Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ξενοδοχεία: Τελευταία «στροφή» πριν την ανηφόρα - Έρχονται τα δύσκολα

Ξενοδοχεία: Τελευταία «στροφή» πριν την ανηφόρα - Έρχονται τα δύσκολα
«Στεγνώνουν» τα ταμεία των επιχειρήσεων από Δευτέρα – Πληρότητα μόλις... δύο δωματίων σε μονάδα της Θεσσαλονίκης
Σχετικά Άρθρα

Το «κύκνειο άσμα» της εορταστικής περιόδου πλησιάζει και μετά τα Θεοφάνεια, αναμένεται να «σφίξει» περισσότερο η θηλιά για τις τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.
Λόγω έλλειψης πελατείας και υπέρογκου λειτουργικού κόστους προβλέπεται έως και τον Μάρτιο, να διανύουν έναν ανηφορικό δρόμο και να δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο για την επιβίωσή τους.
Οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή - είτε πρόκειται για εσωτερικό τουρισμό είτε για εισερχόμενο – δεν είναι με το μέρος τους, εξαιτίας του πέμπτου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και την Ευρώπη.
Η επέλαση της Omicron και με ό,τι αυτή συνεπάγεται - δηλαδή ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση και την εστίαση, ακυρώσεις, φόβο νόησης από κορωνοϊό, περικοπές μόνο για τα απαραίτητα ταξίδια, αναβολές εκθέσεων και εκδηλώσεων επ΄ αόριστον κλπ - έχει «μουδιάσει» τους ανθρώπους του τομέα της φιλοξενίας, είτε πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις είτε για μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο συνδυασμός covid με την εξωπραγματική αύξηση στις τιμές της ενέργειας, την ακρίβεια, την έλλειψη ρευστότητας και τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα είναι εκρηκτικός, με εκπροσώπους ξενοδοχειακών ενώσεων και επιχειρηματίες να επισημαίνουν στο ΒΝ ότι «η λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων στήριξης είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

«Ισοπεδωτική» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης καταγράφει μονοψήφιες πληρότητες για ολόκληρο τον Ιανουάριο», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος και μιλά για πρωτοφανείς συνθήκες που είχαν για χρόνια να επαναληφθούν.
«Τέτοιες καταστάσεις είχε να βιώσει η Θεσσαλονίκη από τον πόλεμο της Σερβίας και τον σεισμό του 1978», τονίζει και προσθέτει ότι η μεγάλη αγωνία για την πόλη είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας που θα είναι δύσκολο να ανακτηθούν γρήγορα, παρά μόνο σε βάθος χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης σκέφτονται σοβαρά το προσωρινό λουκέτο από την ερχόμενη Δευτέρα, «σηκώνοντας τα χέρια ψηλά πια» και αδυνατώντας να επωμιστούν ένα υπέρογκο λειτουργικό κόστος, με άδεια δωμάτια.
«Υπάρχουν ξενοδοχεία που για την ερχόμενη εβδομάδα καταγράφουν πληρότητες αυτή τη στιγμή 2% ή 3% ή 4%.
Σκεφτείτε ότι μονάδα της Θεσσαλονίκης έχει μόνο δύο δωμάτια γεμάτα.
Όπως καταλαβαίνετε, το λεγόμενο last minute δεν μπορεί να γεμίσει όλη την πόλη και αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», σημειώνει επιχειρηματίας από το χώρο του τουρισμού.

«Δεν κινείται τίποτα μετά τις 9 του μήνα»

Φειδωλοί στις προβλέψεις τους και συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους είναι οι επιχειρηματίες στα Καλάβρυτα, χειμερινό προορισμό που είχε την τύχη να καταγράψει ικανοποιητικές πληρότητες μέσα στις γιορτές (για μία μόνο μέρα, το Σάββατο μετά την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες σκαρφάλωσαν στο 100%) και που ανέκαθεν προ κρίσης ήταν ένας από τους αγαπημένους τόπους σύντομων διακοπών για τα Φώτα.
«Δεν κινείται τίποτα μετά τις 9 του μήνα» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς και προσθέτει: «Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της περιοχής και περιφερειακά ξενοδοχεία ετοιμάζονται να κλείσουν προσωρινά και να ανοίξουν ξανά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας ή κάποιο Σαββατοκύριακο, αναλόγως με τη ζήτηση».
Οι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τη συνέχεια της χειμερινής περιόδου, οι περισσότεροι εκ των οποίων την θεωρούν ήδη χαμένη – την τρίτη κατά σειρά από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Δηλώνουν ότι «στην καλύτερη περίπτωση και με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, είναι ζήτημα εάν η μέση πληρότητα πιάσει «ταβάνι» τον Ιανουάριο στο 20% - 25%».
Μάλιστα μέχρι την παραμονή των Θεοφανείων, οι ταχύτητες ήταν διαφορετικές ανά προορισμό.
Περιοχές κατέγραφαν περισσότερες και άλλες λιγότερες κρατήσεις και υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια από ακυρώσεις.
Ειδικά οι τελευταίες πάντα καραδοκούν last minute λόγω νόσησης από κορωνοϊό των εν δυνάμει εκδρομέων ή επαφής τους με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης