Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Καμμένος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τον «άδειασαν» οι υπουργοί του στην ΚΟ - Στον αέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο Καμμένος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Τον «άδειασαν» οι υπουργοί του στην ΚΟ - Στον αέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Βαριά ήττα για τον Καμμένο στην κοινοβουλευτική ομάδα
Φρένο στα σενάρια περί άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έβαλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
«Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός εάν συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος με μήνυμα του στο twitter.
Στην ουσία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία -όταν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει στο ελληνικό κοινοβούλιο- θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση χωρίς όμως να αποσύρει τη στήριξη του.



Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό.
Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι υπουργοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καμμένος φέρεται να επιχείρησε να αποσπάσει εξουσιοδότηση από την ΚΟ ώστε να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, η πρόταση του κ. Καμμένου δεν έγινε αποδεκτή, καθώς μαζί συμφώνησαν μόνο η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης.
Οι υπόλοιποι, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση (Κώστας Ζουράρις, Νίκος Μαυραγάνης, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος) απέρριψαν την πρόταση του κ. Καμμένου, επικαλούμενοι την απουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Διαψεύδουν οι ΑΝΕΛ

Στον αντίποδα, οι ΑΝΕΛ, με non paper, διαψεύδουν όσα διέρρευσαν σχετικά με τη συνεδρίαση.
«Ως αποκυήματα φαντασίας μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις περιγραφές για το τι συνέβη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρουν οι ΑΝΕΛ.
Προσθέτουν δε πως «η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

Αναβάλλεται η συνάντηση με Τσίπρα μέχρι νεοτέρας

Την ίδια ώρα, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Σαφώς, όμως, μετά την ψήφιση των απαραίτητων τροπολογιών από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, ο κ. Καμμένος θα πρέπει να... επιταχύνει την όλη διαδικασία.
«Είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση.
Δεν μπορώ να μιλήσω, ούτε να συναντηθώ, ούτε να δώσω συνέντευξη, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Επίσης διέψευσε τις πληροφορίες περί ψήφου κατά συνείδηση.
Νωρίτερα είχε αναφέρει:
«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον Τσίπρα μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια.
Θα μιλήσουμε αργότερα εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», ανέφερε ο κ.Καμμένος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτήν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν τόσο οι προθέσεις των βουλευτών του κόμματος όσο και ποια θα είναι η επίσημη «γραμμή» που θα δώσει ο κ.Καμμένος.
Παντώς και ενώ όλα έδειχναν πως ο κ.Καμμένος θα κηρύξει το τέλος της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ, η αποστροφή του στη συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή για τα εξοπλιστικά, ότι δεν είναι απερχόμενος υπουργός και ότι δεν τελεί υπό παραίτηση, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.



Η πρωινή βόμβα

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός και δεν τελώ υπό παραίτηση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, δήλωση η οποία όπως είναι αναμενόμενο πυροδοτεί σειρά νέων σεναρίων για τις πολιτικές εξελίξεις.
Τις δηλώσεις αυτές ο κ.Καμμένος τις έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα εξοπλιστικά και ιδιαίτερα ύστερα από την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Τασούλα ότι η ΝΔ αποχωρεί διότι δεν μπορεί να συζητήσει με έναν απερχόμενο υπουργό.
«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία με έναν υπουργό που τελεί υπό παραίτηση» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη συζήτηση που γίνεται στην επτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για τα αντισταθμιστικά ωφέλη των F-16.
«Δεν τελώ υπό παραίτηση, δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη δήλωση που να λέει ότι εγώ παραιτούμαι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βουλή των Σκοπίων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:


Η κρίσιμη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ

Νωρίτερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Δύο όμως είναι τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν τον κ.Καμμένο και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ:
1.    Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Τσίπρα θα συνοδεύεται και από άρση της εμπιστοσύνης;
2.    Εάν αυτή είναι η επίσημη, κομματική «γραμμή» ποιοι από τους υπόλοιπους 6 βουλευτές θα ακολουθήσουν τον κ.Καμμένο;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα θα κρίνουν αφενός αν θα διαλυθούν οι ΑΝΕΛ και αφετέρου αν θα πέσει η κυβέρνηση και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Για να μη συμβούν όλα αυτά τα «δραματικά», το πιο «βολικό» σενάριο είναι το εξής:
Ο κ.Καμμένος να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, αλλά να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με αυτή τη «λύση» και η κυβέρνηση δεν πέφτει (θα στηρίξουν τουλάχιστον οι 4 από τους 7 – Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις) και οι ΑΝΕΛ μπορεί να γλιτώσουν τη διάλυση μια και φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον οι 5 βουλευτές (το όριο για τη διατήρηση της ΚΟ) που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών (Καμμένος, Κόλλια – Τσαρουχά, Ζουράρις, Κατσίκης, Κόκκαλης).
Το εάν αυτή τη «λύση» ο κ.Καμμένος θα τη συνοδεύσει με αιτήματα προς τον κ.Τσίπρα όπως το να μην παραμείνουν σε υπουργικές θέσεις στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και να μην συμπεριληφθεί κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί.
Είναι όμως προφανές πως αν τα θέσει στον πρωθυπουργό, η απάντηση που θα λάβει, θα είναι αρνητική.
Άρα το μπαλάκι επιστρέφει στον ίδιο και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα εξακολουθήσει να στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση.
Σε αυτό το σενάριο όμως θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς θα είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών ο κ.Τσίπρας να κινήσει τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Άρα θα είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών και η διαφαινόμενη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Και δεν είναι μόνο οι 4 βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά και στελέχη, όπως η κα.Μαρίνα Χρυσοβελώνη που κατέχουν υπουργικές θέσεις.
Είναι προφανές πως το πιο βολικό σενάριο για τον κ.Καμμένο, ο οποίος είναι και αυτός που έχει περιέλθει σε δεινή πολιτικά θέση, είναι να μην θέσει κομματική πειθαρχία στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αλλά να επιμείνει στην κόκκινη γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οποιοδήποτε άλλο σενάριο – αποχώρηση από την κυβέρνηση χωρίς άρση της εμπιστοσύνης ή επιβολή κομματικής πειθαρχίας τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης – θα αφήσουν τον κ.Καμμένο πολιτικά έκθετο και «τραυματισμένο» και ενδεχομένως και χωρίς κόμμα.

Οι παρενέργειες για την ψήφο εμπιστοσύνης και για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το τι θα αποφασίσουν οι ΑΝΕΛ θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τι θα συμβεί στις ψηφοφορίες τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης (εφόσον χρειαστεί) όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Καθώς οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι απαραίτητοι για την εύρεση των 151 και στις δύο ψηφοφορίες.
Πρώτα από όλα η κυβέρνηση Τσίπρα βασίζει την επιβίωση της στις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ.
Σε περίπτωση που ο κ.Τσίπρας κινήσει τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης (κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου και σε κάθε περίπτωση ανάλογα με το πώς θα πάει η απογευματινή συνάντηση του με τον κ.Καμμένο), ψάχνει 5 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτή και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.
Σε αυτούς τους 146 βουλευτές θα πρέπει να προστεθεί και η θετική ψήφος του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη.
Συνολικά λοιπόν τα δεδομένα ναι είναι 147.
Κατ’επέκταση υπολείπονται ακόμα 4 ψήφοι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν μόνο από τους ΑΝΕΛ.
Και αυτές οι ψήφοι υπάρχουν καθώς οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις έχουν ταχθεί και δημόσια κατά της πτώσης της κυβέρνησης.
Απαραίτητες όμως είναι οι ψήφοι βουλευτών των ΑΝΕΛ και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Και εδώ το ζητούμενο είναι 5 βουλευτές.
Διότι μπορεί 3 βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) να δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν λείπουν και οι δεύτερες σκέψεις.
Άρα ακόμα και στο καλύτερο για την κυβέρνηση σενάριο, απαιτούνται τουλάχιστον δύο ψήφοι από τους ΑΝΕΛ.
Η μια θεωρείται σίγουρη και είναι αυτή του κ.Παπαχριστόπουλου.
Η δεύτερη θα πρέπει να αναζητηθεί στην κα.Κουντουρά, η οποία όμως δεν έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά της, αν και προσμετράται από τους περισσότερους στις θετικές ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης