζητείται από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην ασκήσει την ευκαιρία που του δίδεται να αποκομίσει ένα κέρδος αλλά αυτό το κέρδος να το παραχωρήσει σε άλλους επενδυτές.
Το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ πρέπει να μειώσει το ποσοστό του από 61,35% σε 30% κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33% ή ακόμη και 26% ή και χαμηλότερα στο 20%.
Ποιος θέλει να χάσει το κράτος μα το ίδιο το κράτος που συμφωνεί, ο αυτοκτονικός ιδεασμός σε όλο το μεγαλείο του.
Πάντως το αρμόδιο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όλοι ξένοι μέλη της Επιτροπής διαφωνούν να υποστεί τέτοιο ακραίο dilution το ΤΧΣ εις βάρος άλλων επενδυτών.
Στην συνεδρίαση στις 24 Μαρτίου αυτό βγήκε ως συμπέρασμα από την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Αλήθεια έβδομη

Αφού το ΤΧΣ δέχεται ή θα πιεστεί να δεχθεί τέτοια ακραία μείωση ποσοστού, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν πουλούσε ώστε να αποκομίσει ένα κέρδος, γιατί εάν δεν έχει γίνει αντιληπτό, η αξία 3 δισεκ. κεφαλαίων που εισέφερε το κράτος μέσω του ΤΧΣ έχει αξία σήμερα μηδέν ή για να είμαστε ακριβέστατοι 30 εκατ ευρώ δηλαδή πτώση 99%.

Αλήθεια όγδοη

Με όλα αυτά, πόσο ρεαλιστικά απεικόνιζαν την πραγματικότητα οι οικονομικές καταστάσεις της Πειραιώς όλα αυτά τα χρόνια;
Επίσης πόσο σοβαρό είναι το επιχείρημα που προβάλλεται ότι η Πειραιώς κινδύνευε να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, οπότε το γεγονός ότι πωλείται έναντι 1 δισεκ. ευρώ… είναι επιτυχία.
Αυτό το επιχείρημα έχει ένα στόχο, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, απαξιώνεται η Πειραιώς στο παρελθόν για να δικαιολογηθεί το σχέδιο στο παρόν και για να εξαργυρωθεί το κέρδος στο μέλλον.

Αλήθεια ένατη

Τι σημαίνει η φράση προνομιακή κατανομή;
Δηλαδή κάποιοι θα έχουν προνομιακή κατανομή και κάποιοι άλλοι το ΤΧΣ δεν θα έχουν προνομιακή κατανομή;
Πως θα αποφασιστεί η προνομιακή κατανομή;
Ποιος θα αποφασίσει την προνομιακή κατανομή;
Πως μπορεί να δεχόμαστε ο φορολογούμενος να χάσει και να κερδίσει ο ιδιώτης με την συλλογιστική της προνομιακής κατανομής;
Επίσης υπάρχουν μέτοχοι που έχουν πωλήσει π.χ. ΕΧΑΕ;
Είναι αληθές ότι ο Paulson έχει πουλήσει μέρος του 3,3% που κατείχε στην Πειραιώς μετά την αύξηση του ΤΧΣ από 26,3% στο 61,34%;

Συμπέρασμα

Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να πετύχει χωρίς καμία αμφιβολία και θα επιτύχει 10000%.
Όμως δεν θα πρέπει να μείνει το στίγμα αλλότριου σχεδιασμού για να κερδίσουν οι νέοι μέτοχοι εις βάρος των παλαιών μετόχων.
Ο Χρήστος Μεγάλου ως διευθύνων σύμβουλος είναι πολύ έμπειρος τραπεζίτης και δίκαιος στις αξιολογήσεις και στις αποφάσεις, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της τάξης και άμεσα να απομακρύνει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης