Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SocGen: Θα αποτύχει η ΕΚΤ αν δεν αγοράσει 3 τρισ - Οι εθνικές τράπεζες θα αγοράσουν 730 δισ

SocGen: Θα αποτύχει η  ΕΚΤ αν δεν αγοράσει 3 τρισ - Οι εθνικές τράπεζες θα αγοράσουν 730 δισ
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα είναι 800 δισ εκ των οποίων 730 δισ θα αγοράσουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και 70 δισ η ΕΚΤ
Αν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων δεν φθάσει έως τα 3 τρισεκ. ευρώ από 1,124 τρισεκ. ευρώ που ανακοινώθηκε θα αποτύχει προειδοποιεί σε έκθεση της η Γαλλική τράπεζα Societe Generale.
Κατά την Societe Generale το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ ήταν υψηλότερο  από ό,τι αναμενόταν συνολικά καθώς έφθασε στα 1,14 τρισεκ. ευρώ.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί τουλάχιστον 1 τρισεκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής
Α) Το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι 60 δισ ανά μήνα ή 1,140 δισεκ.  συνολικά
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων  από καλυμμένα ομόλογα και ABS καθώς και αγορές κρατικών ομολόγων.
Αυτό το νέο πρόγραμμα  θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και  έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει στο 2%.
Το διευρυμένο πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν θα περιλαμβάνει τα εταιρικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει  1,14 τρισεκ ευρώ (60 Χ 19), από τις 15 Μαρτίου του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Σήμερα, ο ρυθμός των καλυμμένων ομολόγων και ABS που αγοράζει η ΕΚΤ είναι κοντά στα 13 δισ ανά μήνα, οπότε πρόσθετες αγορές αντιπροσωπεύουν  47 δισεκ. ανά μήνα ώστε να φθάσουν τον μηνιαίο στόχο 60 δισκ. τον μήνα.
Με βάση υπολογισμούς το πρόγραμμα θα κατανεμηθεί ως εξής 230 δισεκ. ευρώ ABS,  καλυμμένες ομολογίες 110 δισ  και 800 δισεκ κρατικά ομόλογα.
Β) Τα κριτήρια
Με βάση την Societe Generale τα νέα προγράμματα θα ισχύσουν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ενώ η ΕΚΤ θα κρατήσει τα ομόλογα μέχρι την λήξη τους. 
Προφανώς, οι αγορές θα πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά για τα κρατικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα επενδυτικού βαθμού.
Για την Ελλάδα και την Κύπρο (που  δεν είναι επενδυτικού βαθμού), θα ισχύσει ο όρος ότι παραμένουν σε πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ.
Αυτό θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε αποτυχία να επεκταθεί το σημερινό ελληνικό πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 θα μπορούσε να αποκλείσει την Ελλάδα από οποιοδήποτε πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει και ομόλογα με αρνητική απόδοση;
Ναι, είπε ο Draghi της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Επίσης αναφέρθηκε ότι θα αγοράσει από 2 έως 30 χρόνια κρατικά ομόλογα.
Γ) Ελάχιστος συμβολικός επιμερισμός του κινδύνου (καταμερισμός κινδύνου 8% μόνο για τα κρατικά ομόλογα)
Όπως αναμενόταν, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με βάση τα βασικά κεφάλαια της ΕΚΤ. 
 Για τις περισσότερες αγορές, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν τα εθνικά κρατικά ομόλογα τους και θα αναλάβουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Το ουσιώδες σκέλος της ανακοίνωσης της ΕΚΤ είναι το εξής:
«Όσον αφορά την κατανομή των υποθετικών απωλειών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι αγορές τίτλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα επιμερίζονται. 
Η ΕΚΤ θα κατέχει το 8% των επιπλέον περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει ότι το 20% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκεινται σε ένα καθεστώς επιμερισμού του κινδύνου.
Με βάση την Societe Generale όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, ο καταμερισμός του κινδύνου είναι περισσότερο συμβολικός (8 / 100-12 = 1/11).
Για να τεθεί απλά, η ΕΚΤ θα αγοράσει 70 δισ κρατικών ομολόγων σε βάση επιμερισμού του κινδύνου, ενώ οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα εξαγοράσουν τα υπόλοιπα 730 δισεκ κρατικά ομόλογα.
Η προσέγγιση αυτή είναι συνεπής με το καταστατικό και δύο άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης:
Το άρθρο 123 σχετικά με την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και το άρθρο 125 (ρήτρα μη διάσωσης ή ρήτρα αμοιβαιότητας).
Η ΕΚΤ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι pari passu εκ των προτέρων, όπως υποστηρίζει Draghi.
Ωστόσο, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε η Κεντρική Τράπεζα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους (υπενθυμίζεται ότι το Ευρωσύστημα δεν συμμετείχε στο ελληνικό PSI το 2012) ή σε πτώχευση η εθνική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να υποχρεωθεί  να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Κεντρική Τράπεζα.
Κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η έννοια βιωσιμότητας του χρέους.
Με βάση την Societe Generale το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι πέντε φορές λιγότερο αποτελεσματικό από ότι στις ΗΠΑ.
Είχε προσφάτως αναφερθεί ότι η ΕΚΤ αν υλοποιούσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1 τρισεκ θα ενίσχυε τα επίπεδα τιμών από 0,2%-0,8% μετά από δύο χρόνια.
Η Γαλλική τράπεζα υποστηρίζει ότι το δυνητικό ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης που χρειάζεται η ΕΚΤ είναι 2 με 3 τρισεκ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί πληθωρσιμός 2%.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ έχει ως στόχο μια μεγάλη επέκταση του ισολογισμού της, θα πρέπει να χαλαρώσουν κάποιοι όροι για τις αγορές ομολόγων όπως ο κανόνας ρευστότητας, ποιότητας κ.α.  ή να εξεταστούν εναλλακτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων classes,  ιδίων κεφαλαίων, Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, exchange-traded ταμείο (ETF) κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης