Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις ανεμβολίαστων - Η δήλωση Μιχαηλίδου που ρίχνει λάδι στη φωτιά

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις ανεμβολίαστων - Η δήλωση Μιχαηλίδου που ρίχνει λάδι στη φωτιά

Στο τραπέζι βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών

Σχετικά Άρθρα

Η απόλυση φαίνεται πως θα είναι το επόμενο στάδιο της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, αψηφώντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Τον δρόμο για τα επόμενα βήματα έδειξε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, «η οποία θα έχει ένα "ταβάνι", για παράδειγμα ενός μήνα.
Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».
Σημειώνεται πως η κ. Μιχαηλίδου αναφερόταν στους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες για τις οποίες ενδεχομένως να αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός.
«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές.
Οι περισσότερες μονάδες, διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη.
Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές» είπε η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%, ενώ στις ιδιωτικές το 65% των εργαζομένων.

Προσλήψεις... fast track

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί.
Όσον αφορά τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η ίδια τόνισε πως από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά.
Μάλιστα, ειδικά για τις δημόσιες δομές, η υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε πως «οι νέες προσλήψεις θα μπορούν να γίνουν με διαδικασίες fast track.
Πάντως, η ίδια σημείωσε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στο τραπέζι βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών.
Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να επαναληφθούν όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα self test περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες, ωστόσο εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις τους με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.
Για τους φοιτητές εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν δικαίωμα εισόδου στα πανεπιστήμια όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επιστροφή από τα νησιά με rapid test

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον σχεδιασμό ώστε να εφαρμοστεί η σύσταση των επιστημόνων για επιστροφή από τα νησιά με αρνητικό rapid test.
Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω έλλειψης υποδομών ειδικά στα απομακρυσμένα νησιά, η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις, καθώς δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να μπουν φαρμακεία, κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης