Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρ. Κύπρου: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ – Αισιόδοξα μηνύματα

tags :
Τρ. Κύπρου: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ – Αισιόδοξα μηνύματα
Από σήμερα και για λίγες ημέρες, η τράπεζα Κύπρου θα δέχεται προτάσεις για συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου από θεσμικούς επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους επαγγελματίες επενδυτές σε άλλες δικαιοδοσίες
Ανοίγει σήμερα Δευτέρα, το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, με στόχο να βελτιωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας από 10,6% σε 15%.
Από σήμερα και για λίγες ημέρες, η τράπεζα θα δέχεται προτάσεις για συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου από θεσμικούς επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους επαγγελματίες επενδυτές σε άλλες δικαιοδοσίες.
Η διοίκηση της τράπεζας είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με υποψήφιους επενδυτές, και παρόλο του ότι οι αγορές έχουν αναδιπλωθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo, οι άνθρωποι της Τρ. Κύπρου αισιοδοξούν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι επιτυχημένη.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η υποβολή του ενδιαφέροντος των επενδυτών, μέσω των συμβούλων HSBC, Credit Suisse, Deutsche Bank και VTB, ενέργεια η οποία θα μεταξύ τέλος Ιουλίου και Αύγουστου.
Οι νέες μετοχές, όπως και οι μετοχές που προέκυψαν από το bail-in θα εισαχθούν στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών.
Μεσοπρόθεσμα η Τράπεζα θα εξετάσει παράλληλη ένταξη σε μεγάλο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα θα είναι η τιμή διάθεσης της μετοχής της τράπεζας.
Αναφορικά με τους υφιστάμενους μετόχους, θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές μεγαλύτερες των 100 χιλ. ευρώ, ενώ θα έχουν περιορισμό να ανακτήσουν μέχρι το 20% των μετοχών που θα εκδοθούν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αγορά ανέμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Αυγούστου, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες.
Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρσης, με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν στην έκδοση θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που ως γνωστό απέκτησε παρουσία στην Κύπρο με απόφαση της συνέλευσης της τον Μάιο.
Τυχόν παρουσία της EBRD θα συνέβαλε στην προσέλκυση διαφόρων ταμείων χαμηλότερου ρίσκου και στην σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας λήψης επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά την πρώτη φάση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ΔΣ της Τράπεζας θα συνεδριάσει για να μελετήσει τις προσφορές που θα παραληφθούν από τους επενδυτές και να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σε τέτοια περίπτωση, θα εξετάσει την τιμή ανά μετοχή και την κατανομή των μετοχών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι συμμετέχοντες επενδυτές θα υπογράψουν ανέκκλητες δεσμεύσεις για τις προσφορές τους και η Τράπεζα θα καλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τον Αύγουστο για να εγκριθεί η έκδοση μετοχικού κεφαλαίου περιλαμβανομένης και της αποποίησης των δικαιωμάτων προτίμησης τους.
Στη δεύτερη φάση οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμα clawback, δηλαδή αγοράς μέχρι του 20% των μετοχών που θα εκδοθούν.
Η τρίτη φάση που θα γίνει πριν την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθήνας, περιλαμβάνει την έκδοση 100 εκατ. μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης