Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 10,7% εκτιμά τα NPLs το 2010 η HSBC - Στο 3% βλέπει τη συρρίκνωση το 2010 η Alpha - Fitch: Στις τράπεζες το βάρος του νόμου για τα νοικοκυριά

Στο 10,7% εκτιμά τα NPLs το 2010 η HSBC -  Στο 3% βλέπει τη συρρίκνωση το 2010 η Alpha - Fitch: Στις τράπεζες το βάρος του νόμου για τα νοικοκυριά
Αλμα στο 10,7% βλέπει στα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών η HSBC στην τελευταία έκθεση της για το 2010, ενώ για το 2012 οι προβλέψεις της είναι ακόμη πιο αρνητικές, καθώς τοποθετεί το δείκτη NPLs στο 12%...
Η τράπεζα εκφράζει τις ανησυχίες της για τον τραπεζικό κλάδο σε συνάρτηση με την περαιτέρω λήψη μέτρων λιτότητας, καθώς η διαμόρφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,2% το α’ τρίμηνο του 2010 και η μείωση της ποιότητας των assets, δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης το επόμενο διάστημα.
Υποτονική χαρακτήρισε την πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα κατά το α’ εξάμηνο του 2010, η HSBC, η οποία εν μέσω δυσμενούς μακροοικονομικού κλίματος και συνθηκών ρευστότητας αναμένει μηδενικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης τόσο για το υπόλοιπο του 2010, όσο και για το σύνολο του 2011.
Τα πιο σφιχτά κριτήρια χορηγήσεων εκ μέρους των τραπεζών και η σημαντική έλλειψη ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο κυριαρχούν στα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου και της οικονομίας, και θα είναι και οι σημαντικότερες πηγές των προβλημάτων μέχρι το τέλος του 2011, παρατηρεί η HSBC. Η τράπεζα προσθέτει ότι την πορεία αυτή επιδεινώνουν και τα δυσχερή μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και  η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, η τράπεζα αναμένει ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 0% για το 2010 και 2011 εξαιτίας  των σκληρών μέτρων λιτότητας, της συνεχιζόμενης απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα και της  περαιτέρω αυστηροποίησης των κριτηρίων χορηγήσεων. Βασική πηγή ανησυχίας εξακολουθεί να είναι η εκροή καταθέσεων, αφού από τις αρχές του έτους μέχρι τον Μάιο η μείωση εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 19 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η HSBC σημειώνει ότι κλειστή παραμένει και η διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της καχυποψίας με την οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι επενδυτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μόνη, ουσιαστικά, πηγή άντλησης ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να είναι η ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δανείστηκαν επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ με ενέχυρο τίτλους, ανεβάζοντας τη συνολική ρευστότητα που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ στα 96,2 δισ. ευρώ.

Στο 3% βλέπει τη συρρίκνωση το 2010 η Alpha bank


Η δυσμενής πορεία στο πρώτο εξάμηνο βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναμενόταν, σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha bank, υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώνεται πλέον η εκτίμηση για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% φέτος.
Οπως αναφέρουν στην εβδομαδιαία ανασκόπηση των αγορών και της οικονομίας, τρεις ήταν οι βασικές εκτιμήσεις για την οικονομία οι οποίες και επιβεβαιώνονται:
Πρώτον, η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης στo πλαίσιo της προσπάθειας για τη δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί σε πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -2,9% στο 1ο 6μηνο.’10, η οποία επιβεβαιώνει την εκτίμηση για πτώση του ΑΕΠ κατά -3% το 2010 ως σύνολο.
Δεύτερον, ότι η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης σε συνδυασμό με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία στην τρέχουσα περίοδο οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο.’10 ανήλθε στο 12% επηρεασμένο και από τη σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού.
Τρίτον, η ευκαιρία που είχε η χώρα μας να αυξήσει τις εισπράξεις της από τον εξωτερικό τουρισμό στο 1ο 6μηνο του 2010 λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, χάθηκε λόγω των κινητοποιήσεων συγκεκριμένων ομάδων που δυσφήμισαν τον ελληνικό τουρισμό. Επομένως,
η μείωση των εσόδων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 11,9% υπό τις συνθήκες που επικράτησαν στο 1ο 6μηνο.’10 θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ευνοϊκό αποτέλεσμα. Τον Ιούλιο του 2010, σημειώνει, ωστόσο, ότι σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών.

Τι λέει η Fitch για τον νέο νόμο περί ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου ελληνικού νόμου που ελαφρύνει τις δανειακές υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών εξέφρασε η Fitch Ratings.
Στη Fitch προβληματίζονται για τις απώλειες που θα έχουν οι τράπεζες, κάτι που ενδεχομένως επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους.
Ο Alessandro Settepani της Fitch Ratings θεωρεί ότι η νέα ρύθμιση δίνει διαπραγματευτική δύναμη στον δανειολήπτη να συζητήσει την μερική αποπληρωμή του χρέους του. “Κάτι τέτοιο θα ασκήσει πίεση από μόνο του στις ανακτήσεις κεφαλαίων από τα ιδρύματα ακόμη κι αν ο δανειολήπτης δεν κάνει χρήση της δικαστικής διεξόδου για αναπροσαρμογή του ποσού που θα οφείλει”, τονίζει ο Settepani.
“Υπάρχει μεγάλο ρίσκο στο να ρυθμίζεις τα χρέη των δανειστών με στόχο να επιμηκυνθούν ακόμη περισσότερο χρονικά”, τονίζει το στέλεχος της Fitch, Cristina Torrella.
O διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε εκφράσει την αντίθεσή του από την πρώτη στιγμή εξαγγελίας του νέου νόμου από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα. Λούκα Κατσέλη.
O Σπύρος Μίχας, τεχνικός διευθυντής της Fitch στο Λονδίνο είχε τονίσει ήδη από τον Φεβρουάριο ότι με την ισχύουσα σύσταση του νόμου ένα ποσοστό 15% με 20% των ήδη συνηφθέντων στεγαστικών δανείων δικαιούται να ενσωματωθεί στη διαδικασία της ελάφρυνσης και αυτό θα “ανοίξει την όρεξη” σε ακόμη περισσότερους δανειολήπτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης