Τελευταία Νέα
Speculator

Το εξώδικο από το ΙΦΕΤ και η ζημία για το Δημόσιο που δεν ήταν 80.000 ευρώ αλλά 129.358 ευρώ

Το εξώδικο από το ΙΦΕΤ και η ζημία για το Δημόσιο που δεν ήταν 80.000 ευρώ αλλά 129.358 ευρώ
H ακατάληπτη αριθμητική της διοίκησης του ΙΦΕΤ
Σχετικά Άρθρα

Λάβαμε εξώδικο από το ΙΦΕΤ - Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας το οποίο ευχαρίστως και δημοσιεύουμε.
Αντιλαμβανόμαστε δε την οργή που προκαλούν στη διοίκηση του ΙΦΕΤ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σωτηρίου οι αποκαλύψεις του bankingnews και εν προκειμένω το δημοσίευμα με τίτλο «Αποκάλυψη: Ζημία 80.000 ευρώ για το Δημόσιο σε μια ημέρα, με σφραγίδα ΙΦΕΤ» .
Και η αλήθεια είναι ότι κάναμε λάθος και η ζημία δεν ήταν 80.000 ευρώ αλλά 129.358 ευρώ.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το bankingnews οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΙΦΕΤ είχαν ενημερώσει τον κ. Σωτηρίου ότι το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας του TRIENTINE ήταν 58,79 ευρώ, του Cuprior που αγοράστηκε 75,86 ευρώ και του Cufence 104,68 ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σωτηρίου υπολόγιζε δικά του Κόστη Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) και μάλιστα στις 28 Σεπτεμβρίου αμφισβητούσε τον υπολογισμό και ζητούσε να του στείλουν έως την επόμενη ημέρα το πρωί όλα τα ΚΗΘ που είχαν υπολογίσει την τελευταία τριετία.
Βέβαια, μπορεί να είναι πιο ειδικός από τους αρμόδιους στο ΙΦΕΤ επιστήμονες, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το βιογραφικό του.

Η αλήθεια για την παραγγελία

Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο ΙΦΕΤ ψευδώς στο εξώδικο ισχυρίζεται ότι έγινε έρευνα αγοράς αφού έγινε η παραγγελία του Cuprior προηγήθηκε του υπολογισμού του ΚΗΘ.
Εκτός κι αν ο ΙΦΕΤ θεωρεί ότι έρευνα αγοράς μπορεί να γίνεται από μη αρμόδιους και όχι από εκείνους που έχουν την ευθύνη για την έρευνα αγοράς.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΙΦΕΤ που εκπροσωπείται από τον κ. Σωτηρίου ουδέν στοιχείο παρέχει για την εξοικονόμηση 850.000 ευρώ την οποία επικαλείται.
Γιατί πολύ απλά ξεχνά να πει ότι προ έτους υπήρχε ένα και μόνο προϊόν με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δηλαδή ήταν ορφανό φάρμακο και τώρα που έληξε η πατέντα βγήκαν και άλλα φάρμακα με αποτέλεσμα ο αριθμός του σήμερα να είναι τρία.
Έτσι λοιπόν συγκρίνει τα ασύγκριτα.
Το σωστό ερώτημα όπου θα πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν η αγορά Cuprior έναντι του TRIENTINE TILLOMED είχε όφελος για τον ΙΦΕΤ και τον ΕΟΠΥΥ και πόσο.
Τα στοιχεία μας πάντως δείχνουν ότι η επιβάρυνση του ΙΦΕΤ ήταν 419.284 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ.

Οι ακατάληπτοι υπολογισμοί

Και ειλικρινά θα θέλαμε να μας εξηγήσει η διοίκηση του ΙΦΕΤ πώς κάνει το λογαριασμό όταν αναφέρει η σχέση μεταξύ Cuprior και Trientine Tillomed είναι 79/82 στη λιανική και 60/84 με βάση την τιμή αγοράς.
Δηλαδή για να το κάνουμε σαφές σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο το εξώδικο αν στη λιανική το Cuprior κοστίζει υποθετικά 79 ευρώ το Trinetine κοστίζει 82 και στην τιμή αγοράς πέφτει το Cuprior στα 60 ευρώ που φαντάζει λογικό και ανεβαίνει το Trinetine κατά τον ΙΦΕΤ είναι ακριβότερο στη τιμή αγοράς με 84 ευρώ από ότι στη τιμή λιανικής που εκεί πρέπει να είναι ακριβότερο.
Περιμένουμε ειλικρινώς να κάνει λογαριασμό και να μας το εξηγήσει.
Άραγε με αυτό τον τρόπο γίνονται οι υπολογισμοί πριν τις παραγγελίες;
Όπως περιμένουμε να μας πει σε ποια τιμή αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ το Cuprior σήμερα και ποιο είναι το κέρδος του ΙΦΕΤ ώστε να διαπιστώσουμε αν επιβαρύνεται ή όχι από την πολιτική που ακολουθείται ο εθνικός πάροχος.
Τέλος καλούμε τον ΙΦΕΤ να αποσύρει το εξώδικο και να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς για το bankingnews, τον ιδιοκτήτη του και τον υπογράφοντα.
Είμαστε δε στη διάθεση της δικαιοσύνης για να συνεισφέρουμε στην διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καταθέτοντας κάθε έγγραφο και στοιχείο που έχει περιέλθει στην κατοχή μας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ (Εξώδικο.pdf ) ΤΟΥ ΙΦΕΤ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης