Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν «ψηλά» για πολύ – Στα ύψη η αβεβαιότητα

tags :
BlackRock: Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν «ψηλά» για πολύ – Στα ύψη η αβεβαιότητα
H εξάρτηση από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα ήρθε για να μείνει…
Να ετοιμαστούμε για υψηλά επιτόκια... αναφέρει με report της η αμερικανική εταιρεία BlackRock, καρφώνοντας τη Fed για τις μέχρι τώρα προβλέψεις της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εξάρτηση από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα ήρθαν για να μείνουν.
Παράλληλα, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός δίνει σύσταση overweight στις αμερικανικές μετοχές λόγω των ισχυρών εταιρικών κερδών και του volatility στις αποδόσεις των ομολόγων.
Όπως επισημαίνει, στη συνεδρίασή της Fed τον Δεκέμβριο, οι ανακοινώσεις της και οι οικονομικές της προβλέψεις έδειχναν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που σήμαινε πως η κεντρική τράπεζα θα ήταν σε θέση να μειώσει τα επιτόκια το 2024.
Οι αγορές θεώρησαν ευλογία και προεξόφλησαν περίπου επτά μειώσεις επιτοκίων, προβλέποντας ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα πέσει στο 3,6% έως το τέλος αυτού του έτους και στο 3% έως το 2025.
Αντίθετα, ωστόσο, ο πληθωρισμός τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών έμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.
Η τιμολόγηση της αγοράς για το πού θα κυμανθούν τα επιτόκια μέχρι το τέλος αυτού του έτους και του επόμενου έτους έχει εκτιναχθεί.
Σε ό,τι αφορά την BlackRock, ανέμενε ότι ο αποπληθωρισμός των αγαθών θα τραβούσε τον πληθωρισμό για λίγο στο 2%, προτού ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών τον μετακινήσει περαιτέρω πάνω από τον στόχο το 2025.
«Η άποψή μας για τον προορισμό του πληθωρισμού πιθανότατα ισχύει.
Αλλά η άνοδος των τιμών των αγαθών υποδηλώνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και βραχυπρόθεσμη πτώση».
Η Fed δέχεται τώρα τα επιτόκια που πρέπει να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου του σταθερού πληθωρισμού, υποσχόμενη πως δεν προχωρήσει σε νέα αύξηση.
Ωστόσο, η μακροοικονομική αστάθεια καθιστά πιο δύσκολο τόσο για τις αγορές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει.
«Τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως βλάπτουν τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Αντίθετα, τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου τις στήριξαν, παρότι τα υψηλά επιτόκια και οι υψηλές προσδοκίες ανεβάζουν τον πήχη για το τι μπορεί να κρατήσει τις αγορές ανεβασμένες.
Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, περίπου το 77% των εταιρειών του S&P 500 που αναφέρουν έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις.
«Οι μετοχές της τεχνολογίας συνέχισαν να αναπτύσσονται, ενώ άλλοι κλάδοι σημειώνουν επίσης ανάκαμψη.
Δεδομένων των ασταθών δεδομένων και της αβεβαιότητας των πολιτικών, πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προς το παρόν.
Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα ανέβουν καθώς οι επενδυτές απαιτούν περισσότερα προθεσμιακά ασφάλιστρα ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων.
Με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να ενισχύει τον δανεισμό, βλέπουμε το αυξανόμενο χρέος να οδηγεί σε απόδοση προθεσμιακών ασφαλίστρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης