Πολιτική

Μπορεί ο «διορισμένος» Πατέλης να μιλάει για «άχρηστα» διδακτορικά και να στιγματίζει έναν εκλεγμένο Πρωθυπουργό;

Μπορεί ο «διορισμένος» Πατέλης να μιλάει για «άχρηστα» διδακτορικά και να στιγματίζει έναν εκλεγμένο Πρωθυπουργό;
Η δημοσιότητά του Ά. Πατέλη... επισκιάζει τον Πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα

Αχρείαστη και με μεγάλο πολιτικό κόστος ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δήλωση του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη σχετικά με την αναγκαιότητα των διδακτορικών στην αγορά εργασίας.
Και μάλιστα, την στιγμή που όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στη γκάφα της Ε.Αχτσιόγλου που υποστήριξε ότι η πανδημία ήταν πνοή ζωής για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ιδιαίτερα επικοινωνιακός και ενεργός στα social media πρωθυπουργικός σύμβουλος την πάτησε και υπέπεσε σε ένα ολέθριο επικοινωνιακό σφάλμα το οποίο έκανε έξαλλο τον Πρωθυπουργό.
Οι δηλώσεις του για το «άχρηστο διδακτορικό» «τρένταραν» στο twitter αναγκάζοντας πολλούς, πλέον, να μιλούν ότι ο Άλεξ αποτελεί «πρόβλημα» για το λαϊκό προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει ο Πρωθυπουργός.
Και αυτοί είναι οι λόγοι που θα έπρεπε ο κ. Πατέλης να προσέχει το δημόσιο λόγο του:

Η δημοσιότητά του επισκιάζει τον Πρωθυπουργό

Καταρχάς ένας πρωθυπουργικός σύμβουλος θα πρέπει να είναι low profile πρώτον για να μην επισκιάζει τον Πρωθυπουργό και δεύτερον γιατί δεν πρέπει να προκαλεί.
Δεν είναι υπουργός, ούτε πολιτικός εκτός αν επιθυμεί να γίνει.
Ο κ. Πατέλης δίνει συνεντεύξεις και άρθρα παντού, μιλάει ανοικτά για την ομοφυλοφιλία του και παρουσιάζει στα ΜΜΕ τον σύζυγό του, παίρνει δημόσιες θέσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δημοσιολογεί για κάθε τι που είναι στην επικαιρότητα.
Οι σύμβουλοι των Πρωθυπουργών τα τελευταία χρόνια ήταν διακριτικοί. Από τον συγχωρεμένο Αγγέλου του Καραμανλή, στον Λαζαρίδη του Σαμαρά υπήρχε ένα μέτρο. Εκτός αν για τον κ. Πατέλη αποτελεί μέτρο σύγκρισης ο Γ.Βαρουφάκης ή ο Αλέκος Φλαμπουράρης…

Είναι διορισμένος και δεν μπορεί να μιλάει για αξιοκρατικά προσόντα

Ένας βασικός λόγος που δεν θα έπρεπε να μιλήσει για διδακτορικά, εργασία, πρόσληψη και αξιοκρατία είναι διότι ο ίδιος είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Δεν μπήκε σε αυτή τη θέση με εξετάσεις ή διαγωνισμό. Διορίστηκε λόγω φιλίας με τον Πρωθυπουργό.
Επίσης, ας αναλύσουμε λίγο την βιογραφία του Αλεξη Πατέλη.
Τελείωσε ιδιωτικό σχολείο, δεν έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις όπως όλος ο κόσμος αλλά πήγε καρφί Αγγλία και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιιο του Sussex και μετά για Μάστερ στην Αμερική στο πανάκριβο Princeton.
Ακόμα και να πήρε υποτροφία στο εν λόγω πανάκριβο πανεπιστήμιο, κάποιος πλήρωσε τη διαμονή του. Εκτός αν εργάστηκε σερβιτόρος, που δε νομίζω. Κατόπιν έκανε το διδακτορικό του.
Και εδώ είναι η πλήρης αντίφαση με όσα ισχυρίστηκε προχθές.
Έκανε το διδακτορικό του και δεν δίδαξε σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά έπιασε δουλειά ως αναλυτής και trader στην Goldman Sachs και την Merril Lynch.
Δηλαδή το διδακτορικό του το έκανε για να το εξαργυρώσει με μία ακριβοπληρωμένη θέση στους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς…

Ο A. Πατέλης άνοιξε εκ νέου μέτωπο με τη νεολαία

Με την παρέμβαση του ο κ. Πατέλης έριξε νερό σε ένα μύλο μεγάλης αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τη νεολαία.
Ξεκίνησε από το νομοσχέδιο για την Παιδεία και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Οι νέοι έχουν βγει στους δρόμους και θα το κάνουν και πάλι.
Συνεχίζεται τώρα με το εργασιακό ωράριο και τις δωρεάν υπερωρίες χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στο Μαξίμου έχουν επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που έχουν παρατηρήσει στις δημοσκοπήσεις, ότι η νεολαία τους έχει γυρίσει την πλάτη.
Όταν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος χαρακτηρίζει το διδακτορικό ως ένα μη απαραίτητο εφόδιο για τους νέους και την αγορά εργασίας, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο για τους εν δυνάμει καθηγητές, συντηρεί αυτή την αντιπαράθεση.

Οι απόψεις του δεν βοηθούν να καταπολεμηθεί το brain drain

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με τη δήλωσή του στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να μην γυρίσουν στην Ελλάδα αλλά να μείνουν στην χώρα που τους έχει δώσει τώρα δουλειά και αναγνωρίζει τα πτυχία και τις ικανότητές του.
Το ζήτημα του ελληνικού brain drain έχει λάβει τα μνημονιακά χρόνια τεράστιες διαστάσεις.
Oι επενδύσεις της Cisco και της Pfizer στην Θες/νίκη έγιναν ακριβώς για αυτό το σκοπό.
Να κρατηθούν τα ελληνικά μυαλά στα hub των μεγάλων εταιριών.
Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού για το brain drain και την επιστροφή των ελληνικών μυαλών στη χώρα, πάει στράφι με τη δήλωση του συμβούλου του.

O Πρωθυπουργός εισπράττει το κόστος εξ ολοκλήρου

Γενικά, ο ρόλος και ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Πατέλης βλέπει την θέση του έχει παρεξηγηθεί.
O κ. Πατέλης αν και δεν έχει δημόσιο αξίωμα, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
Και αν κρίνουμε από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Τρ.Πειραιώς, όπου το ελληνικό δημόσιο έχασε κοντά 3 δισ ευρώ, είναι αμφιλεγόμενοι οι χειρισμοί του.
Από τους οποίους βγήκαν κερδισμένα και τα πρώην αφεντικά του.
Σε κάθε τέτοια δημόσια δήλωση του, δεν χάνει ο ίδιος.
Εκείνος που «χάνει» είναι ο Πρωθυπουργός.
Εκείνος θα κατηγορηθεί για «ελιτισμό».
Ο κ. Πατέλης θα συνεχίζει να γεμίζει την ατζέντα του με χρήσιμα τηλέφωνα, να διατηρεί επαφή με ΜΜΕ και να χτίζει μία δεύτερη «καριέρα» όταν θα ξανανοίξει την εταιρεία του…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης