Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διακομματική τροπολογία στις ΗΠΑ για μπλόκο στα τουρκικά F-16

Διακομματική τροπολογία στις ΗΠΑ για μπλόκο στα τουρκικά F-16
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Σχετικά Άρθρα

Τροπολογία με την οποία επιχειρούν να βάλουν μπλόκο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία και να περιορίσουν την προκλητική και εμπρηστική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, κατέθεσαν στο Κογκρέσο 10 Αμερικανοί βουλευτές, τόσο από το Δημοκρατικό, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, ο Lindsey Graham έκανε λόγο για «παραγωγική επίσκεψη» στην Τουρκία.
«Παρ’ όλο που κατά περιόδους είχαμε προβληματικές σχέσεις, επιβάλλεται η Τουρκία και οι ΗΠΑ να κάνουν βήματα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Biden να πουλήσει τα F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία», πρόσθεσε.
«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του τουρκικού στρατού, κάτι που είναι σίγουρα προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Η πώληση των αεροσκαφών δεν εχει σχέση με Φινλανδία και Σουηδία

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει διάφορες εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν παραχωρήσεις προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Παρ’ όλα αυτά, Biden και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σχεδίων πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών και την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις ενστάσεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Δεν υπήρξε κάποιου είδους “ανταλλαγή” [quid προ quo] σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουμε την πώληση», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
«Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να μπορέσω να το κάνω αυτό, και πιστεύω πως μπορούμε να την έχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης