Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το «ξεφόρτωμα» Πειραιώς από ΕΧΑΕ, η ζημιά 87,5% και τα καυτά ερωτήματα για Γιώργο Χαντζηνικολάου (Πειραιώς)

Το «ξεφόρτωμα» Πειραιώς από ΕΧΑΕ, η ζημιά 87,5% και τα καυτά ερωτήματα για Γιώργο Χαντζηνικολάου (Πειραιώς)

Παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή; Το κακό παράδειγμα εταιρικής διακυβέρνησης

Σχετικά Άρθρα
Την ρευστοποίηση του συνόλου της θέσης της στην Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ.
Πρόκειται για την πώληση 668.265 μετοχών έναντι του ποσού των 500.136,44 ευρώ ή 75 λεπτά ανά μετοχή περίπου.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (18/3/2021) και δεν θα προκαλούσε το ενδιαφέρον αν Πρόεδρος της ΕΧΑΕ δεν ήταν ο Πρόεδρος και της Τράπεζας Πειραιώς κος Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Και πέραν των συνειρμών που εγείρονται όταν ρευστοποιείται το σύνολο της θέσης την οποία διακρατά επί χρόνια η ΕΧΑΕ στην Πειραιώς, τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσο όταν πωλεί η ΕΧΑΕ, ο Πρόεδρός της δίνει το σήμα για την προοπτική της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.
Μια προοπτική που επιβεβαιώνεται από την πορεία της μετοχής της Τράπεζας έως και σήμερα.
Φυσικά η ΕΧΑΕ από τη μετέπειτα συμπεριφορά της μετοχής έως και σήμερα προκύπτει ότι απέφυγε την καταγραφή μεγαλύτερων ζημιών που θα ήταν άνω των 200.000 ευρώ.

Ζημία 87,5%!!!

Ανεξάρτητα αυτού αποτελεί ένα μείζον ερώτημα αν κατά πόσο η θέση του Προέδρου της ΕΧΑΕ αποτελεί πρότυπο εταιρικής διακυβέρνησης όταν έχει και τη θέση του Προέδρου Τράπεζας δεδομένου ότι πέραν των άλλων εκ της θέσης του μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία του ανταγωνισμού αλλά και άλλων εισηγμένων εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΧΑΕ από τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε ζημία ύψους 3,5 εκ ευρώ.
Συγκεκριμένα οι μετοχές αποκτήθηκαν το 2015 στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ανταλλαγή ομολόγων της τράπεζας Πειραιώς 4 εκ ευρώ με ίσης αξίας (ονομαστικής) μετοχές.
Παρά το γεγονός ότι έκτοτε οι μετοχές ακολούθησαν έντονα καθοδική τροχιά δεν είχαν πουληθεί γεγονός που δείχνει ή ότι δεν υπήρχε επενδυτική πολιτική και η έννοια του stop loss ή ότι η παρουσία Χατζηνικολάου στη θέση του Προέδρου της ΕΧΑΕ ήταν αποτρεπτική παρά το γεγονός ότι οι υποαξίες ήταν τεράστιες.
Το τι έγινε και ξαφνικά πουλήθηκαν μετοχές όταν είχαν καταγράψει πτώση 87,5% μπορεί να απαντηθεί μόνο με … μεταφυσικά ερωτήματα.
Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προβληματίζεται από την κατάσταση αυτή που εκθέτει την ίδια τη λειτουργία της ΕΧΑΕ ως θεσμού;
Λογική σίγουρα δεν έχει η πολιτική που ακολουθήθηκε και οι χειρισμοί της επένδυσης της ΕΧΑΕ στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το μόνο που δεν μπορούν να αποτελέσουν είναι παράδειγμα χρηστής διαχείρισης, ύπαρξης επενδυτικής στρατηγικής και ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης