Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσεκτικές κινήσεις και ήπιες απώλειες - Αναλύουμε 3 φθηνές εταιρείες που δημοσίευσαν κέρδη

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσεκτικές κινήσεις και ήπιες απώλειες - Αναλύουμε 3 φθηνές εταιρείες που δημοσίευσαν κέρδη
ΑΓΟΡΑ: Με απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και ακολουθεί η δική μας αγορά. Ωστόσο οι επιχειρηματικές συμφωνίες και τα εταιρικά αποτελέσματα φέρνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις και έτσι μπορεί να περιοριστεί το περιθώριο υποχώρησης. Η Epsilon Net εξαγοράζεται και θα δώσει ρευστότητα στο σύστημα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δημοσίευσε πρώτο τρίμηνο 2024, την ώρα που άλλοι δεν έχουν δημοσιεύσει χρήση 2023 και έχουν το 1% του μεγέθους του. Ανακοίνωσε επίσης πως θα εισαχθεί στο Λονδίνο τους επόμενους 12-18 μήνες. Υποχωρεί λίγο η μετοχή στα πρώτα λεπτά.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Απώλειες για Cenergy, Aegean, Εθνική και Eurobank πάνω από 1%. Καλύτερη εικόνα σε Jumbo, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

EPSILON NET: Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Καρούτζου έθεσε τη μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης, προφανώς μέχρι να δώσει εξηγήσεις η εταιρεία.

ΕΚΤΕΡ: Χρόνια τώρα τη θεωρούσαμε την καλύτερη του κλάδου. Μικρή και νοικοκυρεμένη που τώρα μεγαλώνει και μάλιστα με δυναμικό τρόπο. Έβγαλε τα κέρδη που περιμέναμε βάσει των πληροφοριών που είχαμε και η συνέχεια πρέπει να γραφτεί τώρα στο ταμπλό. Προφανώς και με τη φόρα που έχει η φετινή χρήση θα είναι ακόμα καλύτερη. Τα έργα πλέον βγάζουν λεφτά, ίσως όχι ακόμα για όλους, αλλά για αυτήν βγάζουν. Στη χρήση 2023 είχε πωλήσεις 79,07 εκατ. ευρώ από 23,15 εκατ. ευρώ το 2022. EBITDA 12,03 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8,97 εκατ. ευρώ από 571 χιλ. ευρώ.

Υπάρχουν έκτακτα 1,5 εκατ. ευρώ, άλλα και πάλι η καθαρή κερδοφορία περίπου 7,3 εκατ. ευρώ με αποτίμηση 49 εκατ. ευρώ δίνει p/e 6,7 φορές. Εξαιρετικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές κάλυψαν τις επενδυτικές, πλήρωσαν δάνεια και αύξησαν το ταμείο. Αναμένουμε το μέρισμα και το θέλουμε να είναι υψηλό αφού είναι αρνητικός ο καθαρός δανεισμός κατά 12,5 εκατ. ευρώ και δίνει (EV/EBITDA 3x). Προχωράει και το θέμα του ξενοδοχείου και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κόσμημα η εταιρεία… Εννοείται πως την κρατάμε στις επιλογές μας, άλλωστε την είχαμε από τα 0,90 ευρώ, όταν δημοσιεύσαμε πρώτη φορά τις προτιμήσεις μας. Πάνω από 4,5 ευρώ άνοιξε η μετοχή. 

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Είχαμε γράψει πως είχε κάνει μία δυνατή κίνηση μέσα στο 2023. Είχε αντισταθμίσει δάνεια και έτσι δεν επιβαρύνθηκε από υψηλούς τόκους. Μάλιστα όπως προκύπτει από τον ισολογισμός το trade ήταν ύψους 50 εκατ. ευρώ και έδωσε κέρδη 6 εκατ. ευρώ περίπου. Υπερκάλυψε τους τόκους ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που πλήρωσε για δάνεια. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 7,3 εκατ. ευρώ από 5,6 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 48,2 εκατ. ευρώ όχι μόνο παίζει με μονοψήφιο p/e, αλλά με καθαρή θέση πάνω από 100 εκατ. ευρώ παίζει σε περίοδο bull market με p/bv κάτω από 0,5x. Επιπλέον σημειώνουμε την εξαιρετική πορεία των ταμειακών ροών, με μείωση αποθεμάτων και υποχρεώσεων προς τρίτους, αλλά και μείωση συνολικού δανεισμού.

FLEXOPACK: Εδώ και χρόνια διαθέτει ένα από τους καλύτερους ισολογισμούς μεταξύ των εισηγμένων. Εδώ και χρόνια επίσης η αδιαφορία των επενδυτών για τη μετοχή είναι απίστευτη. Για να δούμε πόσο θα κρατήσει. Στα αποτελέσματα τώρα. Παρά τη μικρή μείωση των EBITDA βελτίωσε την καθαρή κερδοφορία στα 15,1 εκατ. ευρώ το 2023 από 14,1 εκατ. ευρώ. Βοήθησε η χαμηλότερη φορολογία και η συγκράτηση άλλων δαπανών. Εξαιρετικές και εδώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές κάλυψαν τις υψηλές επενδύσεις και διατηρούν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τον καθαρό δανεισμό. Με αποτίμηση 95 εκατ. ευρώ έχει p/e 6,3 φορές ενώ έχει ίδια κεφάλαια 121,3 εκατ. ευρώ δηλαδή p/bv 0,78x σε περίοδο bull market. Θα σημειώσουμε ωστόσο, ότι το μέρισμα των 0,15 ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 11% των κερδών και είναι αστεία διανομή. Η διοίκηση πρέπει να αυξήσει το μέρισμα αφού έχει τα κεφάλαια.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Καλά πήγε η αύξηση κεφαλαίου και συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Βελτιωμένα τα αποτελέσματα αλλά και πάλι δε μας δίνουν την αίσθηση ότι οι μέτοχοι θα είναι ικανοποιημένοι. Μέρισμα 0,10 ευρώ παρά το γεμάτο ταμείο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης