Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Ξεχάστε το bitcoin - το fintech είναι η πραγματική ιστορία του Covid 19

JPMorgan: Ξεχάστε το bitcoin - το fintech είναι η πραγματική ιστορία του Covid 19

Η JPMorgan πιστεύει ότι το bitcoin είναι μια «οικονομική παράσταση», παρά το τεράστιο ράλι του κρυπτονομίσματος

Το Bitcoin είναι μια «οικονομική παράσταση» και η καινοτομία του fintech είναι η ιστορία που θα κυριαρχήσει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με report της JPMorgan.

Οι αναλυτές της τράπεζας δήλωσαν ότι παρά το τεράστιο ράλι του bitcoin, η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να πλήττεται από μια σειρά από ζητήματα που ενδέχεται να το εμποδίσουν να γίνει ένα βασικό πλεονέκτημα.
«Οι τιμές του Bitcoin συνέχισαν τηn εκρηκτική άνοδο με τις ανακοινώσεις της Tesla, της BNY Mellon και της Mastercard για μεγαλύτερη αποδοχή κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η JPMorgan σε report της.
«Αλλά η καινοτομία fintech και η αυξημένη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι η πραγματική ιστορία του Covid-19 με την άνοδο των διαδικτυακών επιχειρήσεων και την επέκταση των ψηφιακών πλατφορμών σε πιστώσεις και πληρωμές».
Το Bitcoin έχει προσελκύσει την προσοχή των μεγάλων τραπεζών της Wall Street και των εταιρειών Fortune 500, μια εξέλιξη που αύξησε την τιμή της και είδε την κεφαλαιοποίησή του να ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Οι επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει συγκρίσεις μεταξύ του bitcoin και του χρυσού, θεωρώντας το πρώτο ως ένα νέο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο χάρη στην περιορισμένη προσφορά του - ο συνολικός αριθμός bitcoin που θα υπάρξει ποτέ περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια.
Η JPMorgan εκτιμάει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 146.000 δολάρια καθώς ανταγωνίζεται με το χρυσό ως πιθανή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού στην κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι σκεπτικιστές παραμένουν μη πεισμένοι.
Οικονομολόγοι όπως ο Nouriel Roubini λένε ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εγγενή αξία.
Και μια πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank αναφέρει ότι οι επενδυτές θεωρούν το bitcoin ως την πιο ακραία φούσκα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ψηφιακός χρυσός;

Η JPMorgan αναφέρει ότι οι τρέχουσες τιμές bitcoin φαίνεται να είναι «μη βιώσιμες», εκτός εάν η κρυπτογράφηση γίνεται λιγότερο ασταθής.
Πρόσθεσαν τον στόχο τιμών των 146.000 δολαρίων που εξαρτάται από τη μεταβλητότητα του bitcoin «συγκλίνουσα με εκείνη του χρυσού», η οποία πιθανότατα θα χρειαζόταν χρόνια για να συμβεί.
Εν τω μεταξύ, τα κρυπτονομίσματα έχουν «αμφισβητήσιμα οφέλη διαφοροποίησης» και κατατάσσονται ως «φτωχότερη αντιστάθμιση» έναντι σημαντικών πτώσεων στις τιμές των μετοχών, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.
Η JPMorgan έκανε μια ώθηση προς την τεχνολογία blockchain με τη δική της κρυπτογράφηση που ονομάζεται JPM Coin και μια νέα επιχειρηματική μονάδα που ονομάζεται Onyx.
Η άνοδος της ψηφιακής χρηματοδότησης και της ζήτησης για εναλλακτικές λύσεις fintech είναι η «πραγματική ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού της εποχής Covid-19», σύμφωνα με την JPMorgan.
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών και fintech εντείνεται, με τη Big Tech να διαθέτει τις πιο ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες λόγω της πρόσβασης σε δεδομένα πελατών», δήλωσε η τράπεζα.
Ο «συναγωνισμός» μεταξύ των παικτών «Fin» και «Tech» βρίσκεται μπροστά, με τις τράπεζες να εντείνουν τις επενδύσεις για να περιορίσουν το τεχνολογικό χάσμα και η μάχη μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών και των μη τραπεζικών fintech ξεκινάει επίσης στο ρυθμιστικό μέτωπο.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τελευταία.
Η Apple ξεκίνησε τη δική της πιστωτική κάρτα σε συνεργασία με τη Goldman Sachs, ενώ η Google επιτρέπει στους χρήστες της να ανοίγουν ελέγχους λογαριασμών μετά από συνεργασία με την Citigroup.
«Οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως νικητές του τελικού παιχνιδιού στην ψηφιακή εποχή των τραπεζών λόγω του πλεονεκτήματός τους από το franchise των καταθέσεων, τη διαχείριση κινδύνων και τη ρύθμιση», αναφέρει η JPMorgan.
Η ψηφιακή τραπεζική έχει αναπτυχθεί στην εποχή του Covid, με μεγάλες τράπεζες και fintechs να βλέπουν μια αύξηση στην υιοθέτηση καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω περιορισμών στη δημόσια υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης