Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο πιο δραματικός κίνδυνος για την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας 6,6 δισ χωρίς να πάρει λύση για το χρέος

Ο πιο δραματικός κίνδυνος για την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας 6,6 δισ χωρίς να πάρει λύση για το χρέος
Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να εγκλωβιστεί σε μια ακραία λιτότητα μέτρων που δεν βγαίνουν χωρίς να κερδίσει τίποτε, ούτε χρέος;
Η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται επικίνδυνα αρνητικά για την Ελλάδα και την πολιτική που ασκεί….
Χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ως μέτρο πίεσης προς την Ευρώπη (ίσως για τον λόγο αυτό παραμένει ανοικτό το θλιβερό θέαμα της Ειδομένης και του Πειραιά στο προσφυγικό) αλλά και τα Wikileaks η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να δρομολογήσει εξελίξεις και να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις….οι οποίες ωστόσο φαίνεται να εκτυλίσσονται σε θλιβερό εθνικό ζήτημα.
Μετά τα Wikileaks αυτό που παρατηρείται είναι η μετατόπιση της ΕΚΤ και της ΕΕ όχι προς τις θέσεις της Ελλάδος αλλά προς τις θέσεις του ΔΝΤ.
Μετά την επίσκεψη της Lagarde του ΔΝΤ στην Γερμανία αυτό που ξεκάθαρα διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΔΝΤ κερδίζει ξεκάθαρα έδαφος έναντι της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στριμώχνεται επικίνδυνα.
Από την περίοδο – προ εβδομάδων - όπου οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα….έχουμε οδηγηθεί στην φάση όπου οι ευρωπαίοι ειδικά το ΔΝΤ αλλά και ο Schaeuble o Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ των σκληρών μέτρων που προτείνει το Ταμείο.
Η δήλωση και η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι σοκαριστική καθώς αναφέρει ότι συμφωνεί απόλυτα…χρησιμοποίησε την λέξη απόλυτα με το ΔΝΤ ενώ ανέφερε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Schaeuble έριξε την ίδια βόμβα μέσα σε 48 ώρες όταν σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Δεν φαίνεται να αποτελεί απλά μέσο πίεσης προς την Ελλάδα φαίνεται ότι όντως πιστεύει ότι δεν υφίσταται θέμα οποιαδήποτε αναδιάρθρωσης του χρέους.
Και ενώ καταγράφεται σοκαριστική μετατόπιση της ΕΚΤ και της ΕΕ προς τις θέσεις του ΔΝΤ…η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με επιχειρήματα εσωτερικής προπαγάνδας να πείσει ότι το ΔΝΤ…είναι ο κακός και κακώς υπάρχει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ εδώ και μήνες αναφέρει ότι η λύση για το χρέος θα αποτελέσει σταθμό για την οικονομία της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά στην προσπάθεια της να πιέσει ή ακόμη και να εκβιάσει καταστάσεις, προχωράει σε μονομερείς κινήσεις όπως η κατάθεση προς ψήφιση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και φορολογικό.
Οι μονομερείς ενέργειες αποτελούν casus belli αποτελούν αιτία πολέμου με τους δανειστές.
Οι τελευταίες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος λαμβάνει επικίνδυνη τροπή.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φορτωθούμε μέτρα 6,6 δισεκ. και η Ελλάδα να μην πάρει λύση για το χρέος ή το ακόμη χειρότερο να εξεταστεί μια λύση που θα εφαρμοστεί από το 2022.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εσπευσμένα προβαίνει σε κινήσεις όπως η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Hollande μήπως και αρθεί το αδιέξοδο…
Το αδιέξοδο ήταν ολοφάνερο στην συνέντευξη τύπου των 3 υπουργών, όπου δυστυχώς μέσω άνευρων ερωτήσεων, διαπιστώθηκε η αμηχανία…
Οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος δήλωσαν ότι προσβλέπουν συμφωνία έως τις 26-28 Απριλίου αλλά δεν απάντησαν στην ουσία, τι ύψους θα είναι τα μέτρα της αξιολόγησης και τελικώς θα υπάρξει χρέος ή όχι;
Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να εγκλωβιστεί σε μια ακραία λιτότητα μέτρων που δεν βγαίνουν χωρίς να κερδίσει τίποτε, ούτε χρέος;
Αν αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, μπορεί να αντέξει πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης