Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών 13/4 στην ΑΜΚ της Πειραιώς - Έκτακτη συνεδρίαση 23/3 στο ΤΧΣ για Πειραιώς, ΕΤΕ Ασφαλιστική

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών 13/4 στην ΑΜΚ της Πειραιώς - Έκτακτη συνεδρίαση 23/3 στο ΤΧΣ για Πειραιώς, ΕΤΕ Ασφαλιστική
Με βάση όλες τις ενδείξεις στις 13 με 14 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και όπως έχει αναλύσει το bankingnews η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ της Τράπεζας Πειραιώς έχει καλυφθεί… πριν καν ξεκινήσει...
Σχετικά Άρθρα

Στις 23 Μαρτίου 2021 ημέρα Τρίτη.... συνεδριάζει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο δύο κρίσιμα ζητήματα
1)Να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για την Εθνική Ασφαλιστική με βάση την πρόταση των συμβούλων Deloitte και Barclays
2)Να εγκρίνει την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και να καθορίσει με βάση την εισήγηση της Morgan Stanley το ποσοστό συμμετοχής

Με βάση όλες τις ενδείξεις

Ως προς την Πειραιώς...  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επικυρώσει την πρόθεση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς ως μέτοχος του 61,35%.
Όπως έχει αναλυθεί η Morgan Stanley έχει προτείνει 3 εναλλακτικά σενάρια στο ΤΧΣ για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου από 61,35% να κατέχει 40% να υποστεί δηλαδή μια αραίωση – απίσχναση και οι ιδιώτες από 39% περίπου που κατέχουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στο 60% αύξηση δηλαδή 21%.

Η επιστολή της Εθνικής τράπεζας στο ΤΧΣ και τα εμπόδια

Ως προς την Εθνική Ασφαλιστική, η Εθνική τράπεζα έστειλε επιστολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εισηγείται να εγκριθεί η πρόταση του CVC το οποίο για το 80% προσφέρει 390 + 60 = 450 εκατ ή για το 90% περίπου 510 εκατ ευρώ.
Ωστόσο μετά την παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ένα θέμα που χρήζει προσοχής καθώς η εταιρία ορκωτών ελεγκτών PwC που έκανε την ανεξάρτητη αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας είναι και σύμβουλος του CVC στην Ελλάδα.
Η Εθνική τράπεζα πάντως στην επιστολή στο ΤΧΣ που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 40,3% προτείνει το CVC ως προτιμητέο επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική και αυτό αποτελεί πολύ ουσιαστική εξέλιξη.
Ορισμένα από τα ερωτήματα - 12 ερωτήματα - που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν απαντηθεί.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά ουδείς έχει απαντήσει γιατί κάθε φορά εμφανίζεται μόνο ένας ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική;


Στις 13 με 14 Απριλίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς


Στις 16 Μαρτίου 2021
η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τα σχέδια της για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Αρχές Απριλίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και θα καθορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση όλες τις ενδείξεις στις 13 με 14 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και όπως έχει αναλύσει το bankingnews η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει καλυφθεί… πριν καν ξεκινήσει.

Ποια τα δεδομένα;

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει στην αύξηση 350 με 400 εκατ ευρώ.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 61,35% να υποχωρήσει στο 40% ή σε ένα εύρος 38% με 45%.

2)Οι ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 600-650 εκατ ευρώ και πρακτικά μετά την αύξηση θα κατέχουν το 60% των μετοχών της Πειραιώς.
Ουσιαστικά θα αντιστραφούν οι ρόλοι και τα ποσοστά, το Ταμείο με την μερική απίσχναση θα περάσει το μήνυμα ότι δίνει χώρο στους ιδιώτες επενδυτές, η DGComp και η ΕΚΤ θα το θεωρήσουν κίνηση ιδιωτικοποίησης και το ΤΧΣ θα έχει πριμοδοτήσει την Πειραιώς σε υψηλό βαθμό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές εισφέρουν έως και 1,8 δισεκ. ευρώ για τα 600 με 650 εκατ που θα καλύψουν οι ιδιώτες... υπερκάλυψη ποσοστού ιδιωτών 3 φορές...

Με βάση ορισμένες πληροφορίες, από τις διερευνητικές επαφές που έχουν υπάρξει σε ξένους επενδυτές από τους συμβούλους την Goldman Sachs και την UBS το ενδιαφέρον των ξένων funds είναι μεγάλο, πάνω από 20-22 μεγάλα funds έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αύξηση.
Αθροίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και συνολικά των ιδιωτών και εξαιρώντας τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ίσως οι «προσφορές» των ιδιωτών να φθάνουν το 1,8 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την αύξηση κεφαλαίου.
Για να τεθεί απλά.
Από τους ιδιώτες, funds και θεσμικούς αναζητώνται 600-650 εκατ και το ενδιαφέρον για αυτά τα 650 εκατ φθάνει το 1,8 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο γιατί όπως παρατηρεί εύστοχα έμπειρος τραπεζίτης με 1 δισεκ. αγοράζονται κεφάλαια 7 δισεκ. στην Πειραιώς.

Τιμή αύξησης και πρόβλημα ονομαστικής αξίας

Η Morgan Stanley, η σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταξύ των 3 σεναρίων που έχει εξετάσει για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με ποσοστό 40%-45% από ποσοστό 61,35% που κατέχει στην τρέχουσα περίοδο.
Πρακτικά θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου και από 61,35% θα υποχωρήσει στο 40% με 45%.

Το πρόβλημα της ονομαστικής αξίας

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς διαθέτει ονομαστική αξία 6 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 0,74 ευρώ.
Συνολικά διαθέτει 831 εκατ. μετοχές.
Ως γνωστόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας, οπότε πρέπει υποχρεωτικά να μειωθεί η ονομαστική αξία.
Υπήρχαν διάφορα σενάρια επί αυτού.
Πρακτικά πρώτα θα γίνει split στην μετοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών και θα ακολουθήσει reverse split.
Θα μπορούσε το split να είναι 1 παλαιά προς 20 νέες η Πειραιώς θα διαθέτει δηλαδή 16,6 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και τιμή 0,04 ευρώ και ακολούθως reverse split για να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
Εναλλακτικό σενάριο split 1 παλαιά προς 100 νέες Πειραιώς θα διαθέτει 83,1 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,06 ευρώ και ακολούθως reverse split 1 προς 5 ώστε η ονομαστική αξία να διαμορφωθεί στα 0,30 ευρώ και να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών από 83,1 δισεκ. στα 16,62 δισεκ. και χρηματιστηριακή τιμή 0,04 ευρώ.
Υπάρχει πλήθος εναλλακτικών σεναρίων αρκεί να έχει προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές θα διαμορφωθεί στα 0,30 με 0,40 ευρώ.
Το εύρος αυτό δίνει discount από -48% έως -61% επί των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών.

Ποιο είναι το νέο σενάριο για τον προσδιορισμό της τιμής της ΑΜΚ της Πειραιώς

Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείται πιθανό να υπάρξει αρχικώς split στη μετοχή και ακολούθως reverse split, φαίνεται να εξετάζεται ένα νέο λογιστικό σενάριο.
Αυτό είναι το εξής:
Η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 6 ευρώ στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ, δηλαδή μία αναπροσαρμογή 1 προς 6 ή 1 προς 7,5 με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν προσεχώς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ (7 δισ. + 7 δισ. NPEs) που θα εντάξει η Πειραιώς στον Ηρακλή ΙΙ.
Με βάση το σενάριο αυτό η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ με την έκδοση 1 δισ. μετοχών.
Μετά την αύξηση και με βάση αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα διαθέτει 1,831 δισ. μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 732 – 824 εκατ. μετοχές που θα αναλογεί περίπου στο 40% με 45%.

Σοβαρή υποσημείωση

Με βάση τα ισχύοντα μείωση της ονομαστικής αξίας μπορεί να υπάρξει με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού μόνο όμως για υφιστάμενες ζημιές, όχι για μελλοντικές.
Επομένως, η τρ. Πειραιώς λογικά θα πρέπει να εγγράψει μεγάλες ζημιές στη χρήση 2020 για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό.

Συμπέρασμα

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο (αυτό αποτελεί σενάριο και όχι ειλημμένη απόφαση) τότε όσοι έχουν short θέσεις στην Πειραιώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Επίσης και με βάση πάντα αυτό το σενάριο, μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ, από 619 εκατ. της τρέχουσας περιόδου ή 0,7450 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρονται τα εξής.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα φαίνεται να έχει αποφασίσει το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας την πώληση του 80-90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει διατυπώσει δημόσια την αντίθεση του με την παραπάνω εξέλιξη και έχει διατυπώσει προτάσεις που οδηγούν σε ένα ασφαλέστερο αποτέλεσμα για το δημόσιο συμφέρον, διασφαλίζουν την πιο εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και επηρεαζόμενων κλάδων της οικονομίας και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων προς στον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ κο Ανδρέα Βερύκιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής στην από 25.02.2021 ανακοίνωση του τονίζοντας ότι

  • Πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των Ιδίων Κεφαλαίων της (Book Value), αντί € 324,7 εκατ.  Η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρίας μας.
  • Τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στη Generali, όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου.
  • Βλέπουμε μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για «κλεισμένο deal».
  • Διαπιστώνουμε μια περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι σε πελάτες συνεργάτες και εργαζόμενους της Εταιρίας μας, αφήνοντας χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση τους πάντες.[…]

Παρουσιάζοντας κάποια δεδομένα σημειώνεται, ότι, η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής 31.12.2019, σύμφωνα και με την εκτίμηση της εταιρίας PwC που ως ορισμένος εξωτερικός Ορκωτός Λογιστής, έλεγξε τα οικονομικά της στοιχεία, αποτιμάται κατ’ ελάχιστο σε €1,08 δισεκ.
Ο υποψήφιος επενδυτής CVC Capital Partners (private equity fund) χρησιμοποιεί και αυτός ως σύμβουλο για την επένδυσή του την ίδια εταιρία συμβούλων, την PwC.
Το γεγονός ότι το private equity fund -"επενδυτής" τα τελευταία έτη έγινε ο ιδιοκτήτης αρκετών -μεγάλου μεγέθους- ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας μας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic) σε συνδυασμό με την δυνητική απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας (με χιλιάδες συμβόλαια υγείας, περίπου το 25% της σχετικής αγοράς) σκιαγραφείται ότι δημιουργεί τις «δυνητικές» προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών.

Επισημαίνεται, ότι, καμιά διαβούλευση δεν έγινε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας για την πώληση με τον Σύλλογο Eργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής (850 εργαζόμενοι) παρότι αυτό έχει ζητηθεί επανειλημμένα ακόμη και με δικαστικά έγγραφα. Καμιά ενημέρωση για την τύχη των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την ομαλή συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρία που εργάζονται. Καμία διευκρίνηση για τους 2,5 χιλ εργαζόμενους που απασχολούνται ως αποκλειστικοί συνεργάτες.

Είναι γνωστό ότι η DG Comp στην τελευταία της απόφαση τροποποίησης (10.5.2019), -εφόσον δεν είχε ολοκληρωθεί η πώληση εντός του 2020- έχει αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

Τα 12 ερωτήματα

1)Πώς αξιολογούν τις ενέργειες και τη διπλή ιδιότητα της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών;

2)Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή θα προβούν ώστε σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ να προσδιοριστεί με σαφήνεια και ακρίβεια από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές αν στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λογιστική εταιρεία παραβίασε εθνικούς κανόνες ή δεοντολογικά πρότυπα;

3)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας κατά 40% σε ποιο Διεθνή Επενδυτικό Οίκο έχει αναθέσει την αξιολόγηση της πρότασης της CVC;

4)Έχει λάβει κάποια σχετική έκθεση εκτίμησης της αγοραίας, επενδυτικής, εύλογης αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής βάση της οποίας θα γνωμοδοτήσει για την αποδοχή της πρότασης της CVC;

5)Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ανάθεση σε πιστοποιημένους εκτιμητές σχετικού Μητρώου του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να προβούν σε πλήρως επικαιροποιημένες εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας, εύλογης και επενδυτικής αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε με σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών μεγεθών;

6)Ποια είναι η θέση σας για τις υφιστάμενες εκτιμήσεις που σύμφωνα με δημοσιεύματα προσεγγίζουν τα 460 εκατομμύρια ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής;
Θεωρείτε επαρκές το εν λόγω τίμημα;

7)Τι άμεσα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για τον ενδελεχή έλεγχο των καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής;

8)Παρακολουθεί στενά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τη διαδικασία όντας το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικότατος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα όπως συνάδουν ευθέως με το θεσμικό του ρόλο;

9)Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας μας με την υπό συζήτηση απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας (με χιλιάδες συμβόλαια υγείας, περίπου το 25% της σχετικής αγοράς) δεν δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών;
Στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν δύναται να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη προβλήματα για το δημόσιο συμφέρον;

10)Θα προχωρήσετε σε ένα ουσιαστικό διάλογο με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς τον έχετε αρνηθεί επί της ουσίας μέχρι και σήμερα;

11)Θα προχωρήσετε στη διαδικασία ένταξης της εταιρίας στο χρηματιστήριο;

12)Θεωρείτε ηθικό, αποτελεσματικό, εύλογο να πωληθεί με μια μόνο προσφερόμενη πρόταση η Εθνική Ασφαλιστική;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης