Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δημοσκόπηση BN για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2024 – Οι προτεινόμενες μετοχές και ο στόχος για Γενικό Δείκτη

Δημοσκόπηση BN για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2024 – Οι προτεινόμενες μετοχές και ο στόχος για Γενικό Δείκτη

Αισιοδοξία κυριαρχεί και φέτος μεταξύ των στελεχών της αγοράς και βλέπουν πως ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να φτάσει στις 1.500 μονάδες

Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί και το 2024, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.
Μετά από μία εξαιρετική χρονιά, η οποία σχεδόν ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σχεδόν 40%, υπάρχουν ακόμα λόγοι για να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την επενδυτική ψυχολογία.
Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την πορεία των αγορών με κυριότερο τα επιτόκια και αν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι επενδυτές.
Στο εσωτερικό η χώρα περιμένει ακόμα μία καλή τουριστική χρονιά, ενώ τα μεγάλα έργα σε  υποδομές και ενέργεια θα στηρίξουν την αύξηση του ΑΕΠ.
Καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς θα παίξει η αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη αγορά και αν αυτή η αναβάθμιση έρθει λίγο νωρίτερα από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Στελέχη της αγοράς μιλώντας και φέτος στο Bankingnews εκτιμούν ότι η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα είναι ανοδική.
Το σύνολο των στελεχών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ή αλλιώς το 100% βλέπει ανοδική κίνηση για την εγχώρια αγορά το 2024, αλλά με ηπιότερο ρυθμό ανόδου.
Μοιρασμένη είναι η εικόνα αναφορικά με το ποσοστό ανόδου, με το 50% να περιμένει άνοδο έως 10% και το υπόλοιπο 50% από 10% έως 20%. Ένας κοινός τόπος συνάντησης θα ήταν οι 1.500 μονάδες, δηλαδή μία άνοδος 15%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση του Βankingnews για την πορεία του Χ.Α. το 2024, οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του είναι κυρίως τα επιτόκια και αν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.
Επιπλέον ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να επηρεάζει αλλά και η πορεία της εγχώριας οικονομίας. Πιο αναλυτικά και αλφαβητικά τα χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρουν:

Ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην WhiteTip ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «θα μας επηρεάσει το διεθνές περιβάλλον, η συνέχιση της φιλοεπενδυτικής πολιτικής από την κυβέρνηση και η πιθανή επιτάχυνση της αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Depolas ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως «το μεγαλύτερο θέμα είναι η πορεία των επιτοκίων και το μέγεθος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας (κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική). Αν υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων,  κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο θα φτιάξει η επενδυτική ψυχολογία. Ο αστάθμητος παράγοντας είναι ο γεωπολιτικός. Η χώρα μπορεί να ξεχωρίσει αν μπει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές και να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ο όγκος των συναλλαγών».

Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ εξηγεί πως «έπειτα από  το αρχικό κύμα των εισροών που ακολούθησαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, οι μελλοντικές τοποθετήσεις θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα θεμελιώδη στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πορεία των διεθνών αγορών. Είμαι αισιόδοξος για το 2024, καθώς ο έλεγχος της πορείας του πληθωρισμού αλλά και η ομαλοποίηση των επιτοκίων είναι παράγοντες σταθερότητας».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει πως «κατ΄αρχάς το βασικότερο είναι τα επιτόκια, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες θα συνεχίσουν ανοδικά οι αγορές, αλλά επειδή έχει προεξοφληθεί άμεση μείωση, αν διαψευστούν οι προσδοκίες θα έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα. Το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά και μέσα σε αυτό είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Από την Ελλάδα, θα επηρεάσει η πορεία του τουρισμού και αν οι ενεργειακές τιμές παραμείνουν σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα. Αν παραμείνουν τα μακροοικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, υποβοηθώντας και το κόστος δανεισμού και την κεφαλαιαγορά».

Ο Νίκος Πετροπουλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος στη Merit ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως «ο  γεωπολιτικός είναι ένας βασικότερος κίνδυνος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο Ισραήλ συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Ο δεύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι οι εκλογές στην Αμερική». 

Ο Ηρακλής Ρούπας, διευθύνων σύμβουλος Contract Momentum Finance εντοπίζει ως πιθανούς κινδύνους «το γενικότερο διεθνές περιβάλλον, δεν πρέπει να έχουμε εκπλήξεις και η αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων να γίνει πραγματικότητα. Στα εγχώρια δεδομένα η προσδοκώμενη αλλά συντομότερη αναβάθμιση του Χ.Α. σε ώριμη αγορά θα συμβάλει προκειμένου το momentum να αναδειχθεί μάσα στο 2024».

Ο Δημήτρης Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος στη Σαρρής ΑΕΠΕΥ αναφέρει πως «το θέμα των επιτοκίων σίγουρα θα επηρεάσει και ειδικά αν προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί θα επιβεβαιωθούν. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος γι΄αυτό και είμαι πιο επιφυλακτικός στο θέμα της ανόδου, καθώς περιμένω ότι στο πρώτο εξάμηνο δε θα έχουμε μείωση επιτοκίων. Πολλά επίσης είναι τα ανοικτά μέτωπα στο γεωπολιτικό επίπεδο και θα μπορούσαν επηρεάσουν τις τιμές είτε των πρώτων υλών, είτε των εμπορευμάτων, επηρεάζοντας παράλληλα και τις εταιρείες και τα αποτελέσματά τους».

Ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως «το εξωτερικό περιβάλλον και οι αναταράξεις από γεωπολιτικά θέματα της περιοχής γύρω από εμάς θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Επιπλέον, αν υπάρξει θέμα εφοδιαστικής αλυσίδας από τα δρομολόγια των καραβιών, σίγουρα θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη. Στις επιλογές περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις από μικρομεσαίες εταιρείες, αλλά προτάσσουμε επενδυτικές επιλογές με βάση τις ευοίωνες προοπτικές των μεγεθών τους, την πορεία του τζίρου των EBITDA και των καθαρών κερδών και όχι με προσδοκώμενες χρηματικές διανομές και τη μερισματική απόδοση, όπου γι’ αυτά προκρίνονται άλλες εταιρείες».

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως «σίγουρα η μείωση των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η έναρξη εμβληματικών έργων στις υποδομές και στην ενέργεια, ο τουρισμός και η πορεία του που είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς».

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος, Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως «ο κύκλος των επιτοκίων είναι το βασικό θέμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της αγοράς. Επίσης η πορεία του ΑΕΠ και των κλάδων αιχμής όπως τουρισμός, ενέργεια, κατασκευές και πληροφορική. Τέλος η πορεία θα επηρεαστεί και από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών».

Οι κορυφαίες επιλογές για το 2024

Βαριά χαρτιά και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προτιμούν τα χρηματιστηριακά στελέχη.

Πιο αναλυτικά ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος WhiteTip ΑΕΠΕΥ, επιλέγει Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος Jumbo και ΕΧΑΕ.

Ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής ανάλυσης στην Depolas ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει μη κυκλικές μετοχές και μετοχές value (πχ ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή).

Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ επιλέγει Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Intrakat και ΔΕΗ.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance προτείνει ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης.

Ο Νίκος Πετροπουλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος στη Merit ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει ΔΕΗ, Optima Bank, Cenergy, Εντερσοφτ Μοτοδυναμική Εθνική.

Ο Ηρακλής Ρούπας, διευθύνων σύμβουλος Contract Momentum Finance επιλέγει Motor Oil, Optima Bank, Aegean, Q&R, Viohalco.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Σαρρής ΑΕΠΕΥ, Δημήτρης Σαρρής προτιμά ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ και Aegean Airlines.

Ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Cenergy, Aegean, ΕΧΑΕ, Entersoft, ΟΛΠ και Ideal.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥ προτείνει Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Σαράντη.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, Epsilon Net και Μοτοδυναμική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης