Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τις τράπεζες, βλέπει και στρατηγικούς επενδυτές – Πείραμα η Πειραιώς, το ΤΧΣ, πουλάει Eurobank το 2021

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τις τράπεζες, βλέπει και στρατηγικούς επενδυτές – Πείραμα η Πειραιώς, το ΤΧΣ, πουλάει Eurobank το 2021
Η καθολική πλειοψηφία των κεφαλαίων που επένδυσε το ελληνικό δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες έχει χαθεί οριστικά και αμετάκλητα
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο, ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών επεξεργάζεται η κυβέρνηση η οποία με βάση έγκυρες πληροφορίες έχει ξεκινήσει τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις, με τους αρμόδιους θεσμούς που έδωσαν κεφάλαια στην Ελλάδα ESM και εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα SSM – EKT.
Το πρώτο πείραμα θα είναι η Πειραιώς όπου το ποσοστό του δημοσίου θα μειωθεί στο 30-32% και όχι 26% ή 20% και σίγουρα δεν θα παραμείνει στο 61,35%.
Θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank εντός του 2021, μέσω placement θα διατεθεί το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ.
Το 2022 σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της Alpha bank όπου θα πωληθεί το 10,96% και τελευταία επιλογή θα είναι η Εθνική Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες είναι 1,3 δισεκ. και στο καλύτερο σενάριο να διπλασιαστεί στα 2,8 με 3 δισεκ. έναντι 42,16 δισεκ. ευρώ επένδυσης εάν προσμετρήσουν funding gap στις καλές και κακές τράπεζες, προνομιούχες μετοχές κ.α.
Στις ελληνικές τράπεζες επενδύθηκαν σωρευτικά από το ελληνικό δημόσιο 42,16 δισεκ. ευρώ, ωστόσο κάποια κεφάλαια αποπληρώθηκαν π.χ. Alpha bank 940 εκατ προνομιούχες μετοχές το 2013, Cocos μετατρέψιμο ομόλογο 2 δισεκ. από την Εθνική τράπεζα κ.α.
Η καθολική πλειοψηφία των κεφαλαίων που επένδυσε το ελληνικό δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες έχει χαθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Φάση πρώτη το πείραμα της Πειραιώς

Η πρώτη δοκιμασία είναι η Πειραιώς μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση 1 με 1,1 ή 1,2 ευρώ με τιμή αύξησης στο εύρος μεταξύ 1 και 1,20 ευρώ μετά τα reverse split (ή με βάση τις τρέχουσες 0,06 με 0,07 ευρώ) αποτελεί το όχημα του αρχικού πειράματος της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση θα δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μειώσει το ποσοστό του στην Πειραιώς από 61,34% στο 30% με 32% για της κάλυψης 300 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά.
Ωστόσο στο εσωτερικό του ΤΧΣ όπως διαπιστώθηκε επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς ζητούν το ποσοστό να είναι υψηλότερο, δεν δέχονται ειδικά τα ξένα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υποστεί τέτοια αραίωση – απίσχναση το Ταμείο που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο.
Οι σύμβουλοι Goldman Sachs και UBS προτείνουν το ΤΧΣ να μειωθεί στο 20% ή 26%, η κυβέρνηση αποδέχεται να μειωθεί το ΤΧΣ κάτω από την καταστατική μειοψηφία το 33% και μέλη του Ταμείου αντιδρούν και ζητούν υψηλότερο ποσοστό.
Η αύξηση κεφαλαίου πάντως με βάση τους όρους που πραγματοποιείται θα είναι 1000% επιτυχής, οι όροι μηδενίζουν τους παλαιούς μετόχους και δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα στους νέους μετόχους.
Θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι, υπολογίζεται ότι το 60% της Πειραιώς θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση.
Εάν υπήρχε επενδυτής που να θέλει να αγοράσει το 20% της έκδοσης θα εξεταζόταν…

Φάση δεύτερη.... η Eurobank εντός 2021

Η δεύτερη φάση θα αφορά καθαρά αποεπένδυση αρχής γενομένης από την Eurobank εντός του 2021, πιθανότατα μετά το Καλοκαίρι του 2021, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη σημειολογία.
Τα βασικά κριτήρια θα είναι
1)Εάν πληρούνται τα κεφαλαιακά κριτήρια
2)Εάν έχει επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Φάση τρίτη… αποεπένδυση και πιθανοί στρατηγικοί σύμμαχοι εντός 2022

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνάει στην πιο κρίσιμη του φάση καθώς θα ξεκινήσει τα μεγάλα placement δηλαδή την διάθεση μετοχών σε επενδυτές, διεθνή funds και άλλους ενδιαφερόμενους.
Το ΤΧΣ κάθε φορά που θα μειώνει ή θα αποεπενδύει θα λαμβάνει υπόψη
Εάν πληρούνται τα κριτήρια χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
Εάν η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια
Η σύνθεση των νέων μετόχων
Η εξέταση έλευσης στρατηγικού συμμάχου.
Ειδικά το ζήτημα της έλευσης στρατηγικού συμμάχου θα εξεταστεί στις ελληνικές τράπεζες το 2022 καθώς η διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ θα ανοίξει και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ή αυτή την εναλλακτική επιλογή.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργήθηκε με στόχο να επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα που κλονίστηκε στην Ελλάδα από την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας και την μη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Το ΤΧΣ ως ειδικό Ταμείο δανείστηκε 3 φορές για να μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν τρεις φορές οι ελληνικές τράπεζες.
Λειτούργησε όχι απλά ως έσχατος δανειστής αλλά ως έσχατος μέτοχος.
Έχοντας επενδύσει 42,16 δισεκ. σε κεφάλαιο – χωρίς να περιλαμβάνονται περίπου 15 δισεκ. σε funding gap – το ΤΧΣ απέκτησε μετοχές τραπεζών η αξία των οποίων σήμερα είναι 1,35 με 1,4 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ διαθέτει 5,23 δισεκ. κεφάλαιο, 36,9 δισεκ. σωρευμένες ζημίες, το αρχικό κεφάλαιο ήταν 42,16 δισεκ. το Ταμείο σήμερα είναι στα 1,36 δισεκ. και από τα Cocos τα ομόλογα της Πειραιώς που μετατράπησαν σε μετοχές υπέστη ζημία 1,19 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι περίπου η εικόνα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η συνολική επένδυση λοιπόν μείον τα υφιστάμενα κεφάλαια και την τρέχουσα αξία των μετοχών των τραπεζών – συμπεριλαμβανομένου και του funding gap – είναι ζημία 44 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 44 δισεκ. ζημία είναι κεφάλαια που οφείλει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος στους θεσμούς ESM, EFSF κ.α. δεν είναι χρήματα που χαρίστηκαν, συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό δημόσιο χρέος των 340 ή 370 δισεκ. μαζί με τα repos.
Τα 44 δισεκ. δηλαδή τα χρωστάμε και είναι σήμερα η ζημία των πολιτών.

Μπορεί να ανακτηθεί μέρος αυτών των ζημιών;

Είναι προφανές ότι η καθολική πλειοψηφία αυτών των ζημιών δεν μπορεί να ανακτηθεί και ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει τα 44 δισεκ. που έχουν αξία μηδέν σε απόδοση.
Επενδύθηκαν και η επένδυση με όρους απόδοσης απέτυχε, επιτεύχθηκε η συστημική σταθερότητα μεν αλλά ως απόδοση απέτυχε.
Εάν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τα 15,5 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση τότε η σωρευμένη ζημία για το κράτος, τους φορολογούμενους πολίτες είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Με επενδυτικούς όρους το ελληνικό κράτος και ο έλληνας φορολογούμενος πραγματοποίησαν ίσως από τις πλέον αποτυχημένες επενδύσεις στην ιστορία….

Υπάρχει τρόπος ανάκτησης;

Με ρεαλιστικά κριτήρια

-
Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Eurobank που ξεπερνούν τα 8,5 δισεκ. σε κεφάλαιο και funding gap πρέπει να ξεγραφτούν.

Με 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank και τρέχουσα αξία 36 εκατ είναι προφανές ότι τα 8,5 δισεκ. στην Eurobank έχουν χαθεί.

-Στην Alpha bank το ΤΧΣ κατέχει το 10,98% τρέχουσας αξίας περίπου 152 εκατ ευρώ

Και στην Alpha bank οι δυνατότητες ανάκτησης είναι μηδενικές του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου στα 4,57 δισεκ. ευρώ

-Στην Εθνική τράπεζα το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά περίπου 8,75 δισεκ. αποπληρώθηκαν τα Cocos των 2 δισεκ.

Το Ταμείο κατέχει το 40,3% των μετοχών τρέχουσας αξίας 900 εκατ ευρώ.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι η μετοχή της Εθνικής διπλασιαστεί η αξία της περιουσίας του ΤΧΣ δεν θα ξεπεράσει τα 1,8 δισεκ

-Στην Πειραιώς το ΤΧΣ έχει επενδύσει πάνω από 15,6 δισεκ. μαζί με το funding gap δηλαδή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τις υπό συγχώνευση τράπεζες που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. Αγροτική τράπεζα.
Πλέον το ΤΧΣ κατέχει το 61,34% των μετοχών η αξία των οποίων ανέρχεται σε 217 εκατ.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, το ΤΧΣ επένδυσε 685 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου, 2,040 δισεκ. σε Cocos το οποίο μετατράπηκε σε μετοχές από το οποίο έχασε το δημόσιο και τα 2 δισεκ. ευρώ λόγω της νέας αύξησης κεφαλαίου που δρομολογεί η Πειραιώς.

Η άλλη άποψη

«Υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση στο επιχείρημα περί ζημίας 44 δισεκ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς συμμετείχε στις 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις του παρελθόντος.
Κάποιος έχασε και λογιστικά έχει χάσει το ΤΧΣ αλλά κάποιος κέρδισε, καθώς τα χρήματα του κέρδους παραμένουν στην Ελλάδα.
Ποιοι κέρδισαν;
Από την μια πλευρά κέρδισε το ελληνικό δημόσιο το οποίο μέσω του PSI+ καρπώθηκε το όφελος από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Το 2012 οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 36 με 38 δισεκ. ελληνικά ομόλογα τα οποία υπέστησαν haircut δηλαδή κούρεμα.
Οι τράπεζες υπέστησαν μια συντριπτική ζημία αλλά κάποιος κέρδισε και αυτός που κέρδισε ήταν το ελληνικό δημόσιο.
(σημείωση ΒΝ: Με βάση αυτή την ανάλυση το δημόσιο κέρδισε περίπου 28 δισεκ. από τις ελληνικές τράπεζες).
Από την άλλη πλευρά συνέβη κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου καθώς οι συνεπείς δανειολήπτες χρηματοδότησαν τους ασυνεπείς δανειολήπτες μέσω των σωρευμένων προβλέψεων των τραπεζών που κάποια στιγμή έφθασαν τα 45-48 δισεκ. ευρώ για να μειωθούν εν συνεχεία με τις τιτλοποιήσεις.
Οι συνεπείς δανειολήπτες επωμίστηκαν την μεγάλη ζημία στην πράξη απέναντι στους ασυνεπείς, οπότε οι ασυνεπείς κέρδισαν το σκέλος των δανείων που δεν πλήρωσαν στις τράπεζες.
Στην εξίσωση πρέπει να λάβουμε υπόψη και την απώλεια των ιδιωτών μετόχων που ήταν συντριπτική και στις τρεις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Από την μια έχουμε την ζημία του ΤΧΣ αλλά από την άλλη η ζημία αυτή μεταφράστηκε σε κέρδος για κάποιους άλλους.
Το ελληνικό δημόσιο μέσω του PSI+
Τους ασυνεπείς δανειολήπτες που ενώ πήραν δάνεια δεν τα πλήρωσαν εξέλιξη που κατέληξε στην μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ελληνική ιστορία.
TRAPESESSSSS_BN.png
Trapezes_BN_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης