Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

ACI Europe: Οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων τον Ιούλιο - Οι νησιωτικοί αερολιμένες που ξεχωρίζουν

ACI Europe: Οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων τον Ιούλιο - Οι νησιωτικοί αερολιμένες που ξεχωρίζουν
Η κίνηση επιβατών στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε κατά -49,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία (2019)

“Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid της ΕΕ επέτρεψαν τελικά στην επιβατική κίνηση να βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη. Δίνοντας στα αεροδρόμια οξυγόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Olivier Jankovec Γενικός Διευθυντής του ACI Europe σχολιάζοντας τα στοιχεία κίνησης για Ιούλιο και τα προκαταρκτικά για τον Αύγουστο.
Ωστόσο επισημαίνει πως “αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ανάκαμψη. Βρισκόμαστε ακόμα 66% κάτω από τον όγκο πριν από την πανδημία μέχρι στιγμής”.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός εμπορικών αεροδρομίων, δημοσίευσε την έκθεση εναέριας κυκλοφορίας για τον Ιούλιο του 2021. Καθώς και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο.

  • Η κίνηση επιβατών στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε κατά -49,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία (2019). Σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες (-74% το 2ο τρίμηνο του 2021).
  • Ο συνολικός όγκος των επιβατών υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Έφτασε στα 133,4 εκατομμύρια από 57,4 εκατομμύρια.

Οι αερολιμένες στην ΕΕ συνέχιζαν να υπολειτουργούν

Οι αερολιμένες στην ΕΕ συνέχιζαν να υπολειτουργούν. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν τον Ιούλιο στο -56,1%. Η βελτίωση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (-81%) ήταν επίσης σημαντική.
Αυτό αντανακλά τον ρόλο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid 19 της ΕΕ. Αλλά και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες.

Οι διακυμάνσεις των εθνικών αγορών

Υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των εθνικών αγορών σε όλη την ΕΕ, λόγω συνδυασμού παραγόντων.
Συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων επιδημιολογικών καταστάσεων, των άνισων προσπαθειών των κυβερνήσεων για τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, του μεγέθους των εγχώριων αγορών και ορισμένων χωρών που επωφελούνται από την τουριστική κίνηση/VFR περισσότερο από άλλες.

Καλές οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων Ιούλιο και Αύγουστο

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια από τη Ρουμανία (-32.6%), την Ελλάδα (-33.3%), το Λουξεμβούργο (-44.5%) και τη Γαλλία (-46.2%).
Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν η Φινλανδία (-81.9%), η Ιρλανδία (-81.7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-81,2%). Η Γερμανία (-60,8%) είχε επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στο μέσο όρο της ΕΕ.

Τα νησιωτικά αεροδρόμια τα καταφέρνουν καλύτερα

Τα αεροδρόμια μεσαίου μεγέθους και μικρότερα έτειναν να έχουν καλύτερη απόδοση τον Ιούλιο. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εξάρτησης τους από την εγχώρια και ενδοευρωπαϊκή κυκλοφορία αναψυχής.

Τα τρία νησιωτικά αεροδρόμια της Ελλάδας που ξεχώρισαν

Εκτός από το Σότσι (+68,2%) που ξεχωρίζει με εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (2019) και κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από νησιωτικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αυτά είναι:

  • Αιάκειο, Γαλλία +10%
  • Κάλβι, Κοσρισκή +3,9%
  • Μπάστια, Κορσική -6,6%
  • Σαντορίνη, Ελλάδα -13,2%
  • Παλέρμο, Ιταλία -14,2%
  • Όλμπια, Ιταλία -14,9%
  • Μύκονος, Ελλάδα -17%
  • Τενερίφη, Ισπανία -20%
  • Μινόρκα, Ισπανία -23,4%
  • Κάλιαρι, Ιταλία -23,7%
  • Ηράκλειο, Ελλάδα -25,2%

Τα προκαταρκτικά στοιχεία Αυγούστου

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Αύγουστο αποκαλύπτουν ότι η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων συνεχίζει να βελτιώνεται. Αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τον μήνα να κλείνει στο -43%.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης