Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ενεργειακή κρίση: Έως και τρεις φορές επάνω το κόστος του ρεύματος για τα ξενοδοχεία

Ενεργειακή κρίση: Έως και τρεις φορές επάνω το κόστος του ρεύματος για τα ξενοδοχεία

Το freedom pass «κράτησε» την κίνηση στα Λουτρά Πόζαρ κατά τους «νεκρούς» φθινοπωρινούς μήνες

Σχετικά Άρθρα
Λογαριασμούς ρεύματος με δυσθεώρητες αυξήσεις παραλαμβάνουν αυτές τις μέρες στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της επαρχίας, παρά τη χαμηλή κίνηση που καταγράφεται στους προορισμούς. Ακόμα και σε περιοχές που σημειώνουν υψηλότερη κινητικότητα για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κόστος αυτό μοιάζει «απαγορευτικό» και «εκτός πραγματικότητας».
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι μέχρι και τριπλάσιο σε σχέση με το κόστος που ίσχυε στις αρχές του έτους, εξαιτίας φυσικά, του εκτροχιασμού των τιμών ρεύματος που έρχεται ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Η τιμή του ρεύματος σήμερα στο Καρπενήσι είναι μέχρι και τρεις φορές επάνω, όπως και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Γνωρίζω ξενοδόχο που από 3.000 ευρώ το μήνα καλείται τώρα να πληρώσει ένα νέο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος που κατεύθασε στην επιχείρησή του, με πληρωτέο ποσό 9.000 ευρώ», δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα.
Αλλά και ο επικεφαλής των ξενοδόχων Λουτρών Πόζαρ κ. Γιάννης Ουζούνης χαρακτηρίζει υπέρογκη την αύξηση της τιμής του ρεύματος, ενώ ακόμα δυσκολεύεται όπως λέει, να ισοφαρίσει τα «σπασμένα» του 2020 από το πλήγμα που κατάφερε η πανδημία στην επιχείρησή του. «Αυτόν το μήνα, μόνο η ΔΕΗ ήρθε 1.000 ευρώ επάνω», λέει χαρακτηριστικά.

«Μας έσωσε το freedom pass»

Το Λουτράκι Αλμωπίας είναι από τους προορισμούς που καταγράφουν καλύτερες πληρότητες σε σχέση με άλλους, για το εορταστικό δεκαπενθήμερο. Πληρότητες που ξεπερνούν το 80% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πέφτουν στο 70% για τη γιορτή των Φώτων και στο 40% - 45% τις καθημερινές ενδιάμεσα από τις αργίες.
Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 5.500 κλίνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και τους πρόσφατους μήνες, ειδικά μετά το καλοκαίρι, εξελίσσεται σε δημοφιλή προορισμό για φοιτητές που σπουδάζουν κυρίως στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Ακόμη και τις καθημερινές, η περιοχή αποκτά ζωή από νέους που την επισκέπτονται έστω για μια διανυκτέρευση.
«Μας έσωσε το freedom pass.
Αν δεν υπήρχε, ίσως και μην μπορούσαμε να ξαναδούμε κίνηση στην περιοχή μας κατά τα «νεκρά» χρονικά διαστήματα.
Η χρήση του γίνεται κυρίως από νέους που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μπορώ να πω ότι αφορά ένα ποσοστό 20% - 25% της πελατείας μας συνολικά.
Στην Αλμωπία άρχισε να χρησιμοποιείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», εξηγεί ο κ. Ουζούνης, ενώ προσθέτει ότι αρκετές από τις κρατήσεις εσωτερικού τουρισμού, έγιναν μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και «Τουρισμός για όλους». Ταυτόχρονα, αυτή την εποχή επισκέπτονται τα Λουτρά Πόζαρ Ισραηλινοί, Γερμανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί κ.α.

«Δωροεπιταγή που πρέπει να παραμείνει»

Με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Αθανάσιου Πλεύρη, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Πιερρακάκη, η κυβέρνηση παρατείνει για ένα εξάμηνο (έως 30 Ιουνίου 2021) τη χρονική διάρκεια κατά την οποία, άτομα ηλικίας 18 – 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του έτους και δεν ξόδεψαν τα 150 ευρώ της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας που δικαιούνται, να μπορούν να το κάνουν έως το καλοκαίρι.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν αποκτήσει ήδη την κάρτα που προορίζεται για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
Για «δοκιμασμένη συνταγή» που ξεκίνησε να δίνει ώθηση στον τουρισμό από το καλοκαίρι κάνει λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
«Είδαμε πράγματι καλά αποτελέσματα και βλέπουμε ακόμα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως είναι τα Λουτρά Πόζαρ. Αυτή η δωροεπιταγή ουσιαστικά, είναι ένα καλό κίνητρο για να τονωθεί η κίνηση στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και θεματικά πάρκα. Είναι ένα καλό μέτρο, ένα κίνητρο που πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί», σημειώνει και τονίζει ότι το freedom pass έχει διπλό όφελος, αφού ενισχύει ταυτόχρονα την εμβολιαστική κάλυψη.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης