Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Θρίλερ» στον εναέριο χώρο από τουρκικά F14 - Ρεκόρ με 43 παραβιάσεις στο Αιγαίο – Σημειώθηκαν 2 εμπλοκές

«Θρίλερ» στον εναέριο χώρο από τουρκικά F14 - Ρεκόρ με 43 παραβιάσεις στο Αιγαίο – Σημειώθηκαν 2 εμπλοκές
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 08 Ιουνίου 2022, συνολικά 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου
Σχετικά Άρθρα

Σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν και σήμερα 8/6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας επιδεινώνεται καθημερινά.
Συνολικά, πάνω από το αρχιπέλαγος πέταξαν 15 τουρκικά αεροσκάφη ( 12 F-16, ένα μη επανδρωμένο UAV και δύο κατασκοπευτικά CN-235).
Οι 31 παραβιάσεις του εναέριου χώρου έγιναν από τα κατασκοπευτικά CN-235, 9 από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και οι υπόλοιπες 3 από τα μαχητικά F-16.

Εμπλοκή στον αέρα

Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.
Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προέβησαν επίσης σε 8 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

«Απόβαση σε νησιά» παρουσία των «Συμμάχων» της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, με βασικό σενάριο την «απόβαση σε νησιά» πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, «EFES 2022», με τη συμμετοχή 37 χωρών.
Πλήθος ερωτημάτων όμως προκαλεί το γεγονός ότι στην άσκηση αυτή όπου θα πραγματοποιηθούν εικονικές αποβάσεις σε νησιά, θα συμμετέχουν και κάποιοι από τους... Συμμάχους της Ελλάδας, όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία. Πρόκειται για χώρες -που κατά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης- θα κληθούν να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που απειληθούν από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2016 συμμετείχαν -στην ίδια άσκηση- 8 χώρες και το 2018 συμμετείχαν 20 χώρες. Μάλιστα, Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016 και για το σκοπό αυτό το αποβατικό USS Arlington και η 22η Μονάδα Πεζοναυτών θα έχουν μεταβεί στη Σμύρνη. Tην τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη (9/6/2022) στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και ο κυβερνητικός του εταίρος, Devlet Bahceli.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι οι εικονικές αποβάσεις σε νησιά θα πραγματοποιούν σε μια περίοδο όπου η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Για ακόμα μία φορά δηλαδή διαψεύδεται το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «εγκλωβισμένου Erdogan».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης