Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

H task force Κικίλια και το road trip σε αναπτυσσόμενους προορισμούς

H task force Κικίλια και το road trip σε αναπτυσσόμενους προορισμούς

Η στήριξη του χειμερινού τουρισμού και η προσέλκυση επενδύσεων, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου

Σχετικά Άρθρα

H task force Κικίλια και το road trip σε αναπτυσσόμενους προορισμούς

Η στήριξη του χειμερινού τουρισμού και η προσέλκυση επενδύσεων,
στα άμεσα σχέδια του υπουργείου

Με τρεις ταχύτητες «τρέχει» η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού το πλάνο για την τουριστική ανάπτυξη, θέλοντας να «εκμεταλλευτεί» και την τελευταία πιθανότητα από όπου η χώρα μας, οι τοπικές κοινωνίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν δυνατότητες και μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • βραχυπρόθεσμα, με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και στο οποίο ελπίζει ο κλάδος για να ρυθμιστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν περισσότερο στην εποχή της πανδημίας
  • μεσοπρόθεσμα, με μεταρρυθμίσεις στον τουριστικό τομέα ο οποίος «δεν πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο»
  • μακροπρόθεσμα, με όραμα η Ελλάδα να αποκτήσει ένα ισχυρό brand στη διεθνή τουριστική σκακιέρα

Η επιτυχία του τουρισμού να πριμοδοτεί άμεσα ή έμμεσα με 1 στα 4 ευρώ την ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής δαπάνης των ξένων επισκεπτών της χώρας μας κατά 20% για φέτος, ανοίγει την όρεξη για μεγαλύτερους δρασκελισμούς ώστε, παρά τα εμπόδια, τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα και με υπολογισμένο ρίσκο. Τόσο οι αλλαγές που επέβαλε η πανδημία, όσο και η εμπειρία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στη δόμηση του άμεσου τουριστικού μέλλοντος που – αν και με αρκετά ερωτηματικά – διακρίνει ευκαιρίες να πρωταγωνιστήσει στο αύριο, ως η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

«Δημιουργείται μικρή και ευέλικτη task force»

Στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας – τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας αναγνώρισε ως αξιοσέβαστα συστατικά των επιδόσεων στον τουρισμό «τον κόπο και την προσπάθεια των ανθρώπων που κινούνται γύρω από αυτόν» και τόνισε ότι έχει υπολογίσει όχι μόνο την καλή, αλλά και την «καθημερινή» συνεργασία μαζί τους.
Προανήγγειλε μάλιστα τη «δημιουργία μιας μικρής και ευέλικτης task force, με την οποία θα ιεραρχούνται οι προτεραιότητες, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση του κλάδου για όλα τα κρίσιμα θέματα».
Άλλωστε ένα από τα ζητήματα που θέτουν διαχρονικά σχεδόν, όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες που ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό, είναι το θέμα των συναρμοδιοτήτων που περιπλέκει την κατάσταση και για να λυθεί άμεσα ένα πρόβλημα που προκύπτει, «θα πρέπει να περάσει από τέσσερα συναρμόδια υπουργεία».
Προκειμένου να καμφθούν οι όποιες δυσκολίες, στόχος της νέας ομάδας εργασίας του υπουργείου Τουρισμού είναι η ιεράρχηση των αιτημάτων που βρίσκονται υπό επεξεργασία στα υπουργεία ανά εβδομάδα, ώστε να παρακολουθούνται στενά και να αξιολογείται η πορεία τους, στη λογική ότι «τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν και θα προχωρήσουν».

«Καίνε» τα συνέδρια την επαρχία»

Πρόθεση του κ. Κικίλια είναι να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έρθει σε άμεση επαφή με τους φορείς και την αυτοδιοίκηση, ώστε η τουριστική δραστηριότητα να συνεχιστεί και το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα.
Μια από τις «ανοιχτές πληγές» που θα πρέπει να «κλείσει» ωστόσο, είναι αυτή που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της πανδημίας και παραμένει: «To θέμα των συνεδρίων/ εκδηλώσεων/ εκθέσεων που στην ουσία κινούν τον τουρισμό στις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις όχι μόνο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πόλεων της επαρχίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευελιξία, προνοητικότητα και ενσυναίσθηση.
Τα συνέδρια «καίνε» αυτή τη στιγμή την επαρχία», δηλώνει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε πόλη της κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος βλέπει μπροστά του «ένα δύσκολο χειμώνα για την τοπική οικονομία, εφόσον δεν επανεκκινήσουν με νέους όρους τα συνέδρια».
Ο χειμερινός τουρισμός βρίσκεται στην ατζέντα με τις προτεραιότητες του νέου υπουργού, προαναγγέλλοντας καμπάνια επικοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές, ώστε τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά σε δωδεκάμηνη βάση, να στηριχθούν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στους οποίους η χώρα μας επενδύει για να επεκτείνει την τουριστική της σεζόν.
Για τον ίδιο, υπάρχουν πολλά περιθώρια στους όχι και τόσο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (αυτούς δηλαδή που βασίζονται στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» όπου και εκεί, οι υποδομές χρειάζονται αναβάθμιση γιατί έφτασαν στα όριά τους).
Από την τουριστική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να επωφεληθούν αμοιβαία οι τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, η εστίαση κλπ και να στηριχθεί η απασχόληση.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας θέτει ως προτεραιότητές του, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό, με προστιθέμενη αξία

Παρόλο που οι κίνδυνοι από την πανδημία και τον πληθωρισμό δεν έχουν εκλείψει, το πεδίο του τουρισμού συγκεντρώνει για την κυβέρνηση ενδείξεις που ενισχύουν την αισιοδοξία μιας «επενδυτικής έκρηξης», καταγράφοντας ένα σημαντικό ενδιαφέρον από πολυεθνικούς κολοσσούς.
Μάλιστα η τάση για ποιοτικό τουρισμό που γίνεται εμφανής στα διεθνή ταξίδια ιδιαίτερα φέτος και φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες επιλογές προορισμών στη Μεσόγειο, είναι η προστιθέμενη αξία, την οποία υπολογίζουν μεγάλοι όμιλοι (όπως η Accor) που σκοπεύουν να πολλαπλασιάσουν την παρουσία τους στη χώρα μας με νέες επενδύσεις.
Χθες, ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falih ζήτησε από τον κ. Κικίλια - στη συνάντησή τους με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας - να ενταχθούν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία.
Όπως του είπε, θεωρεί πως «ο τουριστικός τομέας είναι ιδανικός για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων», ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Στο υπουργείο Τουρισμού εκτιμούν δε, ότι το κλίμα για επενδύσεις είναι πλέον ευνοϊκό και πρόσφορο, αφήνοντας τις όποιες καθυστερήσεις και αγκυλώσεις που υπήρχαν, στο παρελθόν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης