Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίθεση Δραγασάκη στο ΔΝΤ: Προκαλεί σύγχυση για τις τράπεζες - Δεν έχουμε το πόρισμα για την Πειραιώς

Επίθεση Δραγασάκη στο ΔΝΤ: Προκαλεί σύγχυση για τις τράπεζες - Δεν έχουμε το πόρισμα για την Πειραιώς
Έτοιμη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει εγκαίρως την γ’ αξιολόγηση είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε στο ΔΝΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης με αφορμή το αίτημα του Ταμείου για διενέργεια νέων τεστ αντοχής αλλά και αξιολόγησης ενεργητικού στις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει προκαλέσει σύγχυση με τη στάση του.
«Τα αιτήματα του ΔΝΤ έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, προκαλώντας μεγάλη αποδυνάμωση των μετοχών τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία το φθινόπωρο του 2015, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
«Έκτοτε οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές.
Η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ανακτήσουν τον ρόλο που χρειάζεται η οικονομία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές να «αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».
Όσον αφορά στην γ’ αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την έγκαιρη ολοκλήρωση», τονίζοντας παράλληλα ότι και οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Η έξοδος από το πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας» τόνισε ο κ.Δραγασάκης.
Όσον αφορά το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς, σημεία του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραγασακης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης τονίζοντας «από θέση αρχής, η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτη στέση υπέρ της πλήρους διαφάνειας στον τραπεζικό χώρο», ωστόσο -όπως διευκρίνισε- πόρισμα η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της.
Καταλόγισε πάντως ανεύθυνη διαχείριση των πληροφοριών σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε την υποστήριξη ούτε την ανοχή της κυβέρνησης.
«Όχι στο κουκούλωμα, όχι στην ενοχοποίηση αλά καρτ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασακης.
Αλλά, «σημαντικά θέματα όμως -και για τον τραπεζικό χώρο- δεν μπορούν να προσεγγίζονται μέσω διαρροών, που φανερώνουν ανεύθυνη διαχείριση», σχολίασε κλείνοντας.
Στο ερώτημα για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ολοκλήρωση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης,
είπε ότι είναι πανέτοιμη και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως και στο παρελθόν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν οφείλονταν στην Ελλάδα αλλά στις διαφωνίες των εταίρων μας.
Πάντως ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων.
Αναφορικα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα είπε «ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε ευθέως για "καθαρή έξοδο" από το Πρόγραμμα, κάτι άκρως ενθαρρυντικό.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση.
Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας.
Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της.
Ερωτηθεις εάν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως και η Γερμανία όπως και υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη όπως λειτουργεί δρα ως 'θερμοκήπιο' για την ακροδεξιά». Υπενθύμισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από αρκετό καιρό σημείωνε πως η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί. Ο κ. Δραγασακης υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας προοδευτικός πόλος σε κλίμακα Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας» και συμπλήρωσε πως «καθένας μόνος του δεν μπορεί ν' αλλάξει πολλά στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητες ευρύτερες συμμαχίες που ν' απαντούν στις ανάγκες των κοινωνιών».
«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει.
Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως.
Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης»: αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου υπήρξε σεβασμός στος αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Τέλος ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον ένα λειτουργικό μοντέλο διαβούλευσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης