Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα «τάρταρα» η ψυχολογία τουριστικών επιχειρήσεων, στο κατώφλι του 2022  

Στα «τάρταρα» η ψυχολογία τουριστικών επιχειρήσεων, στο κατώφλι του 2022  

Η ανησυχία για τους στόχους της νέας χρονιάς κορυφώνεται, μέσα στο πέμπτο κύμα της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

«Παγώνει» τα χαμόγελα η μετάλλαξη Omicron για τις προοπτικές του τουρισμού το 2022 μετά τη δυναμική ώθηση που έδωσε στον κλάδο το 2021, ενώ η αβεβαιότητα εντείνεται περισσότερο λόγω του ανοδικού ράλι στις διεθνείς τιμές ενέργειας.
Η αγορά φοβάται στις αρχές του χρόνου αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και τις μετακινήσεις, ενώ εκπρόσωποί της δεν αποκλείουν να βρεθεί η Ελλάδα περισσότερο εκτεθειμένη στη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων, όσο τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν χαμηλότερα από άλλες χώρες της ΕΕ.  
Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν σε νέα στοχευμένα και άμεσα μέτρα στήριξης από την «αυγή» του 2022 και για όσο διάστημα θα σημειώνουν κατακόρυφη μείωση εσόδων, μόλις τελειώσει δηλαδή (πρόωρα για αρκετές) η εορταστική περίοδος και με τα αστικού τύπου ξενοδοχεία να παραμένουν «κολλημένα» σε πρωτοφανείς για την εποχή χαμηλές πληρότητες. 

Επιπλέον, η επιβολή των τελευταίων περιοριστικών μέτρων νωρίτερα και μάλιστα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού, με τις διαστάσεις της νέας πραγματικότητας να χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους απρόβλεπτες όσο η Omicron «θα εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της» και το «φως στο τέλος του τούνελ» θα αργεί να φανεί. Οι αρνητικές δονήσεις αποτυπώθηκαν ήδη με ακυρώσεις στην εκπνοή του 2021, με την τουριστική βιομηχανία να μην καταφέρνει για την ώρα να εισπράξει θετικό κλίμα από την ψυχολογία και τις αντιδράσεις του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού - σε αντίθεση με τα αρκετά αισιόδοξα «μαντάτα» που έκαναν την εμφάνισή τους από μεγάλες αγορές μέχρι και προτού ενάμιση μήνα.   

Στόχος οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες  

Όσο η αισιοδοξία σκοντάφτει στην ταχύτατη εξάπλωση της Omicron και στα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη (και η Ελλάδα) για να περιορίσει τις συνέπειες του πέμπτου κύματος της πανδημίας, οι όποιες προβλέψεις μοιάζουν παρακινδυνευμένες.
Η προοπτική ωστόσο ότι το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει και πάλι σε ζήτηση, αφίξεις και έσοδα στον ευρωπαϊκό Νότο δεν εγκαταλείπεται και αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στην επιτυχία της θερινής σεζόν και στις συμφωνίες με μεγάλους tour operators, αεροπορικές εταιρείες και ομίλους για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αύξηση διαθέσιμων θέσεων, «ώστε στο τέλος της ημέρας το πρόσημο να είναι θετικό και καλύτερο από πέρυσι».
Παρ΄όλο που ο ρυθμός των προκρατήσεων για το 2022 μοιάζει να έχει πατήσει «φρένο» ακόμη και σε ώριμους τουριστικά προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, ο κλάδος παραμένει σε γενικές γραμμές ψύχραιμος και συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και οι περισσότεροι μεταθέτουν πλέον την ανάκαμψη στο 2023. Τον προβληματισμό τους τροφοδοτούν σημαντικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε σχέση με τις δύο αρνητικές χρονιές για τα ταμεία των επιχειρήσεων σε σύγκριση με το 2019: -80% το 2020 και -40% για το 2021.  
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ακυρώσεις διεθνών τουριστικών εκθέσεων διαδέχονται η μια την άλλη. 
Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η ITB Berlin θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε προ ημερών ότι οι εταιρείες που είχαν δηλώσει ήδη συμμετοχή για τη δια ζώσης έκθεση που επρόκειτο να διεξαχθεί από 9 έως 13 Μαρτίου 2022, θα συναντηθούν εκ νέου στην επόμενη ITB Berlin, στις 8 Μαρτίου 2023, στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου.
Νωρίτερα, μια από τις πρώτες διοργανώσεις της χρονιάς που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας ματαιώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων, όπως και η διεθνής τουριστική έκθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ενώ ανεστάλη και η έκθεση της Ζυρίχης.  

Στοχευμένα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις που πλήττονται

Όσο στενεύει ο κλοιός της Omicron γύρω από τις επιχειρήσεις με τα πρώτα δείγματα στην εστίαση και τη διασκέδαση να είναι γεγονός και τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία,  οι άνθρωποι του τουρισμού προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Κάποιοι εξακολουθούν να μην αποκλείουν ένα γενικευμένο lockdown, παρ όλο που ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρνούνται επισήμως κυβερνητικά στελέχη και ο εφιάλτης του 2020 μοιάζει για αυτούς «να έχει πιθανότητες να επαναληφθεί» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται ανάμεσα σε Συμπληγάδες.  

Άλλοι ανησυχούν για προσωρινό λουκέτο σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, προερχόμενες ήδη από δύο άσχημες χρονιές με συσσωρευμένες ζημίες και άλλοι προειδοποιούν για απώλειες θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος λειτουργίας, λόγω ενεργειακής κρίσης. Έτσι, «η άμεση στήριξη των συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεων μοιάζει μονόδρομος τόσο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους όσο και για την ίδια την επιβίωσή τους, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις νέων μέτρων που σχεδιάζονται για την αναχαίτιση της Omicron πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες» σημειώνουν πηγές από το χώρο της φιλοξενίας.

«Χαμηλές πτήσεις» στα αεροδρόμια  

Η ACI Europe προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι η αντιστροφή της δυναμικής ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες και για το υπόλοιπο του έτους σημαίνει ότι το 2021 θα καταλήξει κάτω από την πρόβλεψή για -60% στην επιβατική κίνηση για το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, σε σύγκριση με το 2019.  
Οι αλλαγές αεροπορικών εισιτηρίων πολλαπλασιάζονται, ενώ αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν περικοπές πτήσεων στα χειμερινά τους προγράμματα εξαιτίας των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών και της απότομης πτώσης στις κρατήσεις που εμφανίζεται κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022, αφού οι περισσότερες χώρες πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.   

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι μόνο εάν και εφόσον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πανδημία θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί σχετικά σύντομα η κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστούν τα χρονικά περιθώρια για να βελτιωθεί το κλίμα.
Οι πρώτοι μήνες μετά τις γιορτές είναι παραδοσιακά ισχνοί από άποψη ταξιδιωτικής κίνησης και οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι η απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά με το «καλημέρα» του 2022, θα εξασθενήσει όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη.
«Ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδείξει απίστευτη ανθεκτικότητα μέσα στην πανδημία.
Δεν έγινε τυχαία, αλλά με σκληρή δουλειά, ενότητα και συνεργασία. Ευχόμαστε η covid να γίνει ενδημική νόσος και να ξαναβρούμε γρήγορα ρυθμό και πατήματα γιατί το έχει ανάγκη η οικονομία», τονίζει επιχειρηματίας από τον τουριστικό κλάδο.

Νένα Ουζουνίδου     

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης