Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση έχει ως κρίσιμο πολιτικό αντίπαλο το δεξιό αντιμητσοτακικό μπλοκ, με δύναμη πάνω από 12%

Η κυβέρνηση έχει ως κρίσιμο πολιτικό αντίπαλο το δεξιό αντιμητσοτακικό μπλοκ, με δύναμη πάνω από 12%
Σε όλες τις μετρήσεις είναι εμφανής ποσοτικά η φθορά της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Ο Οκτώβρης θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση, ομολόγησε κυβερνητική πηγή θεωρώντας ότι πλέον ότι βαραίνει την κυβέρνηση θα έχει κόστος που δεν θα μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί. Πίσω από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες βρίσκουν την κυβέρνηση κυρίαρχη απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο.
Ότι σε όλες τις μετρήσεις είναι εμφανής ποσοτικά η φθορά της κυβέρνησης και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που είναι ισχυρά αντί-κυβερνητικό ή καλύτερα αντι-μητσοτακικό.

Το αντί- μητσοτακικό μπλοκ των πολλών κομμάτων χωρίς όμως κάποιος να ενώνει όλο το χώρο

Αυτό το μπλοκ, το οποίο πολύ χαρακτηρίζουν «ορφανό» διότι δεν έχει εκδηλώσει πολιτική προτίμηση, κινείται περισσότερο στο δεξιό χώρο αλλά έχει και στοιχεία υπερκομματικά και αντί-συστημικά. Από την άλλη, εάν αριθμήσουμε, βάσει δημοσκοπήσεων τα δεδομένα στο δεξιό πατριωτικό χώρο, βρίσκουμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό πολύ πάνω από το 12% το οποίο είναι διασκορπισμένο σε πολλά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση (που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό), η σύμπραξη Φαήλου-Τζήμερου, το Κίνημα Τράγκα, το κόμμα Κασιδιάρη, η Χρυσή Αυγή αλλά και παλαιοί παίκτες του χώρου όπως ο Καρατζαφέρης και ο Κ.Πλεύρης. Το ευχάριστο για τον Πρωθυπουργό είναι ότι δεν υπάρχει ένα πρόσωπο που να μπορεί να ενώσει όλες αυτές τις ομάδες, αν και η επανεμφάνιση Καμμένου δημιούργησε έναν θόρυβο που απασχόλησε πολλούς.

Τα προβλήματα στην Σταυρούπολη και η κόντρα των ακραίων στοιχείων

Είδαμε το προηγούμενο διάστημα να συμβαίνουν γεγονότα που κλόνισαν την ισορροπία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, τα γεγονότα στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νεολαίας θέλει να εκτονωθεί εναντίον της κυβέρνησης, ασχέτως αν την πλήρωσε μία κομματική νεολαία φοιτητών. Μαθητές που έχουν υποστεί πολύμηνα lockdown, που οι γονείς τους πιέστηκαν οικονομικά με το κλείσιμο της αγοράς, που βλέπουν τα προβλήματα στη γειτονιά τους να μεγεθύνονται είτε αφορούν την ασφάλεια ή την μετανάστευση, αντιδρούν υιοθετώντας παράλληλα μία ακραία ρητορική. Και σίγουρα η εναντίωση μιας άλλης ομάδας ακροαριστερών φοιτητών, τους συνασπίζει περισσότερο. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση που και από αυτές τις ομάδες ακούστηκε το γνωστό σύνθημα κατά του Πρωθυπουργού.

Το lockdown σε Θες/νικη και Μακεδονία φέρνει αντιδράσεις από το κόσμο με έντονα κοινωνικά προβλήματα

Από την άλλη, όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το φάσμα των νέων περιοριστικών μέτρων, ένα νέο ιδιότυπο lockdown που θα πιέσει τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας. Θυμίζουμε ότι η πολύπαθη Θεσσαλονίκη είχε υποστεί μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown και αρκετούς νεκρούς από τον ιό αναλογικά με άλλες πόλεις. Παράλληλα, όμως, το φάσμα του lockdown αντιμετωπίζουν περισσότερο πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατέχουν μικρά ποσοστά εμβολιασμού και μεγάλα ποσοστά ανεργίας, κυρίως νέων. Δεν είναι τυχαία, η αντίδραση του κόσμου απέναντι σε ένα κρατικό μέτρο, τον εμβολιασμό από την στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν κάνει κάτι για να τους λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν…

Η κυβέρνηση φοβάται αστάθμητα περιστατικά που μπορούν να δημιουργήσουν κινήματα δυσαρέσκειας (όπως e-food, πανεπιστημιακή αστυνομία, Νέα Σμύρνη κτλ)

Είδαμε, επίσης, αυτό που είχαμε προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι, ότι ο χώρος της Παιδείας θα είναι ένα μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης της κοινωνίας με την κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην αξιολόγηση τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου και άσχετα εάν έχουν δίκιο ή άδικο, οι λόγοι εξέγερσης φοιτητών και εκπαιδευτικών είναι οι αλλαγές που πέρασαν στην Παιδεία με την Ε.Β.Ε, με το κλείσιμο σχολών, με την εμμονή στα δημόσια ΙΕΚ και κυρίως η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ήδη είδαμε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας για την αξιολόγηση και μεγάλο φόβητρο για την κυβέρνηση είναι μην ξεσπάσει ένα αστάθμητο γεγονός (όπως το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, ή μία νέα E-food) που θα συγκεντρώσει το πλήθος κάτω στους δρόμους. Και βεβαίως, να μην έχουμε έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ή καλύτερα του κινήματος που αντιτίθεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Σε φάση αναθεωρητισμού η ΝΔ για το είναι Δεξιά και ποια η θέση της σε αυτή

Στη Νέα Δημοκρατία αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη περισυλλογή σχετικά με την πατριωτική πτέρυγα. Οι δηλώσεις Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική και η δεξιά ατζέντα Μπογδάνου-Κυρανάκη δημιουργούν μία συζήτηση μέσα στη παράταξη, για το ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε και τι ορίζεται πλέον ως Δεξιά στην Ελλάδα. Επίσης, είδαμε ότι στο περιστατικό της Σταυρούπολης υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο πρώην Κνίτης Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε θέση μόνο κατά των «ακροδεξιών» μαθητών του σχολείου, θεωρώντας ίσως λογικό ακροαριστεροί φοιτητές να μοιράζουν φυλλάδια στα σχολεία που υπάρχουν ανήλικα. Ωστόσο, οι περισσότεροι φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις και από τους ακροδεξιούς και από τους ακροαριστερούς, υιοθετώντας την θεωρία των δύο άκρων τονίζοντας χαρακτηριστά ότι «δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές μολότωφ και ρόπαλα». Κακά τα ψέματα, η Νέα Δημοκρατία είναι μπερδεμένη και η υπουργοποίηση κάποιων στελεχών του ΛΑΟΣ είναι μία κίνηση ισορροπίας. Υπάρχει μία ατζέντα όπως η μετανάστευση, οι ΛΟΑΤΚΙ+, η διπλωματία που υπάρχει «προεδρική» γραμμή απέναντι στην βούληση της βάσης. Μπορεί φαινομενικά να μην θέλει κανένας να τραβήξει το σχοινί, αλλά αυτό θα βγει αργότερα στην επιφάνεια και στο δημόσιο λόγο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης