Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα... μαζεύει η Μιχαηλίδου για τις απολύσεις ανεμβολίαστων: Λάθος η διατύπωση μου - Η παρέμβαση Χατζηδάκη

Τα... μαζεύει η Μιχαηλίδου για τις απολύσεις ανεμβολίαστων: Λάθος η διατύπωση μου - Η παρέμβαση Χατζηδάκη
Η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι η άδεια άνευ αποδοχών από την εργασία λόγω μη εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με απόλυση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τα περί απόλυσης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, «μαζεύει» η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η ίδια απέδωσε τη σύγχυση που προκλήθηκε σε λανθασμένη δική της διατύπωση, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς.
Πιο αναλυτικά, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει στη δήλωση της: «Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Σύγχυση με τις δηλώσεις Μιχαηλίδου

Πάντως, η πρωινή δήλωση της υφυπουργού Εργασίας προκάλεσε μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις «ποινές» που θα επιβάλλονται σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό.
Αρχικά, λοιπόν, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε -μιλώντας στο Open- πως μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, «η οποία θα έχει ένα "ταβάνι", για παράδειγμα ενός μήνα.
Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».
Σημειώνεται πως η κ. Μιχαηλίδου αναφερόταν στους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Μιχαηλίδου στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%, ενώ στις ιδιωτικές το 65% των εργαζομένων.

Η παρέμβαση Χατζηδάκη

Οι αρχικές δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου προκάλεσαν εκνευρισμό και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «επιστρατεύθηκε» ακόμα και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για να ξεδιαλύνει το τοπίο.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον Ant1 διευκρίνισε πως κανείς δεν απολύεται, απλά θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου.

«Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών διότι ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των άλλων.
Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις αλλά πήγαινε στη άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, να προσληφθεί κάποιος άλλος που θα κάνει την δουλειά σου, εμβολιασμένος.
Ε! αυτό είναι κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στο τραπέζι βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών.
Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να επαναληφθούν όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα self test περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες, ωστόσο εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις τους με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.
Για τους φοιτητές εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν δικαίωμα εισόδου στα πανεπιστήμια όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επιστροφή από τα νησιά με rapid test

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον σχεδιασμό ώστε να εφαρμοστεί η σύσταση των επιστημόνων για επιστροφή από τα νησιά με αρνητικό rapid test.
Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω έλλειψης υποδομών ειδικά στα απομακρυσμένα νησιά, η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις, καθώς δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να μπουν φαρμακεία, κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης