Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Mexico «νομιμοποίησε Ηρακλή 2» - Θετικά νέα από τράπεζες: Έως 80% λιγότερα κεφάλαια, οι νέες τιτλτοποιήσεις

Το Mexico «νομιμοποίησε Ηρακλή 2» - Θετικά νέα από τράπεζες: Έως 80% λιγότερα κεφάλαια, οι νέες τιτλτοποιήσεις
Η Eurobank για δεύτερη φορά.. πρώτη… νομιμοποίησε τον Ηρακλή 2 όπερ σημαίνει ότι και όλες οι άλλες τράπεζες θα ακολουθούσουν την ίδια στρατηγική.
Σχετικά Άρθρα

Υποστήριξη από το Mexico έλαβε ο Ηρακλής 2 ή για να γίνει πιο κατανοητό από τους μη μυημένους η Eurobank νομιμοποίησε τον Ηρακλή 2.
Ας το απλουστεύσουμε ακόμη περισσότερο.
Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα τρόπο ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες, ο τρόπος αυτός έχει να κάνει με την μείωση των προβληματικών τους δανείων και ανοιγμάτων (NPEs).
Με τον Ηρακλή όπως ονόμασε το σχέδιο αυτό, έδωσε την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν ένα άθλο.
Τιτλοποίησαν 31 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται δηλαδή και έναντι αυτών παρείχε κρατικές εγγυήσεις ύψους 11,8 δισεκ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση είναι ένας μηχανισμός όπου συγκεντρώνονται τα NPEs σε ένα χαρτοφυλάκιο και πωλούνται σε επενδυτές.
Για τις τιτλοποιήσεις οι τράπεζες εκδίδουν 3 ομόλογα
Το senior bond ή ομόλογο υψηλής εξασφάλισης όπου το εγγυάται το κράτος.
Το mezzanine bond το οποίο είναι μεσαίας κλίμακας εξασφαλισμένο ομόλογο
Το Junior bond το οποίο ουσιαστικά έχει μηδενική αξία και δημιουργείται για λογιστικούς λόγους.
Μέχρι τώρα στον Ηρακλή εντάχθηκαν 31 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και χορηγήθηκαν 11,8 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Κρατική εγγύηση σημαίνει ότι δεν δόθηκαν 11,8 δισεκ. αλλά το κράτος εγγυήθηκε τα senior bond, δεν έδωσε δηλαδή πραγματικά κεφάλαια το κράτος.

Δημιουργήθηκε ο Ηρακλής 2

Ο Ηρακλής είχε ένα όριο τιτλοποιήσεων και παρεχόμενων εγγυήσεων και αυτές εξαντλήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.
Το κράτος λοιπόν και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός για τις τράπεζες ετοίμασαν νέο νόμο τον Ηρακλή 2 ο οποίος στις 10 Μαρτίου εστάλη στις Βρυξέλλες και στους θεσμούς.
Ο Ηρακλής 2 είναι η προέκταση του Ηρακλή, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τις τιτλοποιήσεις και το κράτος θα συνεχίσει να παρέχει κρατικές εγγυήσεις.
(Τι θα συμβεί εάν οι κρατικές εγγυήσεις καταπέσουν θα το εξετάσουμε άλλη φορά).

Πως η Eurobank νομιμοποίησε τον Ηρακλή 2

Η Eurobank έχει μια τάση… προς την νομιμότητα…
Το αναφέρουμε αυτό λίγο γλαφυρά, γιατί η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που εντάχθηκε στον Ηρακλή με την τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή ενεργοποίησε τον Ηρακλή.
Το ίδιο πράττει και σήμερα καθώς ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση που την ονόμασε Mexico ύψους 3,3 δισεκ. ευρώ για να την εντάξει στον Ηρακλή 2.
Τι σημαίνει αυτό ότι η Eurobank για δεύτερη φορά.. πρώτη… νομιμοποίησε τον Ηρακλή 2 όπερ σημαίνει ότι και όλες οι άλλες τράπεζες θα ακολουθούσουν την ίδια στρατηγική.
Με την στάση τους οι τράπεζες, ουσιαστικά βάζουν οριστικό τέλος στην bad bank του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μεγάλη είδηση είναι στα κεφάλαια…

Οι τιτλοποιήσεις δαπανούν πολλά κεφάλαια και δαπανούν πολλά κεφάλαια επειδή οι τράπεζες δεν είχαν διενεργήσει επαρκείς προβλέψεις.
Π.χ. για το Cairo η Eurobank δαπάνησε 1,509 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η Alpha bank για την τιτλοποίηση Galaxy 10,8 δισεκ. δαπάνησε 2 δισεκ. κεφάλαια, η Πειραιώς θα δαπανήσει σχεδόν 3 δισεκ. με τις τιτλοποιήσεις που ετοιμάζει.
Όμως το Mexico της Eurobank δηλαδή η τιτλοποίηση 3,3 δισεκ. NPEs θα έχουν κεφαλαιακή επίδραση μόλις 200 εκατ δηλαδή η Eurobank θα χρειαστεί να δαπανήσει μόνο 200 εκατ σε κεφάλαιο που σημαίνει με όρους αναγωγής μείωση κεφαλαιακής δαπάνης μεταξύ πρώτης και δεύτερης τιτλοποίησης έως 80%...
Πραγματικά καλό νέο για την Eurobank που θα δαπανήσει ελάχιστα κεφάλαια.
Ελάχιστα κεφάλαια δαπάνησε ήδη η Εθνική για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. ευρώ ενώ και η νέα τιτλοποίηση 2 δισεκ. που ετοιμάζει δεν θα έχει ουσιαστικό κεφαλαιακό αντίκτυπο.

Γιατί δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια;

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τράπεζες άφησαν τελευταία τα καλά… κακά προβληματικά δάνεια.
Για να εξηγηθούμε.
Ως καλά… κακά δάνεια νοούνται αυτά που έχουν καλύτερες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις σε σχέση με τα αρχικά προβληματικά δάνεια που ήταν για τα σκουπίδια.
Τα τελευταία προβληματικά δάνεια των τραπεζών έχουν καλύτερη οικονομική εικόνα, οπότε οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουν κεφάλαια.
Αυτό είναι καλό νέο για τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά όχι για όλες.
Όσες τράπεζες έχουν διενεργήσει υψηλές προβλέψεις – στην τραπεζική ορολογία αυτό λέγεται coverage ratio NPEs ή δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις – θα έχουν κεφαλαιακό όφελος.
Όμως θα υπάρξουν και τιτλοποιήσεις που θα δαπανήσουν σημαντικό κεφάλαιο π.χ. τιτλοποιήσεις Πειραιώς.

Έρχονται και άλλες τιτλοποιήσεις;

Βεβαίως, η Eurobank με το Mexico 3,3 δισεκ. η Εθνική τουλάχιστον 2 δισεκ. η Alpha bank περίπου 5 ή 6 δισεκ. και η Πειραιώς δύο ακόμη τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. συνολικά η Πειραιώς 14 δισεκ.
Το άθροισμα των νέων τιτλοποιήσεων περίπου 25 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 9 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.

Το διακύβευμα

Είναι προφανές ότι ο τελευταίο γύρος τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 θα είναι η τελευταία φάση εξυγίανσης των τραπεζών με τα NPEs ή NPEs ratio να μειώνεται στο 8% με 6% κοινώς ένας τραπεζικός άθλος και ο Ηρακλής όπως και στην μυθολογία επιτέλεσε τα καθήκοντα τους και έφερε σε πέρας όλους τους άθλους…
Τα NPEs προσομοιάζουν με την κόπρο του Αυγεία ή λαϊκώς με την κοπριά από τα 3.000 βόδια του Βασιλειά Αυγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης