Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Ζημία 80.000 ευρώ για το Δημόσιο σε μια ημέρα, με σφραγίδα ΙΦΕΤ

Αποκάλυψη: Ζημία 80.000 ευρώ για το Δημόσιο σε μια ημέρα, με σφραγίδα ΙΦΕΤ
Όλο το παρασκήνιο των απίστευτων πρακτικών της διοίκησης Σωτηρίου
Σχετικά Άρθρα

Οι Υπουργοί Υγείας άλλαξαν καθώς έφυγε ο Βασίλης Κικίλιας και ήλθε ο Θάνος Πλεύρης αλλά η διοίκηση του ΙΦΕΤ παραμένει ακλόνητη και συνεχίζει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν έχουν προηγούμενο και εγείρουν ζητήματα χρηστής διαχείρισης.
Ειδικότερα στα τέλη Σεπτέμβρη η διευθύντρια Φαρμάκων κα Παπαστεργίου δήλωσε γραπτώς στην Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς, την ανάγκη προμήθειας 500 τεμαχίων του σκευάσματος με δραστική ουσία τριεντίνη (φάρμακο για την νόσο WILSON).
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το Bankingnews η διοίκηση του ΙΦΕΤ την Μεγάλη Πέμπτη είχε βάλει παραγγελία 1000 τεμαχίων από το συγκεκριμένο φάρμακο, επιλέγοντας το σκεύασμα CUPRION της εταιρείας ΙNTEGRIS PHARMA ΕΠΕ ιδιοκτησίας Θεριανού.
Τότε είχε προκληθεί σάλος, διότι δεν είχε ενημερωθεί κανείς μόνιμος υπάλληλος, ούτως ώστε να γίνει σωστή έρευνα αγοράς για να βρεθεί η πιο συμφέρουσα τιμή.
Έτσι ο κ. Σωτηρίου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε δώσει εντολή στην Σύμβουλό του και πρώην τραπεζικό κα Αλεξοπούλου Νίκη, να παραγγείλει τα 1000 τεμάχια από την εταιρεία του κου Θεριανού με τιμή τεμαχίου 1150€, δίχως να ψάξουν αν υπήρχε αλλού φθηνότερη τιμή.
Δηλαδή έγινε μέσω της Συμβούλου παραγγελία 1.150.000€ με συνοπτικές διαδικασίες και δίχως να γνωρίζει το παραμικρό κανείς μόνιμος υπάλληλος της αρμόδιας διεύθυνσης!

Προσφορά -  Ποια προσφορά;

Και αυτό ενώ υπήρχε άλλο σκεύασμα με χαμηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα το ίδιο ακριβώς σκεύασμα τριεντίνης (TRIENTINE TILLOMED) μπορούσε να προμηθεύσει στo IΦET με τιμή 980€/τεμάχιο η εταιρεία BIOARS THERAPEUTICS και μάλιστα υπάρχει και προσφορά που ήταν κατατεθειμένη στο ΙΦΕΤ.
Αυτά προφανώς αποτελούν λεπτομέρειες καθώς την Τρίτη 28/9 όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Σωτηρίου έδωσε εντολή στην νεαρή ενοικιαζόμενη υπάλληλο (μέσω ΙCAP) κα Κόκκινου Ηρώ να αγοράσει από την εταιρία του κ. Θεριανού 500 τεμμάχια τριεντίνης πάλι προς 1150€/ τεμάχιο.
Με την παραγγελία αυτή σε μια μόλις ημέρα ο ΕΟΠΥΥ ζημιώθηκε κατά το «ευτελές» ποσό των 80.000 ευρώ
H αναταραχή που ακολούθησε μέσα στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης ήταν άνευ προηγουμένου. Οπροϊστάμενος του τμήματος , υπεύθυνος φαρμακοποιός με μεγάλη εμπειρία σε επιτροπές τιμολόγησης στο Υπουργείο Υγείας κος Λέντζας Δάμων, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό το που είχε συμβεί.
Όταν λοιπόν ζήτησε εξηγήσεις, σε έντονο ύφος, από τη Σύμβουλο Νίκη Αλεξοπούλου για την πολύ ακριβότερη επιλογή σκευάσματος, η στάση της δεύτερης οδήγησε σε μεγάλο καβγά.
Ο λόγος ήταν ότι η Αλεξοπούλου προσπαθούσε να δικαιολογήσει πεπραγμένα του Σωτηρίου. Ο Λέντζας εξοργίστηκε περισσότερο και κατηγόρησε ευθέως, τόσο την ίδια όσο και τον Σωτηρίου για την παραγγελία στην εταιρεία του Θεριανού.
Άλλωστε με Υπουργική απόφαση, που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31/12 2020 , αρ. Φύλλου 5854), υπάρχει σαφέστατος τρόπος υπολογισμού του ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας), κάτι που ο κ. Λέντζας γνωρίζει πολύ καλά και στην συγκεκριμένη παραγγελία καταστρατηγείται.
Φαίνεται όμως ότι ο Σερραίος μάνατζερ είναι πάνω και από τα ΦΕΚ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που ο Σωτηρίου σκοπεύει να μεταφέρει τον Λέντζα σε άλλο τμήμα του ΙΦΕΤ, με αφορμή την αλλαγή Οργανογράμματος, για να μην τον έχει “μέσα στα πόδια του” .
Βέβαια υπάρχει κι ένας αστάθμητος παράγοντας στις κινήσεις η εταιρία BIOARS που ενώ έχει φθηνότερη τιμή για το ίδιο προϊόν έχει αποκλειστεί και ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει και ποιο επίπεδο αν δεν έχει αντιδράσει ήδη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης