Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Με φθηνές αποτιμήσεις έφυγαν πολλές εισηγμένες από το Χρηματιστήριο, 4 παράδοξα παραδείγματα

Με φθηνές αποτιμήσεις έφυγαν πολλές εισηγμένες από το Χρηματιστήριο, 4 παράδοξα παραδείγματα
Βελτιωμένες πωλήσεις και κέρδη εμφανίζουν πολλές από τις εταιρείες που αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ΒΝ θα γράψει ότι έγιναν δημόσιες προτάσεις με χαμηλή τιμή οδηγώντας σε φθηνές εξόδους από το Χρηματιστήριο Αθηνών, προς όφελος των μεγαλομετόχων.
Μία ευθύνη που βαραίνει φυσικά τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δεν έκαναν κάτι ώστε να αλλάξουν τον κανονισμό, ενώ δε θα είναι υπερβολή αν πούμε πως έκαναν πολλά ώστε να βοηθήσουν και να φύγουν τελικά φθηνά πολλές εταιρείες.
Επίσης το χεράκι τους έβαλαν και οι τράπεζες και οι ορκωτοί ελεγκτές που έβγαζαν δίκαιες αποτιμήσεις με υποθέσεις που εξόφθαλμα έδειχναν ότι γέρνει η άποψή τους υπέρ του βασικού μετόχου.
Το ΒΝ με αποδείξεις ανέδειξε πολλές φθηνές εξόδους, χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί των αρμόδιων ώστε να παρέμβουν.
Σήμερα, κοιτώντας απλά τους ισολογισμούς μερικών εταιρειών που έφυγαν φαίνεται πως επιβεβαιώνονται όσοι πίστευαν ότι τα τιμήματα ήταν χαμηλά, αφού πολλές εταιρείες μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν μεγάλωσαν σε τζίρους και κέρδη και αξίζουν πολλά περισσότερα.
Η Druckfarben έκανε δημόσια πρόταση με το ενημερωτικό να έχει στοιχεία από τον ισολογισμό του 2017 και η τιμή που έδωσε ο βασικός μέτοχος ήταν 1,40 ευρώ ή αποτίμηση 5,4 εκατ. ευρώ.
Το 2017 είχε τζίρο 47,1 εκατ. ευρώ και ζημία 3,4 εκατ. ευρώ και το 2022 δημοσίευσε τζίρο 78,7 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 είχε καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ήταν το 2017 13,6 εκατ. ευρώ και το 2022 ανήλθαν στα 26,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν σε πέντε έτη.
Η Κυριακίδης Μάρμαρα, είχε φύγει από το Χ.Α. με τιμή 4,5 ευρώ (βελτιώθηκε το τίμημα μετά την αγορά πακέτου μετοχών από τον βασικό μέτοχο σε υψηλότερη τιμή) και το ενημερωτικό της δημόσιας πρότασης είχε στοιχεία από τον ισολογισμό του 2015.
Τότε ο όμιλος είχε τζίρο 45,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 46,7 εκατ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 72,3 εκατ. ευρώ.
Το μάρμαρο λόγω των εξελίξεων στην Κίνα, έχει πτώση και οι εταιρείες δε βγάζουν τα κέρδη που έβγαζαν.
Το 2022 ο όμιλος είχε ζημία 5,9 εκατ. ευρώ αλλά το 2021 είχε κέρδη 18,4 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 134 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό στα 120,7 εκατ. ευρώ.
Παρά τις πιέσεις τότε και τη βελτίωση του τιμήματος είχε αποτίμηση 104 εκατ. ευρώ, δηλαδή σήμερα θα ήταν κάτω από τα ίδια κεφάλαια.
Η Kleemann είχε αποχωρήσει με το ενημερωτικό να έχει στοιχεία από τον ισολογισμό του 2016.
Τότε ο τζίρος ήταν στα 53 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Το 2022 ο τζίρος είναι στα 213,4 εκατ. ευρώ και λόγω ενεργειακής κρίσης είχε ζημία.
Όμως τα ίδια κεφάλαια από 65,8 εκατ. ευρώ πήγαν στα 89,4 εκατ. ευρώ και δόθηκε επιστροφή κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ λίγο μετά τη δημόσια πρόταση.
Η αποτίμηση κατά την έξοδο από το Χ.Α. ήταν στα 47 εκατ. ευρώ.
Τέλος η Καράτζης έφυγε σχετικά πρόσφατα με στοιχεία στο ενημερωτικό από τη χρήση 2019.
Τα EBITDA από 12,4 εκατ. ευρώ, το 2022 πήγαν στα 30 εκατ. ευρώ και ο όμιλος έχει επεκταθεί στις μεταφορές αγοράζοντας αεροπλάνα και καράβι.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές με έμφαση τον τουρισμό και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει εξαγορές ξενοδοχείων στην Αθήνα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης