Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Flexfin: Δύο Έλληνες, πρώην στελέχη της Goldman Sachs, παρέχουν ρευστότητα σε ελληνικές εταιρίες

Flexfin: Δύο Έλληνες, πρώην στελέχη της Goldman Sachs, παρέχουν ρευστότητα σε ελληνικές εταιρίες

Η διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου θα δημιουργήσει μια σειρά από νέες εταιρείες

Σχετικά Άρθρα

Δυο χρόνια πριν (2019) η JP Morgan ανακαλύψει ότι, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της νέας εποχής είναι η τεχνολογία Fintech, δυο Έλληνες, πρώην στελέχη της Goldman Sachs δημιούργησαν μια νέα καινότομο εταιρεία, την Flexfin, η οποία παρέχει ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προεξοφλώντας με ένα χαμηλό κόστος τα τιμολόγια τους, το γνωστό Factoring. Όλες, όμως, σχεδόν οι εργασίες στο νέο περιβάλλον της πανδημίας εκτελούνται ηλεκτρονικά ενώ προσφέρεται και η υπηρεσία της είσπραξης των εσόδων των επιχειρήσεων.
O κ. Αλεξ Κελαϊδίτης και ο κ. Δημήτρης Βρανόπουλος ήταν συνάδελφοι και φίλοι στην Goldman Sachs, αλλά διέγνωσαν νωρίς την τάση της αγοράς, που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό. Δηλαδή, την ανάγκη της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων μ ένα χαμηλό κόστος και, κυρίως, για τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών.
Ο κ. Α. Κελαϊδίτης εργαζόταν για χρόνια στην Goldman Sachs και συμμετείχε και στην δημιουργία ενός fund για την Dolphin Capital.
Μαζί με τον κ. Δ. Βρανόπουλο, επίσης πρώην στέλεχος της Goldman Sachs διαπίστωσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πολλές απο τις οποίες σταματούσαν τις δραστηριότητες από λάθη στην ρευστότητα, όπως τονίζει ο κ. Βρανόπουλος.
Με τις πολύτιμες εμπειρίες της συγκέντρωσης κεφαλαίων, οι δυο εταίροι εξασφάλισαν στην Flexfin κεφάλαιο περί τα 9 εκατ. ευρώ με συμμάχους την Εθνική Τράπεζα, και ομάδα επιχειρηματιών, εφοπλιστών - μεταξύ των οποίων και δυο πρώην προέδρων του ΣΕΒ. Η εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα και την Κύπρο για την δραστηριότητα της, και μετά την αδειοδότηση της από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε τις εργασίες το Φθινόπωρο του 2019.

Τι προσφέρει

H Flexfin Fin απευθύνεται, κυρίως, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεταξύ 100 χιλ- 10 εκατ. ευρώ.
Αυτοί οι πελάτες μπορούν να ανεβάσουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους στην πλατφόρμα της Flexfin και να λάβουν αρχικά ρευστότητα ίση με το 80% του τιμολογίου – ενω σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και το 90%.
Το κόστος της χρηματοδότησης συνδέεται με το ύψος του τιμολογίου και το επιτόκιο για το χρόνο χρηματοδότησης, και διαμορφώνεται περί το 2-2,5% δίχως τις εισφορές που συνοδεύουν όλα τα δάνεια. 
Με αυτόν τον τρόπο μια επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας που εμφανίζει (λ. χ μισθούς) προεξοφλώντας τις απαιτήσεις της.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι, πληρώνει κόστος μόνο για τον χρόνο της γραμμής χρηματοδότησης και έτσι αποφεύγει τις υψηλές χρεώσεις που φέρει ένα δάνειο για 1-2 χρόνια.

Ηλεκτρονική εγγραφή

Οι επιχειρήσεις κάνουν ηλεκτρονικά τις εγγραφές στην πλατφόρμα της Flexfin όπου υπάρχουν και τα ενδεικτικά κόστη, ανάλογα με το ύψος των τιμολογίων.
“ Το μέσο άνοιγμα των πελατών μας ανέρχεται σε 60.000 ευρώ” λέει ο κ. Κελαϊδίτης, ενω συμπληρώνει ότι, ένα κριτήριο είναι και το ποιος είναι ο τελικός πελάτης των επιχειρήσεων, καθώς έχει σημασία εάν η τελική εταιρεία για την οποία εκδόθηκε η επιταγή, αν είναι εύρωστη ή όχι. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Flexfin ευνοήθηκε από την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, αλλά και από τις πολλές συναλλαγές σε ορισμένους τομείς ( όπως τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ), ωστόσο προσωρινός “αντίπαλος”, όπως λένε οι δυο εταίροι είναι τα προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης.
Η Flexfin, πάντως, ευνοείται και απο το γεγονός ότι, οι μικρές αυτές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση ή εταιρική σχέση με τις Τράπεζες, έτσι αποκτά νέους πελάτες oι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν σταθεροποιηθεί σε μια μεγάλη ομάδα. Εκτός από την προεξόφληση τιμολογίων, η Flexfin έχει ξεκινήσει σιγά- σιγά και την δραστηριοποίηση στις συναλλαγές για εξαγωγές εταιρειών, μια δουλειά η οποία απαιτεί μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο.
Ένα, όμως, από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τις εταιρείες Fintech στην Ελλάδα είτε στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είτε αλλού, είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, όπως αναφέρει ο κ. Βρανόπουλος.
Εφόσον διευρυνθεί το νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μια σειρά από καινοτόμες εταιρείες.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης