Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η Β. Εύβοια προσελκύει Ισραηλινούς για τουρισμό και επενδύσεις, μετά την οικολογική καταστροφή του 2021

Η Β. Εύβοια προσελκύει Ισραηλινούς για τουρισμό και επενδύσεις, μετά την οικολογική καταστροφή του 2021

«Είμαστε απογοητευμένοι γιατί έχουν γίνει ελάχιστες υποδομές», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού

Αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την τουριστική ανάκαμψη της περιοχής τους που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, αλλά και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, δηλώνουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Εύβοιας.
Ήδη αντιπροσωπεία των ξενοδόχων βρίσκεται στο Τελ Αβίβ μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για μια μεγάλη εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με τη βοήθεια του ΕΟΤ στο πλαίσιο της IMTM 2022 (29-30 Μαρτίου), τη μεγαλύτερη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μέσης Ανατολής όπου έχουν δρομολογήσει προγραμματισμένες επαφές με tour operators, ώστε να κλείσουν συμφωνίες που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή τους.
Θα ακολουθήσει προβολή της Βόρειας Εύβοιας στους δημοσιογράφους και τα ισραηλινά ΜΜΕ, για να διαφημίσουν τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου τους που επιχειρεί φέτος να πάρει τη ρεβάνς, μετά τον πύρινο εφιάλτη του 2021.

Ένας στους πέντε ξένους τουρίστες από το Ισραήλ

Αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και υπό το βάρος των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας που γονατίζει τις επιχειρήσεις αν και επιχειρούν να ορθοποδήσουν, εμφανίζονται οι άνθρωποι του τουρισμού που μαζί με τη δημοτική αρχή Ιστιαίας – Αιδηψού και το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα θετικά μηνύματα που εισπράττουν από τη ζήτηση για τον προορισμό τους.
Η Βόρεια Εύβοια πιστεύει ότι αξίζει την προσοχή του ταξιδιωτικού κοινού και απλώνει δίχτυα στην ισραηλινή αγορά, μιας και ο προορισμός δεν είναι άγνωστος στο κοινό της – απεναντίας μάλιστα, την τελευταία πενταετία κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς τουρίστες από τη χώρα αυτή.
«Μέχρι το 2017 βρισκόμασταν στο μηδέν.
Ξεκινήσαμε το 2018 και το 2019 καταφέραμε να διεισδύσουμε σημαντικά σε αυτή την αγορά, με αποτέλεσμα την τελευταία χρονιά προ πανδημίας, το 20% του εισερχόμενου τουρισμού της περιοχής μας ήταν Ισραηλινοί.
Προωθούμε τουριστικά πακέτα με πεζοπορία, ιππασία, θαλάσσιο τουρισμό, σπα και ευεξία και είναι πολύ ευχαριστημένοι.
Είναι καλοί πελάτες οι Ισραηλινοί.
Είχαμε και πέρυσι αρκετούς μέχρι πριν την καταστροφή» σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης και προσθέτει ότι οι περισσότεροι που επισκέπτονται τη Βόρεια Εύβοια, το κάνουν για εναλλακτικό τουρισμό και πρόκειται κυρίως για γκρουπ είκοσι ατόμων, αλλά και μεμονωμένους τουρίστες.

Ισραηλινοί επενδύουν στην Εύβοια

Τα τελευταία χρόνια όπως λέει, η περιοχή του αποκτά δυναμική υπεραξία από επενδύσεις Ισραηλινών στον τουριστικό τομέα, ενώ αρκετοί αγοράζουν οικόπεδα στην Εύβοια για να αποκτήσουν ιδιόκτητες κατοικίες.
Όπως η Brown Hotels για παράδειγμα, η οποία ενέταξε την Εύβοια στο πλάνο στρατηγικής της για απόκτηση παραθαλάσσιων ξενοδοχείων σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, καθώς θεωρεί ότι διαθέτει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και μπορεί να προσελκύσει επαναλαμβανόμενο κοινό τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
«Η Αιδηψός είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Βόρεια Εύβοια.
Είναι γνωστή για τα φυσικά σπα και τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών που είναι διάσημες από την αρχαιότητα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ταβέρνες και σύγχρονες επιχειρήσεις που δημιουργούν τον ιδανικό προορισμό διακοπών, παρά το πλήγμα στο φυσικό της κάλλος από τις πυρκαγιές» υποστηρίζει επιχειρηματίας, ο οποίος δηλώνει παράλληλα υπερήφανος για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής του. 

«Είμαστε απογοητευμένοι από το κομμάτι των υποδομών»

Λίγο προτού την επανεκκίνηση της θερινής σεζόν, οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες του καλοκαιριού το Πάσχα.
«Παρόλο που δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα όσον αφορά τις υποδομές μετά τις καταστροφές, υπάρχει σχετικά καλή ζήτηση και διατηρούμε την αισιοδοξία μας.
Έχουμε αρκετές κρατήσεις για το Πάσχα, ωστόσο φαίνεται πως θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό τον Μάιο και κάνουμε πραγματικό αγώνα για να το καλύψουμε» τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό «είναι απογοητευμένοι από το κομμάτι των υποδομών για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.
Έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα και πολλά έχουν μείνει πίσω, ενώ θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει για να είμαστε περισσότερο έτοιμοι για την τουριστική περίοδο».
Ο ίδιος αποδίδει την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία και στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν μάλλον αρκετά χρήματα αυτή την εποχή. Μόνο κάποια αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει».
Όπως λέει, το ενεργειακό «είναι μεγάλο πρόβλημα για αυτά τα λίγα ξενοδοχεία που είμαστε ανοιχτά.
Ορισμένοι επιχειρηματίες προβληματίζονται εάν τους συμφέρει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όλοι έχουν κάνει μόνοι τους, τις δικές τους κινήσεις με πρακτορεία του εξωτερικού για να προσελκύσουν πελάτες.
Θεωρώ όμως ότι οι περισσότεροι, ακόμα και εάν δεν έχουν κάτι σίγουρο στα χέρια τους, θα το ρισκάρουν και θα ανοίξουν και ας μην έχουν εξασφαλίσει πληρότητα για τον Μάιο.
Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ικανοποιητική κίνηση από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος δεν κρύβει την πικρία του διότι όπως λέει «δεν έχει υλοποιηθεί προβολή της Βόρειας Εύβοιας από το υπουργείο Τουρισμού».

«Φιλί ζωής» από Ρουμάνους επισκέπτες

Οι επαγγελματίες περιμένουν και φέτος το «φιλί της ζωής» από τους Ρουμάνους τουρίστες που δείχνουν προτίμηση για την περιοχή τους κάθε χρόνο.
Το σημαντικό όπως λένε, είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ακυρώσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το «πάγωμα» στις κρατήσεις.
«Εφόσον υπάρξει σχετική ηρεμία με τον πόλεμο θα μας βοηθήσουν πολύ οι Ρουμάνοι» εξηγεί ο επικεφαλής των ξενοδόχων Αιδηψού, διότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλεισμένα πακέτα με πρακτορεία της Ρουμανίας, όπως και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και με Έλληνες.
«Περιμένουμε Βαλκάνιους φέτος στη Βόρεια Εύβοια και τουρίστες από δοκιμασμένες αγορές.
Θέλουμε να πηγαίνουμε στα σίγουρα, επειδή δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τις υποδομές και δεν θα καταφέρουμε με τις υπάρχουσες ελλείψεις να προσεγγίσουμε άλλο κόσμο.
Έχουμε μια μεγάλη δυσκολία στο τι θα τους παρουσιάσουμε για να τους προσελκύσουμε, εφόσον δεν μας ξέρουν.
Τα καμένα προκαλούν απογοήτευση και όλοι ζητούν να τους δείξουμε την πραγματική εικόνα που επικρατεί.
Κανείς δεν θέλει να βλέπει το κατεστραμμένο δάσος» καταλήγει ο κ. Ρουμελιώτης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης